• /PublishingImages/samsung_e_650-1494.jpg

  Pogled na leto 2012: testirali smo preko 40 naprav in predstavljali aplikacije [2. del]

  23. september 2013 - Alja Isaković

  V prvem delu pregleda dogajanja v iztekajočem se letu smo naredili povzetek najbolj zanimivega dogajanja na področju pametnih telefonov in tablic. Seveda smo najbolj zanimive naprave tudi sami pridno testirali ter čez celo leto ustvarjali sezname najboljših aplikacij za različna področja.

  Največkrat smo testirali pametne telefone z Androidom

  Samsung Galaxy S III Mini v roki

  Skladno z bogato ponudbo na trgu, so se v naših rokah najpogosteje znašli pametni telefoni z operacijskim sistemom Android. Leto je otvoril test mobitela HTC Sensation XL, tekom leta so HTC-jevo družino dopolnili še HTC One V, paradni konj HTC One X in HTC Desire X. Testirali smo tudi najbolj zanimive Samsungove Android mobitele: Samsung Galaxy Xcover, težko pričakovanega Samsung Galaxy S III, njegovega manjšega bratca Samsung Galaxy S III Mini, velikana s pisalom Samsung Galxy Note II in mobitel s projektorjem Samsung Galaxy Beam. Spoznali smo še Sonyjeve Androide: Sony Xperia active, Sony Xperia S, Sony Xperia ion, Sony Xperia go, Sony Xperia T in Sony Xperia Miro ter dva modela proizvajalca Huawei: Huawei Vision in Huawei Honor. Manjkal ni seveda tudi test najnovejšega Nexusa z neokrnjenim Androidom: LG Nexus 4.

  Tablica Samsung Galaxy Tab 2 10.1

  Testirali smo tudi nekaj Android tablic: Asus Transformer, Samsung Galaxy Note 10.1, Samsung Galaxy Tab 2 10.1 in Google Nexus 7. Za povrh pa še fotoaparat Samsung Galaxy Camera, ki ni ne pametni telefon ne tablica, vendar ga prav tako poganja Android.

  Nokia Lumia 900 z različnimi aplikacijami

  Pod našimi prsti se je seveda znašel tudi Applov iPhone 5. Spoznali smo tudi nekaj Windows Phone telefonov: Samsung Omnia W in predstavnike Nokiine WP7 družine Lumia: Nokia Lumia 610, Nokia Lumia 710, Nokia Lumia 800 in Nokia Lumia 900. Iz drugega konca luže je k nam zašla še čisto sveža tablica Microsoft Surface Windows RT.

  Nokia 808 PureView

  Poleg tega smo testirali še mobitel za fotografske navdušence: Nokia 808 PureView, nekoliko bolj preprost Nokiin mobitel s Symbianom: Nokia Asha 302 in povsem preprost mobitel za tiste, ki cenite preprostost in velike črke: Huawei G5000.

  In to še ni vse, kot radi rečejo v TV reklamah. Testirali smo namreč dve dostopni točki: ZTE MF60 uFI in Huawei Cube. V glasbi smo uživali v družbi slušalk Nokia Purity HD in zvočnikov X-mini MAX II in MINI II, X-mini RAVE in HAPPY ter brezžičnih zvočnikov Samsung DA-E650. Na zapestju smo testirali pametni uri Sony SmartWatch in I'm watch, za zabavo pa je poskrbel uController helikoper Elf.

  Vse večja izbira aplikacij, tudi slovenskih

  Apple App Store, Google Play, WP Marketplace

  Seveda se večina teh naprav brez pravih aplikacij ne more ravno pohvaliti s pametjo, zato smo čez celo leto iskali najbolj uporabne in zanimive mobilne aplikacije. Tudi letos z izbiro ni bilo težav, saj imata tako Applov App Store za iOS naprave kot Googlova trgovina Play za Android naprave na voljo preko 700.000 aplikacij. Tudi število Windows Phone aplikacij je letos preseglo 125.000.

  Dobra novica je, da v tem kupu aplikacij najdemo vse več slovenskih. Zato smo v marcu na Tehniku pripravili obsežen seznam slovenskih Android aplikacij. Tudi Telekom Slovenije je bil na področju aplikacij precej aktiven, tako da smo letos testirali aplikacijo SiOL TVIN za lažji ogled televizije na Android in iOS napravah, Komunikator za cenejše klice iz tujine in Moj Plus, ki poenostavi uporabi Android mobitelov. Kar nekaj zanimivih mobilnih aplikacij nam na začetku naslednjega leta obetajo ekipe podjetniškega pospeševalnika TSstartup.

  Ekipa vesoljskih ptičev iz Angry Birds Space

  Sicer pa so tudi letos svojo priljubljenost ohranjali jezni ptiči, ki so se letos med drugim odpravili v vesolje, dobili Star Wars različico, v zadnjih mesecih pa se je odvijalo tudi prvo slovensko prvenstvo Angry Birds. Instagram, priljubljena aplikacija za deljenje slik s hipsterskimi filtri, je letos končno prispela na Android in se kmalu za tem prodala Facebooku. Android različico je dočakala tudi aplikacija Flipboard za pregledovanje novic. Vse večja konkurenca je tudi med različnimi ponudniki za shranjevanje datotek v oblaku, za katere je že skoraj obvezno, da podpirajo različne mobilne platforme. Med igricami sta izstopali družabni igrici Draw Something in SongPop, na iPadu smo igrali Activity, ki je plod dela slovenskih razvijalcev.

  Za zdrav vstop v leto 2012 smo na Tehniku pripravili pregled nad zdravimi aplikacijami za pripravo sadnih in zelenjavnih napitkov, nadaljevali pa s fitnes aplikacijami. V februarju nismo pozabili na zaljubljence, poskrbeli smo tudi za pregled nad eko aplikacijami. Poletje je bilo športno obarvano, saj smo z mobilnimi aplikacijami spremljali EURO 2012 in Olimpijske igre v Londonu.

  Aplikacije za študente na Itak telefonu Sony Xperia go

  Za pozabljive smo naredili pregled nad aplikacijami za iskanje izgubljenega ali ukradenega telefona, oktobra pa smo za študente pripravili pregled nad brezplačnimi Android aplikacijami za lažji študij. Za lažje tipkanje zapiskov ti morda pride prav še katera izmed testiranih aplikacij z drugačnimi Android tipkovnicami.

  Letos smo torej tako z testi naprav kot z izbiranjem aplikacij imeli polne roke dela. Božičku, Dedku Mrazu in ostalim prazničnim obdarovalcem smo že pisali, da si tudi v letu 2013 želimo toliko zanimivih naprav in aplikacij. Za konec pregleda nad letom 2012 nam torej preostane le še to,  da si v tretjem delu pregleda leta 2012 posvetimo širšim trendom na področju mobilnih tehnologij in da skupaj poskusimo napovedati, kaj vse bomo testirali prihodnje leto.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
440
24. september 2013
Pogled na leto 2012: testirali smo preko 40 naprav in predstavljali aplikacije [2. del]
Aplikacije