Videokomunikacija - prednosti in izzivi implementacije v delovno okolje

Tehnik 29. julij 2021 Čas branja članka: 5 min
/PublishingImages/videokomunikacija-b2b-jul21-hero.jpg

Komuniciranje preko videa je danes postalo osnova naših poslovnih (in osebnih) interakcij. Je enostavno za uporabo, dostopno in … njuno potrebno. Virtualni sestanki omogočajo podjetjem nemoteno poslovanje, združujejo prijatelje … hja, verjetno so se tudi vaši stari starši zaradi videokomuniciranja naučili uporabljati računalnik in organizirati virtualna družinska srečanja! Videokomunikacije so postale enostavne za uporabo in cenovno dostopne tako za posameznika kot za vse segmente posla. Trenutne razmere jim dajejo veter v krila, nepogrešljive pa so predvsem na področju sestankovanja in sodelovanja na daljavo ter dela od doma. Pa res poznate vse prednosti videokomuniciranja?

Prihranite čas in denar

Poslovite se od visokih stroškov za poslovna potovanja, ki vam (pre)mnogokrat kradejo živce in čas, ki ga izgubljate v nepreglednih vrstah na letališčih ali v gneči na cesti. Sestanke enostavno preselite na splet. Tudi komunikacijo s strankami ali uporabniki lahko vaši zaposleni gostijo v oblaku, kar iz udobja lastne pisarne ali celo od doma, z uporabo videokonferenčnih platform za sodelovanje na daljavo.

Večja udeležba sestankov

Povežite svoje zaposlene na moderen način, povežite jih digitalno. Naj ostanejo prisotni in vključeni, ne glede na to, od kod prihajajo. Z dobim načrtovanjem videokonferenc, poslovnih izobraževanj, sestankov se jih sedaj lahko udeležijo vsi, saj velikost prostora ni več ovira.

Večja učinkovitost in produktivnost

Videokonferenca je najbližji približek komunikaciji iz oči v oči. Povezanost s sogovornikom je večja, če ohranjamo očesni kontakt, četudi preko kamere. Vizualni stik omogoča udeležencem branje neverbalne (obrazna mimika, telesna govorica) komunikacije, zato se lahko hitreje opazijo (ali pa se sploh lahko opazijo) morebitni pomisleki, ne-zadovoljstvo, frustracija sodelavcev ali poslovnih partnerjev. Nekaj, kar se lahko z e-mail ali telefonsko komunikaciji hitro izgubi ali spregleda.

 

Večje zadovoljstvo zaposlenih

Mobilnost oblačne videokomunikacije veča zadovoljstvo vaših zaposlenih ali sodelavcev. Delo lahko opravljajo tudi od doma in čas, ki ga sicer namenjajo prevozu, lahko posvetijo svojim družinam, hobijem ali počitku. Z videokonferenčno komunikacijo pa lahko zaposleni še vedno negujejo dobre odnose s svojimi nadrejeni in/ali sodelavci, partnerji, strankami.

Konkurenčna prednost

Vsi zgoraj navedeni pozitivni vidiki videokomuniciranja vašemu podjetju zagotavljajo konkurenčno prednost. S pravim, enotnim komunikacijskim sistemom lahko obdržite in celo okrepite svoj poslovni položaj. Kako začeti? Obrnite se na Telekom Slovenije, kjer vam bomo svetovali glede vpeljave videkomunikacij v vaš poslovni vsakdan in poskrbeli za videokonferenčno opremo in platforme.

Kaj pa ovire in kako jih premostiti?

Številčne prednosti videokomunikacije imajo tudi svojo ceno. In pogosto se soočate s pomanjkanjem znanja in časa, da bi sploh vpeljali ali izboljšali videokomunikacijo v podjetju. Kje so ključne pasti v praksi in kako jih zaobiti?

Nepoznavanje sodobne videokonferenčne tehnologije

V času, ko tehnologija kroji naša življenja, je njenemu razvoju vse težje slediti. Kar je bilo še včeraj novost, je danes že zastarelo. Težko je biti na tekočem s tehnološkim napredkom in uporabnostjo, ki jo prinaša s sabo. Zato pri Telekomu Slovenije skrbimo, da imamo v ponudbi vedno na voljo videokonferenčne sisteme nove generacije svetovno uveljavljenih proizvajalcev, ki delujejo v različnih okoljih in oblačnih platformah, kot je npr. Microsoft Teams..

Pomanjkanje izkušenj z uporabo tehnologije

Nismo vsi vajeni uporabe videokonferenčne tehnologije. Nepoznana orodja so lahko ob prvi uporabi zastrašujoča. Rešitev? Uporabite platformo, ki je uporabniku prijazna. Platforme, kot so Microsoft Teams, aplikacije, kot so Zoom ali Google Meet, so enostavne za uporabo, saj uporabnikom omogočajo udeležbo na virtualnih sestankih le s klikom.

Tehnične težave?

Odlična internetna povezava je ključnega pomena pri izogibanju tehničnim težavam videokonferenc. Poleg hitrega interneta na kakovost vaših video klicev lahko vpliva tudi omrežje samo. Pri Telekomu Slovenije vam v naših poslovnih paketih nudimo tudi zelo hiter internet v prvem omrežju Slovenije.

Nenamerna izmenjava občutljivih podatkov

Na srečo vam danes številne platforme za virtualne sestanke omogočajo skupno rabo enega samega programa namesto celotnega zaslona. Vsi smo že bili na virtualnem srečanju, kjer so se v kotu pojavila občutljiva e-poštna sporočila ali zasebni klepeti. Videokonferenčni sistemi v ponudbi Telekoma Slovenija in virtualne sejne sobe, ki jih strokovnjaki Telekoma Slovenije prilagodijo za vsakega uporabnika, omogočajo varno deljenje vsebin med udeleženci virtualnih srečanj in tako poskrbijo za zanimive, prodorne in razgibane sestanke ter izobraževanja. Za njihovo implementacijo v vaš poslovni proces in prostor se obrnite na partnerja, ki mu lahko zaupate. Najdete ga v Telekomu Slovenije.

Se slišimo, me vidite?

Čeprav so nekateri zvočni in video elementi odvisni od omrežja in interneta, so drugi odvisni od same videokonferenčne opreme. V prostoru in času, ko kvalitetne naprave niso več draga dodatna oprema ampak običajni sestavni deli kakovostnega videokonferenčnega sistema, je potrebno le še izbrati pravo za vaš prostor in jo namestiti na mesto, s katerega vam bo omogočala optimalno video in avdio izkušnjo - brez motečih zvokov iz ozadja in pod kotom, iz katerega izgledate najbolje. Kamere visoke ločljivosti in tehnologije izničevanja šumov zagotavljajo sliko in zvok najvišje kakovosti. Vrhunska oprema svetovno priznanih proizvajalcev za videokomunikacijo je na voljo pri Telekomu Slovenija.

Če še niste, je čas, da si uredite sodobni videokonferenčni sistem in virtualno sejno sobo, ki vam bosta omogočala neomejene možnosti sodelovanja na daljavo med zaposlenimi ali s poslovnimi partnerji in strankami. Pri Telekomu Slovenije vam ponujamo celovite videokonferenčne rešitve, ki vsebujejo.

 • virtualne sejne sobe oz. videokonferenčne platforme za sodelovanje na daljavo (virtualna srečanja, deljenje namizja, in datotek, izvedbo prezentacij, izobraževanj ...);
 • videokonferenčne sisteme svetovno uveljavljenih proizvajalcev za sejne sobe;
 • osebno videokonferenčno opremo (kamere, zvočniki, mikrofoni, naglavne slušalke …);
 • tehnično podporo in svetovanje.

 • Nalaganje vsebine
  © 2021 Telekom Slovenije
  29. julij 2021
  5737
  29. julij 2021
  Videokomunikacija - prednosti in izzivi implementacije v delovno okolje