• /PublishingImages/YouTube-Android-screens.jpg

  Posodobljeni Google Zemljevidi, YouTube in Chrome že na voljo za Android uporabnike

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Google je sočasno s včerajšnjo predstavitvijo nove različice operacijskega sistema Android osvežil tudi nekatere svoje najbolj priljubljene storitve in aplikacije. Google Zemljevidi sedaj omogočajo dostop do izbranih zemljevidov brez internetne povezave, YouTube v novi preobleki ugiba, katere posnetke si želimo ogledati, brskalnik Chrome pa se je končno znebil oznake Beta.

  Google Zemljevidi omogočajo shranjevanje izbranih področij

  Glede na to, da se bliža čas množičnih dopustov v tujini, nam bo možnost shranjevanja zemljevidov na telefon v preko 150 državah sveta gotovo še kako prišla prav. S pametnim načrtovanjem se bomo tako lažje izognili pošastno dragim stroškom podatkovnega prenosa v tujini (seveda obstajajo tudi drugi načini za obvladovanje stroškov). Uporabo nove funkcionalnosti v praksi si lahko ogledaš v spodnjem videu.

  Shranjeni zemljevidi imajo sicer določene omejitve glede možnosti iskanja po zemljevidu in navigacije po korakih. A vseeno bo tudi okrnjene "offline" zemljevide lažje uporabljati kot nepraktično velike papirnate alternative. Za novo različico aplikacije Google Maps je sicer potrebno imeti vsaj Android 3.2 ali višje.

  Nadgradnje je bila deležna tudi aplikacija Google Earth za Android, ki sedaj vsebuje 3D modele največjih svetovnih mest. Te funkcije verjetno ne bomo uporabljali tako pogosto kot zemljevide, a kljub temu nam lahko pride prav pri načrtovanju novih dogodivščin ali raziskovanju sveta, kot prikazuje spodnji predstavitveni video.

  Nekaj zanimivih novosti v povezavi z zemljevidi je Google ponudil tudi za razvijalce. Aplikacije bodo npr. lahko na Google zemljevide lažje dodajale poljubne simbole in upravljale z vizualizacijo podatkov na zemljevidih ter dostopale do baze Google Places. Za uporabnike še bolj zanimiva pa je možnost, da zunanje aplikacije dostopajo do prog in urnikov javnega prevoza v podprtih mestih.

  YouTube v sveži podobi s prednalaganjem videov

  Zanimive posodobitve je bila deležna tudi aplikacija YouTube za Android. Poleg nekoliko prenovljenega uporabniškega vmesnika in manjših izboljšav je največja novost možnost prednalaganja videov preko WiFi povezave, kar nam bo pohitrilo in pocenilo gledanje posnetkov na področjih brez podatkovne povezava ali s počasno povezavo.

  Pri tem se bo YouTube sam potrudil, da prednaloži videe za katere misli, da si jih bomo ogledali. To odločitev bo sprejel na podlagi preteklih ogledov in na podlagi naročnin na YouTube kanale. Videi, ki so pripravljeni za ogled tudi brez povezave, bodo posebej označeni z malo zeleno puščico v kotu.

  Tako kot pri Google Zemljevidih tudi za novo različico aplikacije YouTube velja, da je nova "offline" funkcionalnost na voljo le uporabnikom z Android 3.2 ali višje. Google se je očitno začel zavzemati za to, da bi čim več uporabnikov spodbudili k uporabi novejših različic Androida. Ko bi le proizvajalci telefonov pokazali več interesa za nadgradnje večjega nabora naprav…

  Spletni brskalnik Chrome končno brez oznake Beta

  Pomembno nadgradnjo je dočakala tudi Android različica priljubljenega spletnega brskalnika Chrome, ki je sedaj v trgovini Google Play brezplačno na voljo brez oznake Beta. Nova različica prinaša predvsem različne popravke znanih hroščov in manjšo osvežitev uporabniškega vmesnika, glavna prednost pa seveda ostaja možnost povezovanja z namizno različico brskalnika Chrome.

  Za Chrome bomo potrebovali Android napravo z Ice Cream Sandwichem (Android 4.0). Na prihajajoči Googlovi tablici Nexus 7, ki bo prva naprava na trgu z Androidom 4.1 Jelly Bean, pa bo Chrome postal celo privzeti brskalnik. Mimogrede - v tem tednu se je oznake Beta znebil tudi Android različica spletnega brskalnika Firefox. Kot kaže, bo bitka med Android spletnimi brskalniki še zanimiva!

  Nam zaupaš, katera izmed najavljenih novosti bo tebi prišla najbolj prav? :)

  Viri: ReadWriteWeb, Mashable, TechCrunch

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
373
24. september 2013
Posodobljeni Google Zemljevidi, YouTube in Chrome že na voljo za Android uporabnike
Aplikacije
Android