• /PublishingImages/Povio_front.png

  Povio - foto ping pong slovenskih razvijalcev

  24. september 2013 - Peter Uranjek

  Aplikacije za socialno deljenje fotografij niso nič novega. Poznamo jih že malo morje, po uspehu Instagrama so se začele množiti kot gobe po dežju. Večinoma ponujajo sveženj filtrov in objavljanje na tistih bolj popularnih družabnih omrežjih. Matevž Petek in Jugoslav Petković, dva slovenska razvijalca, sta se zgodbe o družabnem fotografiranju lotila z druge smeri. Ustvarila sta Povio, aplikacijo za slikovno drezanje. Deljenje fotografij sta si zamislila kot igro namiznega tenisa oz. pingponga. Uporabnik najprej “pingne” prijatelja, ki nato odgovori s fotografijo svoje okolice (“point of view” ali POV). Aplikacija okolico fotografira sama, pripne tudi lokacijo, uporabnik pa ima na voljo tri sekunde, v katerih nastavi kader. Seveda lahko postopek ponavlja, dokler ni zadovoljen s POV-om. Fotografije se tako podajajo kot ping pong.

  Povio ne ponuja nobenega olepševanja fotografij. Čez POV ne morete nalepiti niti enega samega filtra. Njegov namen ni objavljanje samooklicanih umetnin, ampak preprosta neverbalna komunikacija. Ping združuje vprašanji "kje si" in "kaj počneš" na najbolj nevsiljiv način. Na ping lahko odgovoriš, ko se ti zahoče, lahko pokažeš tako veliko ali tako malo, kot si upaš. Lahko celo hliniš eksotična potovanja po Googlovem Pogledu ulic (Streetview). Lahko pa preprosto počakaš in odgovoriš, ko si na bolj razburljivi lokaciji. Pripenjanje shranjenih fotografij ni možno, šteje samo ujeti trenutek. Prav tako ne beleži zgodovine. Ogledaš si lahko samo časovnico in zadnjo objavo uporabnika, kar bi moralo odvrniti potencialne zalezovalce.

  Ko enkrat pošlješ POV, je ta javen. Torej ga lahko vidijo prav vsi, ki uporabljajo Povio. Zaenkrat to pomeni, da so uporabniki bolj previdni z objavami. V veliko pohvalo rastoči skupnosti je, da praktično ni najti zloglasnih “selfijev” (avtoportretov, ki kričijo po pozornosti), je pa vedno več gastropornografije (po domače “food porn”).

  Povio prednjači s preprostim minimalističnim dizajnom. Noben nepotreben element ne krade pozornosti. Prijaviš se s Facebookovim ali Google+ računom, lastnega uporabniškega računa še nima. Kljub temu ne omogoča objavljanja POV-ov na izbranih družabnih omrežjih, kar morda nekoliko zavira njegovo rast. Skupnost uporabnikov je še vedno dokaj skromna in uporabnost aplikacije je odvisna ravno od količine uporabnikov. Brez znancev, ki bi jih človek lahko pingal, postane uporaba samo vaja iz zalezovanja. K sreči število uporabnikov raste, ne le pri nas, ampak tudi po svetu.

  POV-u, ki ga prejmeš, lahko dodaš komentar, ki pa bo viden samo avtorju. Če ti je kdo nadležen (ali si preveč nevoščljiv), lahko kogarkoli tudi blokiraš.

  Aplikacija ima ogromen potencial. Ker ne beleži zgodovine, naslavlja rastočo skrb glede zasebnosti. V prihodnosti bo zanimivo opazovati, v katero smer se bo Povio razvijal. V zadnjem času strmo raste priljubljenost kratkim video posnetkom. Vine in video na Instagramu sta modni smernici poletja. Na Poviu bi video lahko bil izjemno privlačen. Po drugi strani pa bi taka novost verjetno terjala ogromno investicijo časa in denarja.

  Povio je na voljo v trgovini Google play za Android in App Storu za iOS.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1136
24. september 2013
Povio - foto ping pong slovenskih razvijalcev
Aplikacije
Android, iOS