• /PublishingImages/Guidepal-Android.jpg

  Pregled ponudbe potovalnih vodičev za mobitele in tablične računalnike

  24. september 2013 - Tehnik

  Očitne turiste hitro opazimo, saj jih izdajo dobro prepoznavne platnice vodičev, z vodiči na mobilnih napravah pa smo lahko precej bolj diskretni. Ker se prvomajski prazniki, ko se nas večina odpravi na potepanje po bližnji ali daljni okolici, hitro približujejo, smo preverili kateri klasični potovalni vodiči so na voljo za mobitele in tablične računalnike. Večina aplikacij sicer ni brezplačnih, cene pa so večinoma zmerne in nižje od knjižnih izdaj. Na seznam smo vključili le aplikacije, kjer je vsaj kakšen vodič ali potovalna aplikacija brezplačna.

  Lonely Planet

  Platforma: iOS (iPhone, iPod Touch), Nokia, AndroidCena posameznega vodiča: 4,99 EUR za iOS, 5 EUR za Nokio (za brezplačne glej spodnje besedilo), 0,70 EUR za AndroidSeznam vodičev: http://www.lonelyplanet.com/mobile/Vodič, ki smo ga preizkusili: Berlin za iOSRazdelki: Hello Berlin, Maps, Practicalities, Neighbourhoods, Things To Do, Excursions, Background, More from Lonely PlanetDostop do zemljevidov brez povezave na internet: daLokacijske storitve: daIskalnik: ne

  Vodičev Lonely Planet ni potrebno posebej predstavljati, izstopajo pa tudi v ponudbi aplikacij, saj za razliko od večine, ki ponujajo le aplikacije za iOS, pokrivajo več operacijskih sistemov, velik pa je tudi nabor vodičev. Aplikacija Lonely Planet za iOS je podobna njihovim knjižnim vodičem, zato se v njej hitro znajdemo, na voljo so vse potrebne informacije, npr. odpiralni časi posameznih znamenitosti, restavracij, klubov, itd. ter izstopne postaje ali številke avtobusov, ki nas pripeljejo v bližino. Poleg vodičev so na voljo še priročniki z uporabnimi frazami v tujih jezikih (4,99 EUR), ki so, tako kot vodiči, prilagojeni uporabi na iPhonu in iPod Touchu, zato na iPadu niso videti najbolje. Za potep po Londonu pa so za iPhone pripravili tudi avdio vodiče za posamezne predele mesta (2,99 EUR). Brezplačno je na voljo nekoliko okrnjena različica vodiča po Londonu, London Guide Lite, ki ne omogoča dostopa do zemljevidov brez povezave na internet. Za iPad je na voljo aplikacija 1000 Ultimate Experiences (3,99 EUR), ki pa bolj služi domačemu raziskovanju zanimivih krajev in iskanju navdiha za naslednji potep, kot pa uporabi na terenu.

  Lastnikom Nokiinih mobilnih naprav je na voljo tudi precej brezplačnih vodičev (Dunaj, Toronto, Krakov, Bruselj, Hamburg, Kairo, Rio de Jeneiro, Cuzco, Ženeva, Karakas, Strasbourg, Montreal, Montevideo, La Paz, Key West, Barcelona, Boston, Dublin, Moskva, Frankfurt, München, Atene, Jeruzalem), priročniki z uporabnimi frazami v tujih jezikih (od 2 do 5 EUR), brezplačno pa še aplikacija Lonely Planet Live.

  Aplikacija Lonely Planet Compass (0,70 EUR), ki je na voljo za Android, je nekoliko drugačna, saj za podajanje informacij izkorišča lokacijske storitve in nadgrajeno resničnost (AR). Za Android so na voljo še priročniki z uporabnimi stavki in besednimi zvezami v tujih jezikih, ki stanejo 4,26 EUR.

  Guidepal

  Platforma: Android, iOS (iPhone,iPod Touch), BlackBerry, kmalu naj bi bili na voljo tudi za Nokio in Windows Phone 7Cena posameznega vodiča: brezplačnoSeznam vodičev: http://guidepal.com/Mobile.aspxVodič, ki smo ga preizkusili: Berlin (iOS, Android)Razdelki: See&do, Tours, Eat&Drink, Nightlife, Shopping, Before You Go, Map, Nearby (Near na Androidu), Favorites (Agenda na Androidu)Dostop do zemljevidov brez povezave na internet: daLokacijske storitve: daIskalnik: ne

  Vodiče pišejo lokalni prebivalci posameznega mesta, ki dobro poznajo domač teren, tako da ustvarjalci obljubljajo, da vodiči vključujejo najnovejše podatke, v aplikacijah po nekaterih mestih pa je na voljo tudi posebna ponudba oziroma informacije o popustih pri lokalnih ponudnikih.

  Podatkov v vodiču ni veliko, na voljo so le osnovne informacije in podatki o najbolj znanih znamenitostih, dodane so tudi fotografije, zato je brskanje po aplikaciji nekoliko prijetnejše. V vodič po Berlinu je tako vključenih le malo število restavracij, a je izbor pester, pri opisu pa so dodane okvirne cene glavnih jedi. Zemljevid je na voljo tudi kadar nismo povezani v internet, preden se povežemo nas aplikacija opozori na stroške prenosa podatkov. Aplikacija ima vključeno tudi nadgrajeno resničnost (AR), tako da mobitel le obrnemo v smer, ki nas zanima, na zaslonu pa se pojavijo informacije o okoliških znamenitostih. Aplikaciji za oba operacijska sistema sta si zelo podobni, vendar pa si lahko na Androidu naredimo tudi svoj načrt pohajkovanja po dnevih, v iOS pa lahko točke zanimanja dodamo le na seznam brez datumske razporeditve.

  Za iPhone in iPodTouch si lahko naložimo posamezne aplikacije za mesta ali pa aplikacijo City Guides Europe, ki vključuje vodiče po 17 evropskih mestih.

  In Your Pocket

  Platforma: iOS (iPhone, iPod Touch)Cena posameznega vodiča: nekateri brezplačni, drugi 2,39 EURSeznam vodičev: http://www.meta4labs.com/iypmobile/locations/Vodič, ki smo ga preizkusili: Dubrovnik (iOS)Razdelki:* Basics, County, Culture, Directory, Hotels, Islands, Mail&Phones, Nightlife, Restaurants, Sightseeing, Transport, Maps, Bookmarks,Dostop do zemljevidov brez povezave na internet: daLokacijske storitve: daIskalnik: da

  Serija vodičev In Your Pocket je dobro znana, pred kratkim pa smo dobili tudi prve njihove aplikacije za iPhone in iPod Touch. Brezplačno so na voljo vodiči za Moskvo, Sankt Peterburg, Talin in Dubrovnik.

  Vodiči vključujejo vse kar potrebujemo na svojem potepanju, do večine podatkov pa lahko dostopamo brez povezave v internet. Ko smo povezani v internet, pa imamo poleg Google Maps in lokacijskih storitev na voljo še osveženo vremensko napoved in predstavitvene videoposnetke. Preprosta aplikacija z množico uporabnih podrobnih informacij je zaradi kratkih opisov primerna za hitro poizvedovanje, v pomoč pa je tudi iskalnik.

  * Razdelki so prilagojeni posameznemu vodiču, v ta vodič so vključeni otoki, v večjih mestih npr. najdemo informacije o podzemni.

  Wallpaper* City Guides

  Platforma: iOS (iPhone, iPod Touch)Cena posameznega vodiča: 1,59 EUR Seznam vodičev: http://www.phaidon.co.uk/travel/Vodič, ki smo ga preizkusili: Milano (iOS)Razdelki: Milan, Introduction, Essential Info, Neighbourhoods, Landmarks, Hotels, 24 Hours, Urban Life, Indsider’s Guide, Architour, Shopping, Sports and Spas, Escapes, More City Guides, BookmarksDostop do zemljevidov brez povezave na internet: neLokacijske storitve: daIskalnik: ne

  Britanska revija Wallpaper* se posveča oblikovanju, modi, arhitekturi, potovanjem, itd., pripravili pa so tudi več kot osemdeset potovalnih vodičev. Deset vodičev, ki vključujejo Milano, Barcelono, Rim, Berlin, Pariz, London, Amsterdam, New York, Los Angeles in Tokyo, je na voljo tudi kot aplikacije za iPhone in iPod Touch. V vodičih seveda najdemo vse potrebne informacije, nekoliko večji poudarek je na arhitekturi in oblikovanju. Nasveti za hotele so glede na cene priporočenih sob bolj pisani na kožo tistim, ki niso cenovno občutljivi. Vodiče pišejo lokalni prebivalci, v vodiču za Milano je nekaj nasvetov prispevala milanska oblikovalka nakita, kot tudi pisci revije Wallpaper*. V primerjavi z drugimi aplikacijami je tukaj precej več fotografij, najdemo jih tudi pri hotelih, restavracijah in ne le pri znamenitostih, vsekakor pa pogrešamo zemljevid, ki ga lahko uporabljamo tudi, ko nismo povezani na internet.

  Triposo Travel Guides

  Platforma: Android, iOS (iPhone, iPod Touch, iPad)Cena posameznega vodiča: brezplačnoSeznam vodičev: Android, iOS (glej besedilo)Vodič, ki smo ga preizkusili: Berlin (Android, iOS)Razdelki na Androidu: About Berlin, Around Berlin, Map, Nightlife, Restaurants, Activities&ShoppingDostop do zemljevidov brez povezave na internet: daLokacijske storitve: neIskalnik: da

  Za iPhone in iPad je na voljo nekoliko manj vodičev kot za Android, med njimi najdemo le Rim, Amsterdam, Sydney, San Francisco in Berlin. Vsebina vodičev je pravzaprav mešanica podatkov s strani Wikitravel, Wikipedia, World66 in Openstreetmap, avtorji aplikacije pa poskušajo vključiti vsebine, ki so najbolj pomembne za turista v posameznem mestu. Na voljo so osnovne informacije, za več podatkov so podane povezave.

  Aplikacija na Androidu je na pogled zelo podobna klasičnim vodičem, medtem ko je na iPadu v ospredju zemljevid, prek njega pa se izpisujejo podatki, ki nas zanimajo.

  Frommer’s

  Platforma: iOS (iPhone in iPod Touch)Cena posameznega vodiča: 3,99 EURSeznam vodičev: http://www.frommers.com/go/mobile/Vodič, ki smo ga preizkusili: London (iOS)Razdelki*: Introduction, Planning a Trip, Getting to Know, Hotels, Restaurants, Attractions, Nightlife, Shopping, In Depth, Side Trips, Organized Tours, Spectator Sports, Suggested ItinerariesDostop do zemljevidov brez povezave na internet: daLokacijske storitve: daIskalnik: ne

  Na voljo je le 10 vodičev s katerimi se lahko podamo na pohajkovanje po Hong Kongu, Las Vegasu, Los Angelesu, New Yorku, otoku Oahu, Rimu, San Franciscu, Washingtonu, Parizu ali Londonu. Brezplačno je na voljo še aplikacija Frommer’s Travel Tools s pripomočki za potovanja, kot je npr. pretvornik enot.

  Aplikacijo lahko uporabljamo na dva načina, kot klasičen vodič ali pa uporabimo hiter dostop do seznama restavracij, hotelov in drugih točk zanimanja glede na ocene, višino cen, trenutno bližino, itd. V aplikaciji smo pogrešali fotografije, podatkov je veliko, tako da je branje dolgih razdelkov precej naporno opravilo. Pohvalna je možnost različnih načinov uporabe glede na naše trenutne potrebe.

  * Aplikacijo lahko uporabljamo na dva načina, podali smo razdelke za klasičen vodič.

  Eyewitness

  Platforma: iOS (iPad, iPhone, iPod Touch)Cena posameznega vodiča: 13,99 EUR za iPad, 5,49 EUR za iPhone in iPod TouchSeznam vodičev: http://traveldk.com/appsDostop do zemljevidov brez povezave na internet: daLokacijske storitve: daIskalnik: da

  Za iPad imamo na voljo vodiče po Londonu, New Yorku in Parizu, z aplikacijami DK TOP 10 za iPhone in iPod Touch pa lahko raziskujemo San Francisco, Amsterdam, Firence in Toskano, Pariz, Barcelono, Rim, Prago, London, New York, Berlin. Kaj vse aplikacija omogoča na iPadu, si oglej na spodnjem posnetku.

  Svoje vodiče ponujajo tudi Rough Guides, ki so na voljo za iOS (iPhone, iPod Touch, iPad) in Nokio, Fodor’s, ki je na voljo le za iOS (iPhone in iPod Touch), in National Geographic sicer ponuja cel kup aplikacij (igre, kvize, atlas, itd.),klasičnih vodičev pa ni med njimi.

  Vodiči Rough Guides so na voljo le v Trgovini Ovi (1 EUR), medtem ko v slovenskem App Storu najdemo samo brezplačno aplikacija Rough Guides World Lens, ki ni vodič, ampak zbirka fotografij s kratkim opisom z različnih koncev sveta, bolj primerna za domače raziskovanje. Brezplačno so na voljo njihovi avdio priročniki z uporabnimi frazami, vodiči pa so na voljo tudi kot e-knjige. Z vodiči Fodor’s lahko pohajkujemo po Londonu, New Yorku, Parizu, Rimu in San Franciscu, na voljo pa so po 4,99 EUR.

  Povezava do seznama vodičev:Rough GuidesFodor'sNational GeographicCene v besedilu so takšne kot so bile v slovenskem App Storu, na Android Marketu in v Ovi Trgovini 29.3. 2011. Podrobnosti o aplikacijah za posamezne operacijske sisteme in posameznem vodiču preverite na zgoraj podanih spletnih straneh, saj so med posameznimi vodiči in operacijskimi sistemi razlike.

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1522
24. september 2013
Pregled ponudbe potovalnih vodičev za mobitele in tablične računalnike
Aplikacije
Android, iOS