• /PublishingImages/igoogle-1.png

  Pregled zanimivih orodij Google

  24. september 2013 - Jan Isakovič

  Google je z iskalnika svoje storitve razširil po vsem spletu - običajnem in mobilnem. V članku si bomo ogledali nekaj orodij, ki so večinoma brezplačna in ki nam lahko pomagajo pri delu in zabavi.

  Spisek storitev podjetja Google je že daljši od roke, zato je pogosto težko najti pravo orodje za naše potrebe. V nadaljevanju vam na kratko predstavljamo tista orodja Google, brez katerih uredništvu Tehnika ni živeti :) Za uporabo vseh teh orodij seveda potrebujete uporabniški račun Gmail.

  [table id=7 /]

  Google insights logoPovezava

  Kratka navodila

  Primeri uporabe

  google insights screnshot

  Google Insights omogoča podrobno primerjavo pogostosti iskalnih terminov za določeno geografsko regijo, čas in kategorijo iskanja. S tem lahko merimo zanimanje uporabnikov za znamke, izdelke, storitve, dejavnosti.. To nam omogoča sledenje trendom in s tem možnost boljšega prilagajanja oglasnih sporočil, raziskovanja vpliva letnega časa, pregled zanimanja uporabnikov za konkurenčne izdelke..

  google docs logoPovezava

  Predstavitveni video

  Google Docs document screenshot

  google docs presentation screenshotGoogle Docs je spletni pisarniški komplet, ki omogoča ustvarjanje dokumentov, preglednic, predstavitev, formularjev in slik. Odlikuje ga dobra podpora za skupinsko delo, preprosto dodajanje novih uporabnikov prek e-pošte, standarden vmesnik za urejanje besedila in seveda ugodna cena, saj je zastonj. Idealen je v primerih, ko moramo določeno vsebino pripraviti skupaj z drugimi, saj je skupno urejanje na Google Docs mnogo lažje in preglednejše kot pošiljanje priponk z dopolnjenimi različicami dokumenta. V Google Docs lahko tudi uvozite obstoječi dokument iz običajnih pisarniških paketov.

  iGoogle logoPovezava

  Navodila

  igoogle screenshot

  iGoogle je preobleka klasične Googlove iskalne strani, ki omogoča, da jo prilagodite glede na svoje želje in potrebe. Poleg iskalnega okna lahko denimo spodaj dodate okno z najnovejšimi novicami, okno s koledarjem za ta mesec, lokalni zemljevid .. Možnosti prilagoditev je skoraj nešteto. iGoogle je še posebej primeren za vse, ki imate za domačo stran nastavljeno kakšno stran z novicami, saj omogoča zelo podoben, a vseeno mnogo bolj zmogljiv način dostopanja do informacij.

  google reader logoPovezava

  Video predstavitev

  Navodila

  Google reader screenshotGoogle Reader je Googlov bralnik RSS virov. RSS nam omogoča, da novice pridejo k nam - namesto, da se denimo odpravimo na CNN-ovo spletno stran, se preprosto naročimo na CNN-ov vir novic. Tak način pregleda novic nam omogoča preprosto spremljanje mnogo večjega števila virov informacij kot na klasični način. Google Reader omogoča drevesno organizacijo virov v skupine - denimo Mobilne novosti, Dnevne novice, Finančne novice, .. Dodatna prednost uporabe Google Readerja je možnost, da določene novice označimo za zanimive in jih delimo z drugimi. Ti se preprosto naročijo na naš vir deljenih novic, mi pa na njihovega. Ker imajo ljudje različna področja dela in različne interese, je zbirka izpostavljenih novic, ki so jih izbrali naši kolegi in znanci, izjemno preprost način za seznanjanje z novicami in dogodki, za katere drugače ne bi izvedeli.

  alerts_logo_betaPovezava

  Video predstavitev

  google alerts screenshot 1google alerts screenshot 2Google Alerts je storitev, ki nam omogoča, da se naročimo na novice glede na ključne besede, ki jih vključujejo. Uporaba storitve je izjemno preprosta - vnesemo ključno besedo ali izraz in se odločimo, če želimo rezultate prejemati prek e-pošte ali RSS vira. Seveda priporočamo, da izberete RSS vir in rezultate pregledujete v Google Readerju :)

  google maps logoPovezava - Maps, Places

  Navodila za Places

  google places logo

  Video predstavitev Places

  Primer uporabe lokalnega iskanja

  Google Maps je Googlov interaktivni zemljevid. Služi kot osnova za napredne Googlove storitve, kot sta navigacija in lokacijsko oglaševanje.

  google local search results screenshot

  Z vnosom podjetja v Google Places uporabnikom omogočimo, da zadetke (in oglase) omejimo glede na to, kje se nahajajo oz. za katero področje iščejo. To jim omogoča, da lažje najdejo podjetja ali trgovine, ki so jim blizu. Z vse večjim številom lokacijsko opremljenih telefonov postaja vnos podjetja v Google Places vse pomembnejši.

  Katero pa je vaše najljubše Google orodje?


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1020
24. september 2013
Pregled zanimivih orodij Google
Aplikacije