• /PublishingImages/siol_posta1.jpg

  Prenovljena spletna pošta SiOL

  24. september 2013 - Tehnik

  SiOL je predstavil prenovljeno spletno pošto, ki sedaj poleg golega dostopa do e-pošte ponuja še cel nabor uporabnih funkcionalnosti, kot so koledar, opravila ter preprost dostop do družabnih omrežij in novic.

  E-pošta je eden najpomembnejših komunikacijskih kanalov in ena od osrednjih internetnih storitev, s katero so povezane bolj ali manj vse ostale, od družabnih omrežij do orodij za organiziranje. SiOL kot ponudnik dostopa do interneta že od začetka poslovanja svojim naročnikom ponuja e-poštni predal, ki je dostopen prek klasičnih odjemalcev, kot so Outlook, Pošta in Thunderbird, kakor tudi prek spletnega brskalnika na naslovu posta.siol.net (tudi izvirni naslov webmail.siol.net se samodejno preusmeri na tega). Čeprav je spletni dostop do e-pošte možnost, ki jo večina uporabi zgolj, kadar želi do e-pošte dostopati tudi, ko ni pred svojim računalnikom, se najdejo številni uporabniki, ki nanj prisegajo prav zaradi dosegljivosti iz različnih računalnikov in drugih naprav. Prenovljena SiOL-ova spletna pošta po novem ni več zgolj priročna za uporabo, temveč ponuja tudi mnoge funkcionalnosti, zaradi katerih so uporabniki doslej potrebovali e-poštni odjemalec, kot je Outlook - koledarje, stike, opravila, poleg tega pa še t. i. aktovko za shranjevanje priponk iz e-pošte, možnost skupne rabe map in pregleden vmesnik za spremljanje novic in aktualnega dogajanja v družabnih omrežjih. Gremo po vrsti.

  SiOL Posta

  Uporabniški vmesnik

  Povsem nov uporabniški vmesnik se bo uporabnikom, vajenim prejšnje asketske različice, na prvi pogled morda zdel nekoliko prenatrpan z možnostmi, a je dovolj intuitiven, da ga je mogoče začeti uporabljati že po nekaj sekundah. Domača stran pošte ponuja v levem stolpcu menije za ustvarjanje novega sporočila in dostop do e-poštnih nabiralnikov ter ostalih, z e-pošto povezanih funkcionalnosti, na dnu pa najdemo še koledar v mesečnem pogledu. V osrednjem oknu na sredini nas pričakajo novice iz portala Planet Siol.net, bloga Tehnik in zadnje novosti iz Telekomove ponudbe ter posodobitve iz družabnih omrežij. Nad tem oknom je iskalnik, nad njim pa meni z zavihki za dostop do posameznih orodij.

  Pošta

  Zavihek pošta ponuja dostop do e-pošte z vsemi standardnimi možnostmi, ki smo jih vajeni že od prej, a v vizualno bistveno bolj privlačnem načinu. Opcija Pogled na skrajni desni orodne vrstice ponuja tudi različne možnosti pogleda, podobno kot Outlook in Thunderbird, tako da lahko izbiramo, ali bomo imeli okno predogleda sporočila pod seznamom e-pošte ali pa desno. Pri pisanju je uporabnikom sedaj na voljo tudi črkovalnik, ki hitro preleti besedilo in označi vse napake z rumeno.

  SiOL Posta

  Stiki

  Preden si ogledamo možnosti Stikov, se za trenutek vrnimo k Pošti. Vsako osebo, ki nam je pisala, lahko dodamo v imenik tako, da preprosto kliknemo z desnim gumbom miške na e-poštni naslov, podobno kot denimo v Outlooku. Hkrati pa sistem shranjuje v ločeno mapo Naslovljeni stiki vse stike, ki smo jim poslali sporočila iz spletne pošte. Posameznemu stiku lahko dodamo množico podatkov, vključno z več naslovi e-pošte, telefonskimi številkami in rojstnimi dnevi. Po stikih lahko tudi iščemo in filtriramo e-poštna sporočila od oziroma za posamezne stike, jih organiziramo v mape in podobno. Če stike že imamo na računalniku in bi jih želeli prenesti v spletno pošto SiOL, lahko to preprosto naredimo v nastavitvah (glej spodaj).

  Koledar

  Podobno kot imenik, je tudi koledar zelo podoben tistemu iz Outlooka in omogoča vsa običajna opravila, kot je vnos sestankov, opomnikov in rojstnih dni. Ponuja celo paleto pogledov, dnevnega, tedenskega, mesečnega in seznam dogodkov. Ustvarjanje sestankov je mogoče tudi s pritiskom desnega gumba miške v koledarju, ravno tako kot v namiznih programih.

  SiOL Posta

  Opravila

  Opravila prinašajo precej zmogljiv seznam opravil z možnostmi preprostega filtriranja in vnašanja zahtevnejših opravil, oziroma prilaganja različnih besedilnih in grafičnih elementov k opisom opravil.

  Aktovka

  Aktovka je zelo uporabna, kadar denimo želimo posredovati nekomu priponke iz večjega števila e-poštnih sporočil, a jih zaradi preglednosti ne želimo pošiljati po posameznih sporočilih Priponke iz prejetih sporočil tako preprosto shranimo v aktovko, nato pa jih iz nje priložimo v novo sporočilo. Aktovka ponuja tudi možnost predogleda nekaterih vrst datotek, a žal ne tudi denimo wordovih dokumentov. Uporabna je za izmenjavo datotek z drugimi uporabniki (glej spodaj) ali pa zgolj za shranjevanje varnostnih kopij pomembnih datotek.

  Nastavitve

  Kot je bogat uporabniški vmesnik prenovljene spletne pošte, so bogate tudi možnosti prilagajanja. Posamezne možnosti izbiramo v levem oknu (pod možnostjo Novo sporočilo). Tako lahko izberemo privzeti podpis, način postavitve odgovorov, dodamo zaupanja vredne pošiljatelje in filtre sporočil, da jih lažje pregledujemo. Potem pa so tukaj še resnično pomembne nastavitve:

  • Računi: to mora biti prva postaja vsakega uporabnika spletne pošte SiOL, saj tukaj urejamo nastavitve prikaza e-naslova pošiljatelja, kar je pri večini uporabnikov zgolj numerična šifra pred afno (npr. 232353@siol.net). Tukaj je treba vnesti svoj e-poštni naslov, lahko pa dodajamo tudi druge račune e-pošte, če jih želimo pregledovati z uporabo tega vmesnika.
  • Uvozi/Izvozi: tukaj lahko uvažamo in izvažamo imenik in koledar. Tako si lahko prenesemo vse te podatke iz svojega računalnika (najprej jih moramo tam izvoziti) in si olajšamo delo s spletno pošto, poleg tega pa naredimo varnostno kopijo.
  • Skupna raba: to je ena najbolj naprednih funkcij, ki omogoča lažjo izmenjavo podatkov in sodelovanje, koristna pa je tudi za uporabnike z več SiOL-ovimi računi, na primer družine. Tako lahko denimo v svojem računu omogočimo rabo mape Prejeto ali pa koledarjev, opravil ali aktovke drugemu uporabniku. Ta mora nato v svojem spletnem vmesniku klikniti povezavo "Najdi mape v skupni rabi", ki jo najde v levem stolpcu nabiralnika. Potem, ko poišče mape, se mu bodo te prikazale v levem stolpcu ob klikih na ustrezne zavihke (npr. aktovka pod lastnimi aktovkami, koledarji pod lastnimi koledarji, e-poštne mape pod lastnimi …). To je lahko odlično orodje za sodelovanje in skupno načrtovanje, vendar pa je vseeno treba biti previden, da ne bi pomotoma razkrili svojih osebnih podatkov neznancem ali osebam, ki jim ne zaupamo.

  Družabno

  Pod zavihkom Družabno je dostop do družabnih omrežij, pri čemer lahko dodamo svoje račune za Facebook in Twitter, ali pa zgolj spremljamo dogajanje na Twitterju in Diggu.

  Mobilne naprave

  Nov uporabniški vmesnik za dostop do spletne pošte je na voljo tudi pri dostopu iz mobilnih naprav. Ta resda ni tako nališpan in poln možnosti kot pri dostopu iz računalnika, vendar pa je pregleden in preprost za uporabo ter posebej prilagojen za nekatere naprave, kot sta denimo iPhone in Windows Phone.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1653
24. september 2013
Prenovljena spletna pošta SiOL
Aplikacije