• /PublishingImages/FB-700-700.jpg

  Previdno z mobitelom

  24. september 2013 - Tehnik

  Na mobitelu imamo shranjenih ogromno podatkov, ki jih nikakor ne želimo izgubiti: pomembne telefonske številke, fotke, SMS-e in MMS-e, itd. Čeprav tudi mobiteli niso povsem varni pred virusi, le-ti niso pretirano velika nevarnost. Obstaja namreč večja verjetnost, da mobitel nekje pozabiš, kot da nanj naložiš virus, ali da bi kdo nepooblaščeno dostopal do tvojih podatkov (brez da ima mobitel v roki). Kako se zavarovati pred virusi in kaj storiti v primeru izgube ali kraje mobitela si preberi v nadaljevanju.

  Kako se ubraniti virusov

  Virusi za mobitele obstajajo že nekaj let, a so nevarni predvsem za naprednejše, pametne mobitele, ki se lahko okužijo prek Bluetootha, MMS-a, e-pošte ali spleta. Tudi na teh mobitelih virusi niso pretirana nadloga, saj mora uporabnik potrditi sprejem sporočila in/ali nalaganje programa v katerem je virus, takšna sporočila pa je načeloma zelo lahko opaziti. Praviloma so v angleščini in spisana kot povabilo, da si ogledamo fotografije ali kaj podobnega. V kolikor prejmemo takšno sporočilo od neznanca, ga je seveda pametno ignorirati, če nam pa ga pošlje kak prijatelj ali znanec, pa se najprej vprašajmo zakaj bi pisal v angleščini. Običajna škoda, ki jo tovrstni virus naredi, je nenehno širjenje samega sebe preko istega kanala kot smo ga prejeli. V kolikor je to MMS ali e-pošta, se bo razposlal vsem v imeniku, v kolikor pa gre za Bluetooth, pa bo nenehno iskal nove mobitele v bližini in tako izpraznil baterijo v najkrajšem možnem času.

  Vsekakor pa je priporočljivo pazljivo ravnanje z občutljivimi podatki, zato bančnih podatkov, uporabniških imen in gesel, osebnih podatkov ne posreduj neznanim osebam, prav tako ne nalagaj neznanih aplikacij iz nepreverjenih virov. Pred virusi se je seveda mogoče zavarovati s protivirusnimi programi za mobitele. Prav tako priporočamo, da Wi-Fi in Bluetooth izklopiš, ko ju ne uporabljaš, nenazadnje tudi zaradi daljšega delovanja baterije.

  Kaj storiti v primeru izgube ali kraje mobitela

  V primeru izgube oziroma kraje mobitela in kartice SIM čim prej pokliči Center za pomoč naročnikom, kjer smo dosegljivi 24 ur na dan. Katere podatke potrebujemo za izvedbo blokade kartice SIM, si oglej na spletni strani.

  Varnostna kopija

  Izgubi pomembnih podatkov se lahko izogneš z rednim ustvarjanjem varnostnih kopij. Za varnostno kopijo podatkov na mobitelu lahko poskrbiš tudi z našo brezplačno storitvijo M:Rokovnik, ki ti mogoča varno hranjenje in sinhroniziranje stikov, koledarja, opravil, beležk, spletnih bližnjic in SMS-ov. Več o uporabi storitve si preberi na naši spletni strani.

  Skoraj vsi mobiteli tudi omogočajo sinhronizacijo imenika in koledarja z računalnikom in imajo priloženo programsko opremo za to opravilo. Poleg sinhronizacije podatkov z Outlookom ali drugimi adresarji, oz. koledarji, večina tovrstnih programov ponuja tudi možnost samodejne izdelave varnostne kopije vseh uporabniških podatkov na mobitelu. Te je praviloma mogoče povrniti le na enak ali novejši mobitel istega proizvajalca.

  Zaklepanje mobitela

  Možnosti dodatne zaščite kot so geslo za vklop mobitela, šifriranje podatkov, ipd. so odvisne od posameznega mobitela, zato preveri navodila, da ugotoviš kakšne možnosti so ti na voljo. Za varnost poskrbijo tudi proizvajalci z nadgrajevanjem programske opreme, z rednim ustvarjanjem varnostnih kopij pa boš poskrbel/a da ne boš ostal/a brez pomembnih podatkov.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1257
6. januar 2014
Previdno z mobitelom
Aplikacije