• /PublishingImages/prometoid-dodajanja-radar.jpg

  Prometoid - vedno obveščen o stanju na cestah

  24. september 2013 - Tehnik

  PrometoidPrometoid, zmagovalna aplikacija natečaja M:Android, ponuja enostaven pregled nad stanjem na slovenskih cestah. Pomembna obvestila je možno spremljati tako na seznamu kot na zemljevidu, obvestila o radarjih in drugih dogodkih pa lahko enostavno dodamo tudi uporabniki sami.

  Aplikacijo Prometoid lahko uporabljamo na Android telefonih od različice 1.6 dalje. Aplikacija je uporabna tako v pokončnem kot v ležečem položaju telefona, od zadnje predstavitve aplikacije na Tehniku pa je avtor Tomaž Orter poskrbel za marsikatero novost - med drugim je dodal widget za hitro dodajanje obvestil o radarskih kontrolah. Poglejmo si podrobneje, kaj vse ponuja najbolj priljubljena aplikacija natečaja.

  Seznam obvestil in kategorije

  Prometoid - pogled in možnosti seznama

  Ob prvem zagonu nam aplikacija Prometoid vsa aktualna obvestila prikaže na preglednem seznamu. Večina obvestil je iz DARS-ovega Prometno-informacijskega centra, tako da so obvestila vedno ažurna in natančna. Pri vsakem obvestilu lahko s pomočjo barvne črte hitro prepoznamo pomembnost obvestila - zelo pomembna obvestila so označena z rdečo barvo, manj pomembna pa z zeleno. Poleg tega lahko na obvestilu vidimo ime ceste, na katero se obvestilo nanaša, ter ikono in ime kategorije obvestila.

  S pritiskom na fizično tipko Menu lahko seznam razvrstimo po aktualnosti, oddaljenosti ali pomembnosti obvestil. V meniju pa imamo tudi možnost, da vklopimo ali izklopimo prikaz določenih kategorij obvestil. Privzeto so prikazane kar vse kategorije, kar se tudi nam zdi najbolj uporabno.

  Z izbiro kateregakoli obvestila iz seznama si lahko ogledamo podroben opis obvestila, vključno z virom informacije in veljavnostjo.

  Pregled obvestil na zemljevidu

  Prometoid - pogled na zemljevid

  Iz seznama obvestil lahko preko menija aplikacije preklopimo tudi na pogled obvestil na zemljevidu. Pri pogledu preko zemljevida so obvestila prikazana kot ikone (uporablja se ikona kategorije). Z izbiro ikone se izpiše natančna lokacija obvestila, preko katere lahko prikličemo stran s podrobnim opisom obvestila.

  Prometoid - različne vrste obvestil

  Ne glede na to, ali do strani s podrobnim opisom pridemo iz seznama ali iz zemljevida, imamo pri opisu možnost, da si obvestilo ogledamo na zemljevidu. Pri dogodkih iz kategorije Cestne kamere imamo pri opisu na voljo ogled slik s kamer, kar je dobrodošla novost v aplikaciji.

  Dodajanje dogodkov in widget za radarje

  Prometoid - dodajanje obvestil in widget Radar!

  Pri pogledu na zemljevidu se nam ob pritisku na fizično tipko Menu pojavi tudi možnost dodajanja lastnih dogodkov. Ko izberemo to možnost, najprej potrdimo lokacijo, na katero se bo naše obvestilo nanašalo - Prometoid nam samodejno ponudi našo trenutno lokacijo. Ko lokacijo potrdimo, lahko vnesemo podrobne podatke - vrsto obvestila, trajanje in kratek opis. Pohvalno je, da Prometoid pri dodajanju obvestil ne zahteva nujne uporabe GPS-senzorja, saj zna za lociranje uporabiti tudi mobilno omrežje. Če tako lociranje ni dovolj natančno, lahko zaznano lokacijo popravimo tudi ročno.

  Za lažji vnos obvestil, kar je še posebej važno med vožnjo, ponuja različica 1.1 tudi preprost widget z imenom Radar! Widget izgleda kot ikona aplikacije v modri barvi, ob izboru widgeta pa se sproži generiranje obvestila o radarski kontroli. Pri takem dodajanju obvestila je obvezna uporaba GPS-senzorja, kar je smiselno zaradi natančnejšega določanja lokacije in zaradi tega, da nam obvestila ni potrebno urejati. Seveda pa nas Prometoid pred objavo prosi za potrditev, po želji pa lahko tudi tu opis uredimo (ni pa nujen korak). Preprosto in uporabno!

  Nastavitve, posodabljanje aplikacije in pomoč

  Pri pogledu seznama ali zemljevida lahko preko menija aplikacije prikličemo Nastavitve. V nastavitvah lahko izberemo interval posodabljanja podatkov (če želimo, imamo lahko samodejno posodabljanje tudi izklopljeno), prikaz obvestil uporabnikov, onemogočimo lahko izklapljanje zaslona, če Prometoid uporabljamo med vožnjo, vklopimo pa lahko tudi funkcijo sledenja ob spreminjanju lokacije, tako da se seznam in zemljevid dogodkov prilagajata naši trenutni lokaciji.

  Prometoid - nastavitve in pomoč

  Pohvalno je, da aplikacija podpira samodejno preverjanje tega, ali so na voljo nove različice aplikacije. Hkrati pa lahko v nastavitvah ročno preverimo, ali imamo najnovejšo različico (trenutno 1.1). Če je nimamo, lahko seveda prenesemo najnovejšo različico. Če si Prometoid prenesel med fazo glasovanja, velja edino opozorilo, da se nam možnost widgeta za radarje pri posodobitvi ni pojavila, tako da smo morali aplikacijo "na sveže" namestiti.

  Zelo koristna funkcija aplikacije je tudi obsežna pomoč, ki ponuja tako nasvete za uporabo kot pregled nad novostmi v aplikaciji. Do pomoči in ostalih informacij lahko dostopamo preko menija aplikacije, možnost O programu. Pri pregledovanju informacij imamo na voljo tudi povezavo do strani Google Moderator, na kateri avtor zbira predloge za izboljšave in dodatne funkcije aplikacije. Večina idej je že vključenih v aplikacijo, tako da se ti splača predlagati nove izzive za razvijalca ;)

  Povzetek

  Prometoid je preprosta in dodelana aplikacije, s katero smo vedno na tekočem o stanju na naših cestah. Obvestila lahko spremljamo tako na seznamu kot na zemljevidu, zanimiva je tudi možnost pogleda skozi cestne kamere. V aplikacijo lahko dodamo lastna obvestila, še posebej uporaben je widget za hitro obveščanje o radarski kontroli, ki je dovolj preprost za uporabo med vožnjo. Vsekakor si želimo, da bo avtor nadaljeval z razvojem aplikacije s pomočjo mnenj uporabnikov, saj lahko aplikacija pripomore k bolje obveščenim voznikom in posledično morda celo k bolj varni vožnji na naših cestah.

  Navodilo za namestitev: Pred namestitvijo aplikacije si na telefonu vklopi možnost Settings > Applications > Unknown sources (Allow installation of non-Market applications).

  Za prenos aplikacije Prometoid izberi eno izmed možnosti:

  Prometoid QR koda

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1484
24. september 2013
Prometoid - vedno obveščen o stanju na cestah
Aplikacije
Android