• /PublishingImages/omnia_W.jpg

  Prve informacije o Windows Phone 8

  24. september 2013 - Tilen Žagar

  Pocketnow se je uspel prebiti do posnetka, na katerem Joe Belfiore, eden od pomembnejših Microsoftovcev pri razvoju mobilnih oken, razlaga, kaj vse bo novega v Windows Phone 8. Te lahko pričakujemo enkrat v drugi polovici leta (Microsoft pomembnejše izide ponavadi umesti nekam po septembru), v skladu s tradicijo pa pride tudi novo kodno ime. Po NoDo, Mangu in prihajajočem Tangu bomo Windows Phone 8 klicali Apollo.

  Joe Belfiore

  Kot se za novo številko spodobi bo sprememb in nadgradenj kar nekaj. Apollo prinaša podporo večjedrnim procesorjem, tehnologiji NFC, SD karticam, zasloni pa bodo lahko imeli 4 različne, zaenkrat še neznane ločljivosti (trenutno je le ta ena, 480 x 800).

  Windows Phone 8 bo zgrajen na enaki osnovi kot prihajajoči Windows 8, kar naj bi omogočilo čim lažjo prenosljivost aplikacij z osebnih računalnikov na telefon. Največ enakih vrstic kode naj bi se skrivalo v samem jedru sistema, mrežnih in varnostnih protokolih in podpori multimediji. Microsoft sicer pričakuje, da bo do izida Apolla Marketplace gostil že preko 100000 aplikacij, pospešek k nadaljni rasti pa bo Apollo prinesel v obliki podpore strojni kodi, s čimer se bodo razvijalci lahko izognili Silverlightu. Kljub precejšnim spremembam pa bo Apollo popolnoma združljiv z Windows Phone 7 aplikacijami.

  Brskalnik bo Internet Explorer 10, ki pa bo podpiral kompresijo podatkov v Microsoftovih serverjih preden jih pošlje nam v branje in s tem vsaj teoretično razbremenil mobilno linijo. Podobno idejo je ubral Amazon s svojim brskalnikom Silk, izkušnje s takim pristopom pa imajo tudi uporabniki Opere Mini. Kako bo stvar delovala v  praksi bomo lahko preverili z novo aplikacijo DataSmart, ki nas ne bo samo pitala s podatki o porabi, ampak tudi skrbela, da smo ves čas na internet povezani z najbolj optimalno povezavo.

  Skype bo popolnoma integriran v sistem in njegova uporaba naj se ne bi razlikovala od navadnih klicev, s čimer sledi sistemski integraciji omrežij Live, Facebook in Twitter. O Google+ zaenkrat še nič :)

  Microsoft je že pred Mangom obljubil, da Apollo pride na vse Windows Phone 7 telefone. Upajmo, da se bo držal obljube.

  Potem je tu strojna 128-bitna BitLocker enkripcija celotnega sistema, boljša podpora Exchange ActiveSyncu, podjetem pa bo omogočen razvoj in nadzor nad svojimi poslovnimi aplikacijami. Skratka, Micorosft si želi tudi v poslovni svet.

  Za konec pa so tu še  spremembe in izboljšave pri sinhronizacija podatkov, kjer levji delež odpade na oblačne storitve z že znanim SkyDriveom. Ena od opaznejših posledic tega bo tudi, da se z telefon z osebnim računalnikom ne bo več pogovarjal prek Zunea.

  To so samo najpomembnejše in najbolj opazne spremembe, ki jih lahko pričakujemo v Apollu. Vsaj na papirju (zaslonu) Microsoft odgovarja na večino kritik, ki so še pestile sistem. Kako bo zadevo izpeljal v praksi bomo videli že jeseni, ampak po tem, kar je z Windows Phone pokazal do sedaj, se Apolla že veselim.

  vir: Pocketnow

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1772
24. september 2013
Prve informacije o Windows Phone 8
Novice
Windows Phone 7, Windows Phone 8