• /PublishingImages/Hero-Desire-Legend1.jpg

  Prvi koraki z Androidom

  24. september 2013 - Tehnik

  Android je operacijski sistem za mobilne naprave, ki so ga razvili pri Googlu. Podjetje z najbolj priljubljenim spletnim iskalnikom in celo vrsto drugih storitev je z Androidom sprva previdno vstopilo v svet mobilne telefonije, a je v zadnjem letu doseglo neverjetne uspehe, saj so mobiteli z Androidom izjemno zmogljivi in uporabniku prijazni.

  A kljub vsej pozornosti, ki jo Androidu namenjajo mediji, internet in že prepričani uporabniki, ostaja dejstvo, da od uporabnikov, ki so vajeni običajnih mobitelov, prehod na Android lahko zahteva dokaj zajeten preskok v načinu uporabe. In zato smo tukaj, da ti pomagamo narediti prve korake.

  Android in različni uporabniški vmesniki

  Prva stvar, ki jo je treba vedeti glede Androida, je to, da ne moremo govoriti o eni napravi ali eni uporabniški izkušnji. Android je namreč operacijski sistem, ki proizvajalcem mobitelov omogoča nanj prilepiti svoj uporabniški vmesnik, torej tisti del sistema s katerim se uporabniki dejansko srečamo.

  Na kratko: HTCjevi mobiteli imajo vmesnik, ki se imenuje HTC Sense, Sony Ericssonov je UX, Motorola in Samsung pa zaenkrat uporabljata osnovni Googlov vmesnik, vendar bosta najverjetneje v prihodnjih modelih uvedla svoja vmesnika, Motoblur, oziroma TouchWiz, sploh glede na dejstvo, da Motorolini mobiteli za ameriški trg že uporabljajo Motoblur od lani. Ne glede na uporabniški vmesnik, pa se je treba zavedati dejstva, da je Android narejen za mobitele z zasloni na dotik in se upravlja s prsti.

  Ta prispevek se osredotoča predvsem na HTC Sense, ki je pri nas trenutno najbolj razširjen, vendar tudi ostali uporabniški vmesniki delujejo po podobnih principih. Za začetek najprej poglejmo kje poiskati odgovore na vprašanja, ki se ti lahko porodijo ob prvi uporabi HTC-jevega mobitela z Androidom.

  Mobitel

  V Mobitelovi ponudbi so trenutno na voljo trije HTCjevi mobiteli z Androidom: HTC Desire, Legend in Hero. Nastavitve za MMS, WAP in nekaj osnovnih bližnjic je na voljo na naši spletni strani v izbirniku mobitelov v zavihku navodila in nastavitve. Če te zanima kaj vse zmore HTC Desire, pa si lahko ogledaš tudi našo video predstavitev.

  HTC

  Prvo mesto za odgovore na vprašanja o uporabi in vsem ostalem, je vsekakor HTC-jeva domišljena in dodelana spletna stran, ki pa žal ni na voljo v slovenščini. V zavihku “support” izbereš svoj mobitel in že se odpre svet podrobnih informacij, med drugim vse o nadgradnjah, uporabniški nasveti in priročniki. To je dober kraj za nasvete o začetnih nastavitvah, uporabi e-pošte, sinhronizaciji podatkov, spreminjanju melodije zvonjenja, nalaganju aplikacij, uporabi Google Maps, itd.

  Forumi

  Za pomoč lahko seveda vedno povprašaš kar Google, uporabnost zadetkov pa je odvisna tudi od tega kako natančno definiraš problem/zagato. Vedno se lahko obrneš tudi na slovenske uporabnike na tehnoloških forumih ali na strani slovenskih ljubiteljev Androida, kjer se je nabralo že precej uporabnih nasvetov, uporabniki pa so dodobra preizkusili tudi razne programe in aplikacije.

  Viri novic

  Poglejmo še vire novic povezanih z Androidom, ki so namenjeni vsem uporabnikom mobitelov s tem operacijskim sistemom. Novičk o Androidu v zadnjem času ne manjka, saj skorajda ni več dneva, ko se v tehnoloških medijih ne bi pisalo o Androidu, prav tako ne manjka strani posvečenih le Androidu: Phandroid (kjer je živahno dogajanje tudi na forumu), Talk Android, Android Central, Androinica, itd.

  Uradna stran Androida nam v primeru težav pri uporabi ne bo v posebno pomoč, saj je namenjena predvsem razvijalcem. Ogleda pa je prav gotovo vreden blog Google Mobile, ki je sicer namenjen Googlovim mobilnim storitvam za vse vrste mobitelov, zaradi tesne povezanosti teh storitev z Androidom pa ne manjka tudi uporabnih informacij o novostih na Androidu. Gizmodo je splošen vir novic o tehnologiji, iskanje na strani pa poda marsikatero uporabno informacijo o Androidu, mobitelih ali aplikacijah, pogosto pa avtorji pripravijo tudi sezname najboljših aplikacij.

  Proizvajalci, blogerji in tehnološki novičarski portali so prisotni na vsaj enem od družbenih medijev, zato jih lahko poiščeš tudi na Facebooku, Twitterju in YouTubu.

  Seveda pa te vabimo k spremljanju in razpravam na Tehniku, kjer navdušencev nad Androidom ne manjka, prav tako pa ne aktualnih novic povezanih z Androidom.

  Če spremljaš še kakšen zanimiv vir o Androidu, pa ga zapiši v komentarjih.

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1347
24. september 2013
Prvi koraki z Androidom
Novice
Android