• /PublishingImages/device05.jpg

  Prvi koraki z Androidom

  24. september 2013 - Tehnik

  Odprli ste škatlo in iz nje je pokukal nov mobitel z operacijskim sistemom Android. Čestitamo k izbiri. Zdaj pa preberite vse, kar morate vedeti, da se bo vaš novi pametni mobitel začel obnašati brihtno.

  Gmail

  Prvi korak pri zagonu mobitela z Androidom je vnos uporabniškega imena in gesla za Googlov Gmail. Če računa še nimaš, ga lahko ustvariš na samem telefonu. Namesto Gmail naslova (z domeno @gmail.com) je mogoče uporabiti tudi službenega, oziroma zasebnega, če ta temelji na Googlovi brezplačni storitvi Google Apps (na kratko: Google Apps lahko uporablja vsakdo, pogoj je lastništvo spletne domene, brezplačna različica pa podpira do 50 e-poštnih računov).

  Stiki, e-pošta in koledar

  Ob nakupu novega mobitela, ti v Mobitelovem centru lahko prenesemo stike iz starega mobitela v nov Android. Mobitelova storitev M:Rokovnik, ki to opravi brezžično, je sicer odlična na Nokijah in mnogih drugih mobitelih, a v Androidu žal zaenkrat še ni povsem podprta, tako da se je postopka treba lotiti nekoliko drugače. Tukaj sta dva predloga:

  1. Uporabi kartico SIM: klasična in preverjena metoda omogoča shranjevanje stikov iz starega mobitela na kartico SIM, nato pa prenos iz kartice na nov mobitel. Potencialna slabost: prenesejo se samo imena, priimki in telefonske številke, ne pa tudi e-poštni naslovi, rojstni dnevi, itd.

  2. Če si prejšnji mobitel sinhroniziral/a z računalnikom, imaš vse stike in koledar že shranjene na računalniku. Preprosto poveži nov mobitel z računalnikom, namesti zahtevano programsko opremo (HTC Sync, če imaš HTC-jev mobitel, NPS, če imaš Samsunga, PC Sync z LG) in zaženi sinhronizacijo.

  Ker Androidi samodejno brezžično sinhronizirajo podatke s tvojim Gmail računom, je mogoče z nekaj preprostimi nastavitvami urediti, da se vsi stiki, vnosi v koledarju in e-pošta usklajujejo med  mobitelom in računalnikom. Konkretne nastavitve so odvisne od programske opreme in storitev, ki jih uporabljaš, in v nekaterih primerih je potrebna dodatna programska oprema, če za e-pošto in koledar že uporabljaš Gmail, pa se tvoj nov Android odlično vklopi v ta ekosistem komuniciranja.

  Čeprav je z Androidi najpreprosteje uporabljati Gmail in druge Googlove storitve, pa to ne pomeni, da smo nanje obsojeni. Vsak mobitel z Androidom ima tudi e-poštni odjemalec v katerega lahko vneseš nastavitve svojega računa in ga uporabljaš kot na vsakem drugem mobitelu ali računalniku. Pri e-pošti izberi način IMAP in ne POP, če ga tvoj ponudnik e-pošte podpira.

  Androidi se tudi odlično razumejo s poslovnimi sistemi za komuniciranje kot sta Microsoft Exchange in IBM Lotus Notes. V kolikor nameravaš svoj mobitel uporabljati za službene namene, je priporočljivo, da ga preprosto odneseš do administratorja sistema in on bo poskrbel za vse nastavitve in zraven nedvomno vključil še pomembno lekcijo iz varovanja podatkov.

  Kako sinhronizirati Androida z Macom, pa si oglej tukaj

  Glasba in filmi

  Mobitel je odlična naprava za poslušanje glasbe in tudi gledanje videa. Žal se Google pri razvoju Androida še ni pretirano posvetil predvajalniku glasbe, kar sicer ne pomeni, da vgrajeni predvajalniki niso uporabni, so pa precej špartanski in zahtevajo nekaj več dela kot iPodi. A ne skrbi, za to so aplikacije. Uporabnike Winampa bo nedvomno razveselil Winamp, ki se povezuje z namizno aplikacijo in ponuja zelo znan način uporabe. Če te Winamp doslej ni prepričal, ali pa če iščeš kaj novega, pa priporočamo doubleTwist, o katerem smo že pisali. Spletni video je v trenutku dosegljiv z aplikacijo YouTube, če želiš nanj spraviti lastne video posnetke in filme iz svoje zbirke, pa jih je potrebno prenesti iz računalnika, kar lahko prav tako storiš s pomočjo aplikacije doubleTwist.

  Aplikacije

  Da, seveda, aplikacije, tega nikakor ne gre spregledati. V Sloveniji (in mnogih drugih evropskih državah) plačljivih aplikacij ne moremo kupovati na Android Marketu (seznam alternativ za nakup plačljiv aplikacij najdeš tukaj), je pa zato na voljo več kot dovolj brezplačnih. O različnih aplikacijah za Android smo na Tehniku že veliko pisali, zato tukaj omenimo le par najpomembnejših možnosti, ki jih ponujajo.

  IgreAngry Birds je zakon, vendar pa ni edina igra. Na Android Marketu najdemo cel kup različnih vrst iger, od dirkalnih, do streljačin, strategij, družabnih iger in seveda šaha ter iger s kartami.

  Družabnost

  Za Facebook Forsquare, Twitter in kar je še družabnih omrežij obstajajo aplikacije, ki povečini izjemno olajšajo in poenostavijo sodelovanje, poleg tega pa ima večina Androidov mnoge funkcionalnosti teh aplikacij vključene že v sam sistem. Tako lahko na primer združimo svoj imenik s Facebookom in Twitterjem, da se posodobitve stanj in ostale novosti prikazujejo kar pri vnosih v imenik, vključno z zmeraj svežo prikazno sliko stika, ki nas pokliče.

  Komunikacija

  Mobilni telefoni seveda omogočajo telefoniranje, s pametnimi telefoni pa lahko tudi uporabljamo takojšnje sporočanje preko Google Talka, Windows Live Messengerja, Skypa in ostalih kanalov. Nekateri programi, denimo Fring, pa preko teh aplikacij omogočajo tudi telefoniranje (in uporabo Mobitelovega Komunikatorja za cenejše klice v tujini), Skype pa bo kmalu ponudil tudi videotelefonijo za klice do drugih uporabnikov Skypa.

  Novice

  Mnoge aplikacije velikih medijev so trenutno na voljo zgolj za iOS, vendar jih vse več pripravlja različice za Android. Je pa že v tem trenutku na voljo cela množica bralnikov virov RSS, ki prinašajo vse najnovejše novice, seveda pa ne gre spregledati tudi uporabe samega spleta.

  Lokalno

  Vse več je tudi slovenskih aplikacij, ki so koristne tukaj in zdaj, pa še v slovenščini. Najbolj priljubljene najdeš med finalisti natečaja M:Android.

  Če želiš dodati widgete (vtičnike), poenostavljene aplikacije, ki omogočajo hiter dostop do informacij in različnih funkcij kar preko domačih zaslonov, si oglej ta članek, nasvete pri preurejanju namizja pa najdeš tukaj.

  Dodatki

  Čeprav so Androidi povečini povsem uporabni, ko jih vzamemo s škatle, je priporočljivo pomisliti na nekaj dodatnih stvari. Veliki zasloni, tudi če so iz izjemno trpežnega stekla "Gorilla Glass", se vseeno lahko poškodujejo pri padcih, zato si omisli kakšno torbico, če si bolj nerodne sorte.

  Priložene slušalke so praviloma sicer solidne izdelave, a če nameravaš mobitel veliko uporabljati za poslušanje glasbe, sploh pa med športom, je bolje nabaviti nove.

  Čeprav je denimo 16 GB pomnilnika veliko, boš presenečen/a kako hitro ga je mogoče zapolniti z aplikacijami, glasbo, fotografijami in filmi. Večina mobitelov ima režo za pomnilniške kartice microSD, s katerimi lahko krepko povečamo zmogljivost svojega mobitela.

  Prenos podatkov preko Mobitelovega omrežja HSPA+ je zelo hiter, mnoge aplikacije za Android pa imajo privzete nastavitve, da v ozadju prenašajo kakšne podatke. To se lahko hitro pozna tudi na računu, zato priporočamo izbiro storitve Mobilni Internet in pa seveda vklop brezplačne storitve Monitor Alarm, ki te obvesti, ko presežeš 90 % zakupljene količine prenosa podatkov.

  Imaš še kakšno vprašanje?

  Postavi jih spodaj v komentarjih, na naši Facebook strani, pokliči Center za pomoč naročnikom na 041 700 700, ali se oglasi v Mobitelovem Centru in z veseljem ti bomo pomagali pri uporabi in nastavitvah.

  Podrobna navodila o uporabi Androida si oglej tukaj (besedilo je v angleščini), slovenski uporabniki Androida pa se zbirajo na Slo-Android.si.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1491
24. september 2013
Prvi koraki z Androidom
Novice
Android