• /PublishingImages/ios-5-notification.jpg

  Prvi pogled na iOS 5

  24. september 2013 - Tehnik

  Po mesecih čakanja in preizkušanja, je iOS 5 končno na voljo. Prinaša kar 200 novosti, pri čemer najpomembnejše postavljajo Applov mobilni operacijski sistem več korakov pred konkurenco. No, nekatere med njimi ga končno postavijo ob bok Androidu, WebOS in Windows Phone 7, saj je na določenih mestih uporabniške izkušnje iOS precej zaostajal. Najpomembnejše novosti smo navedli že junija ob predstavitvi iOS 5, sedaj pa si oglejmo kako se obnesejo v praksi.

  Namestitev posodobitve

  iOS 5 je podprt na iPhonu 3GS, 4 in novem 4S, na iPod touchu 3. in 4. generacije ter iPadu in iPadu 2. Namestitev je preprosta in poteka tako kot vse prejšnje; ob povezavi i-naprave z računalnikom iTunes sporoči, da obstaja nadgradnja, jo prenese in namesti. Bistvena razlika je v tem, da lahko takoj po ponovnem zagonu, še med prenosom glasbe in aplikacij, napravo uporabljamo naprej, le nekoliko manj odzivna je.

  Pozdravni zaslon ob nadgradnji ali nakupu nove naprave.

  Brez računalnika

  Po prvi sinhronizaciji lahko v iTunes in na napravi omogočimo brezžično sinhronizacijo, pri kateri se prenos glasbe in videa ter namestitev aplikacij izvede prek brezžičnega omrežja Wi-Fi (če sta i-naprava in računalnik v istem brezžičnem omrežju, kar doma običajno sta). To je tudi ena izmed ključnih novosti iOS 5: delovanje brez računalnika. Novih iOS naprav za prvi zagon odslej ni več potrebno povezovati z računalnikom, saj aktivacijo naprave izvedemo kar na napravi sami. Android zmore to že od prve različice, vendar pa je prenos glasbe in drugih vsebin na iOSu sedaj bolje izveden kot pri konkurenci.

  Obvestila na zaklenjenem zaslonu. Vir: Endgadget

  Obvestila

  Še eno področje, kjer je iOS lovil Androida, so obvestila. Vse doslej je iOS vsako obvestilo (posodobitve stanja prijateljev na Facebooku, prejeto sporočilo SMS, obvestilo o tem, da je nova letina v Farmvillu pripravljena na žetev …) uporabniku vrgel v obraz, tako da je zamrznil delujočo aplikacijo in prisilil uporabnika, da se takoj odzove. iOS 5 prinaša center za obvestila (Notification Center) in pasice na vrhu zaslona, ki so precej manj moteče in bolj uporabne. Center za obvestila je pravzaprav kopija Googlove rešitve na Androidu, vendar žal okrnjena. Do centra prav tako dostopamo s potegom prsta iz vrha zaslona, nato pa se obvestila odprejo čez cel zaslon. Androida veščim uporabnikom bo to zelo znano, a bodo vseeno pogrešali možnost upravljanja z omrežji, predvsem preprost vklop/izklop WLANa na napravi. Center vsebuje tudi widgete, nameščena sta že vreme (posodobitve na uro) in Stocks, ki ga bo velika večina bržkone v nastavitvah nemudoma izklopila. Pasice (banner) so obvestila, ki se pojavijo na zgornjem delu zaslona, nanje je mogoče klikniti (kar odpre aplikacijo, ki je poslala obvestilo, npr. Facebook), ali pa jih ignorirati. Poleg tega je z informacijami bolj obloženo tudi okno ob zaklenjeni napravi, ki med drugim sedaj omogoča hiter dostop do fotoaparata. In ko smo že pri tej temi ...

  Nastavitve in mrežni pogled.

  Fotoaparat in fotografije

  Največja novost je možnost uporabe fizičnega gumba za višanje glasnosti kot sprožilca fotoaparata/video kamere, kar se zdi nekoliko neumno poudarjati kot novost, saj je rešitev tako preprosta, da bi lahko bila del iOSa še iz časov, ko se je imenoval iPhone OS. Pri snemanju fotografij si lahko sedaj vklopimo tudi pogled mreže, ki omogoča boljšo postavitev kompozicije fotografije. Slednje lahko v aplikaciji Photos tudi urejamo, no, na voljo so odstranitev rdečih oči, samodejna izboljšava in izrezovanje, to pa je tudi vse. Na iPhonu in iPod touchu je aplikacija Video sedaj ločena od glasbe (prej se je oboje skupaj imenovalo iPod), torej rešitev, ki je bila doslej le na iPadu. Snemanje in ogledovanje videa je ostalo isto, razen za lastnike iPada 2 in iPhona 4S, ki podpirata predvajanje videa v polni visoki ločljivosti (1080p), kar je pri nižji ločljivosti njunih zaslonov precej neuporabno, če nimamo še Apple TV na katerega bi lahko prek AirPlaya pretakali vsebine.

  Urejanje fotografije.

  Pisno sporočanje

  Aplikacija Messages, ki je doslej gostila sporočila SMS in MMS, je poslej bogatejša za iMessages, Applov sistem takojšnjega sporočanja za iOS. V osnovi je iMessages kopija BlackBerry Messengerja (BBM) na mobilnih napravah, na računalnikih pa lahko iščemo vzporednice s programi kot so Google Talk, Windows Live Messenger in seveda Skype, oziroma vsaj njihovo tekstovno sporočanje. Novost je tudi Twitter, ki je sedaj integriran v iOS, tako da lahko čivkamo praktično od koderkoli. Da bo vso to pisno sporazumevanje bolj razumljivo pa je v iOS integriran tudi slovar. Delovanje je preprosto, katero koli besedo dvokliknemo in poleg možnosti "copy" se sedaj pojavi tudi "define", ki je povezava do slovarskega vnosa za to besedo. Slovenščina zaenkrat ni podprta in tudi ne kaže, da bo prav kmalu, v iOS namreč še vedno ni slovenske tipkovnice. Je pa zato iPad bogatejši za novo, "palčno" tipkovnico, ki se odpre na obeh straneh na sredini zaslona in omogoča tipkanje s palci, medtem ko napravo držimo z obema rokama. Novosti najdemo tudi v aplikaciji Mail, ki sedaj končno podpira tudi označevanje pomembnejših sporočil z zastavico (Flag), ki se nato pojavi tudi na računalniku, če je e-pošta na IMAP-u ali neposredno na Exchangu (v povezavi z Gmailom zaenkrat ne deluje 100%, saj so označena sporočila v Gmailu nato neprebrana, kar je sicer bolje kot nič).

  Deljena "palčna" tipkovnica na iPadu.

  Ostale novosti

  Ostale pomembne novosti vključujejo prenovljen koledar (Calendar), ki ponuja tudi letni pogled in preprostejše ustvarjanje dogodkov, dopolni pa ga aplikacija za opravila Reminders. Ta deluje podobno kot Remember the Milk in podobne rešitve, a se integrira v koledar in iCloud. Minimalno, a pomembno je izboljšana tudi aplikacija Maps (zemljevidi), ki sedaj omogoča prikaz alternativne poti med dvema mestoma, še zmeraj pa ni mogoče dodati tretje točke potovanja. Aplikacija Weather (vreme) odslej podpira lokacijske informacije, tako da sporoča vreme na trenutni lokaciji, hkrati pa je nova tudi vremenska napoved po urah. Če bi le uredili še natančnejše napovedi … Novost je še Newsstand, oziroma po naše trafika, kjer lahko kupujemo tuje časopise in revije, domače pa tako ali tako najdemo v aplikaciji Trafika, oziroma v lastnih aplikacijah.

  In potem je tukaj še seveda iCloud, ki poveže napravo, oziroma naprave prek "oblaka" ter omogoča preprost dostop do vseh naših vsebin od kjer koli, ki si zasluži svoj članek.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1583
24. september 2013
Prvi pogled na iOS 5
Aplikacije
iOS