• /PublishingImages/qrcode-twitter.jpg

  QR koda: slika, ki dejansko pove več kot 1000 besed

  24. september 2013 - Tehnik

  Zadnje čase v tiskanih medijih, na spletu, plakatih, izdelkih, itd. vse pogosteje naletimo na abstraktne črno-bele diagrame imenovane QR kode. Ker so zanimivo orodje za izmenjavo informacij, jih v nadaljevanju podrobneje predstavljamo.

  Kaj je QR koda?

  QR koda (QR je kratica za quick response, oziroma hiter odziv) je na prvi pogled abstrakten črno-beli diagram, a ta slika lahko skriva množico podatkov in omogoča precej kreativnosti. Prav tako kot je črtna koda s prostim očesom videti zgolj kot vrsta črt, a se na blagajni v trgovini spremeni v ceno in podatke o izdelku, ki smo ga kupili, nam bralniki QR kod omogočajo razkritje skritih podatkov.

  Kakšni podatki so lahko skriti v QR kodi?

  Omejitev prav zares ni, saj je ena izmed najpogosteje shranjenih podatkov spletna povezava, kjer pa lahko objavimo kar koli.

  Kako preberem QR kodo?

  Na mobitelu preprosto poženemo bralnik QR kod (glej seznam bralnikov spodaj), fotoaparat svojega mobitela usmerimo v QR kodo, ta jo fotografira in prebere, nato pa prikaže informacije na zaslonu. V kolikor je to le par besed, jih bo mobitel prikazal kar takoj, v kolikor so denimo geografske koordinate, bo pred tem odprl zemljevid (Nokia Maps, Google Maps …) in prikazal lokacijo, v kolikor gre za spletni video, se bo naložil denimo YouTube.

  Kje najdem brezplačni bralnik QR kod?

  Če bralnika QR kode še nimaš, smo jih nekaj zbrali spodaj, seveda pa jih najdeš tudi v trgovinah z aplikacijami. Preveri kateri bralnik podpira tvoj mobitel. Nikoli ne veš, kdaj ti pride prav ali celo pomaga v kakšni nagradni igri :)

  Bralniki QR kod za širok nabor telefonov

  Spodnji bralniki QR kod podpirajo množico telefonov (Nokia, Motorola, Samsung, Sony Ericsson, Sony, mobitele z operacijskimi sistemi Bada, iOS, Android, BlackBerry, Windows Phone 7). Na njihovih spletnih straneh lahko preveriš, ali je podprt tudi tvoj mobitel, aplikacije pa najdeš tudi v trgovinah z aplikacijami.

  Kaywa Reader: v brskalnik mobitela vpiši http://reader.kaywa.com, če je tvoj mobitel podprt, te pričakajo navodila, ki ti bodo pomagala pri nalaganju aplikacije. Seznam podprtih mobitelov najdeš na http://reader.kaywa.com/phones.BeeTagg QR Reader: v brskalnik mobitela vpiši http://get.beetagg.com, če je tvoj mobitel podprt, le še sledi navodilom in aplikacija bo kmalu naložena. Seznam podprtih mobitelov najdeš na http://www.beetagg.com/en/supported-phones.NeoReader: če želiš naložiti aplikacijo, vpiši v brskalnik mobitela http://get.neoreader.com in sledi navodilom. Seznam podprtih mobitelov najdeš na http://www.neoreader.com/get-neoreader/handsets-supported/all.i-nigma: v brskalnik mobitela vpiši www.i-nigma.mobi in sledi navodilom za nalaganje aplikacije.Lynkee: v brskalniku mobitela vpiši http://m.lynkee.com in sledi navodilom. Ali je tvoj mobitel podprt, preveri na http://www.lynkee.com/index.php?page=tryitout.
  Še nekaj aplikacij za posamezne operacijske sisteme:iOS: Scan, ScanLife, TapMedia QR Reader for iPhone, QrafterAndroid: QR Droid, Barcode Scanner, ScanLife, Scan, QuickMark Barcode ScannerBlackBerry: novejši Blackberryji imajo funkcijo branja QR kod že vključeno v aplikaciji App World (pritisni blackberry tipko in izberi ‘Scan a Barcode’), ScanLife, QR Code Scanner ProWindows Phone 7: Esponce QR Reader

  Ali so QR kode varne?

  Tudi pri QR kodah je potrebno biti previden in ne poskenirati vsake QR kode, ki jo vidimo. A brez skrbi, če boste prebrali QR kode podjetij in ljudi, ki jih poznate in zaupate, ste varni pred okužbami.

  Primeri uporabe QR kod

  S QR kodo se pri mnogih letalskih prevoznikih lahko vkrcamo (check-in) na letalo, na letališču v Denverju pa so s pomočjo QR kod poskrbeli tudi za čakajoče potnike, saj si lahko s skeniranjem QR kod na svoje mobilne naprave naložijo brezplačne knjige. Podjetje Tesco  je v Koreji QR kodo uporabilo za pospeševanje spletne prodaje. Na podzemni so namestili plakate, na katerih so bili njihovi izdelki, vse skupaj pa je spominjalo na police v trgovini. Uporabniki so poskenirali QR kode in opravili nakup, Tesco pa jim je izdelke dostavil na dom.

  V zadnjih dneh se je veliko pisalo tudi o projektu Monmoutpedia, v okviru katerega so v valižanskem mestu Monmouth uredili brezplačen brezžični dostop do interneta in po mestu namestili QR kode. Ko obiskovalci preberejo QR kode, dobijo dostop do člankov o mestu in njegovih znamenitostih na Wikipediji.

  Zanimive in uporabne projekte smo zasledili tudi pri nas, tako so QR kode za podajanje dodatnih informacij uspešno uporabili tudi naši muzeji. V okviru razstave evropske manieristične grafike so v Narodnem muzeju posamezne grafike opremili s QR kodami, v katerih so se skrivale video predstavitve s strokovno razlago sodelavcev muzeja. QR kod so se poslužili tudi na Ljubljanskem gradu, kjer s pomočjo brezplačne aplikacije Kivi Q preberete QR kodo in na voljo so vam fotografije, video, avdio in besedila o Ljubljanskem gradu. S QR kodami bo opremljen tudi Veliki Atlas Slovenije, tako bodo uporabniki na mobitelu dostopali do dodatnih podatkov o znamenitostih in koristnih turističnih informacij. S pomočjo QR kod lahko več izvemo tudi o izvoru ekološkega mesa blagovne znamke Ekodar, tako izvemo iz katere kmetije prihaja meso, nekaj osnovnih informacij o kmetiji in dostopamo do zemljevida z lokacijo kmetije.

  Kako ustvariti svojo QR kodo?

  QR kodo lahko ustvarimo s pomočjo aplikacij na mobitelu (npr. Qrafter,) ali pa obiščemo eno do spletnih strani, ki to omogoča (npr. http://www.quickmark.com, http://qrcode.kaywa.com/, http://goqr.me/).


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1628
24. september 2013
QR koda: slika, ki dejansko pove več kot 1000 besed
Aplikacije
Android, Windows Phone 7, iOS