• /PublishingImages/nvidia.jpg

  Qualcomm VS nVidia: ko eno jedro ni dovolj

  24. september 2013 - Peter Uranjek

  V začetku tega leta je Google svetovni javnosti predstavil Nexus One, telefon ki ga poganja Qualcommov Snapdragon (QSD8x50) procesor. Čip je dejansko sestavljen iz dveh jeder, eno modemsko in eno aplikacijsko in tiktaka z 1 GHz. Ravno, ko se je vedno več proizvajalcev začelo ogrevati za ta čip, so fantje iz Qualcomma najavili zmajeve naslednike.

  Prvi, ki se že odpravlja proizvajalcem, je enojedrna nadgradnja Nexusovega procesorja - QSD8x50A, hitrosti 1,3 GHz (je kdo rekel HTC Mondrian?). Kmalu za njim (še pred koncem leta!), bodo na voljo še dvojedrni MSM8x60 hitrosti 1,2 GHz (na jedro) in pa QSD8672, dvojedrnik (torej z dvema aplikacijskima jedroma poleg modemskega) ki bo divjal z 1,5 GHz.

  Procesorji (oz. »system on a chip«) bodo optimizirani za HSPA+, vsebovali bodo tudi lastne grafične pospeševalnike (GPU) za 2D/3D aplikacije, kodirali in dekodirali bodo 1080p video (torej konkreten HD video) in podpirali grafiko do ločljivosti 1280 x 800 pik.

  V drugem kotu si zobe brusi podjetje bolj znano po grafičnih karticah za požrešne, nVidia. Fantje že nekaj časa delajo na novi generaciji »sistemov na čipu«, imenovani Tegra. Naslednja inkarnacija procesorja, v javnosti kreativno imenovana Tegra 2 in lansirana nekaj mesecev nazaj, se prav tako ponaša z dvema ARM Cortex – A9 jedroma, ki pa bijeta do »enega samega gigaherca«. Toda! Procesor vsebuje poleg dveh CPU jeder tudi grafični pospeševalnik (o katerem nočejo veliko govoriti), ki je dovolj močen, da dekodira 1080p HD video brez podpore CPU-ja (kar ga naredi energijsko zelo varčnega).

  Tegra 2 je sicer v prvi vrsti namenjen tabličnikom, HTPC-jem (računalniki za domači kino) in podobnim »hibridnim« napravam.

  Se vam morda zdi dvojedrni, 1,5 GHz mobitel še vedno prepočasen? Nič hudega. Sanjay Jha, eden Motorolinih direktorjev (ki je pred tem delal za Qualcomm), je nekaj dni nazaj javnost presenetil z napovedjo, da namerava Motorola do konca leta na trg poslati mobitel, ki bo drvel z nič manj kot 2 (dvema!) GHz. Novica ob kateri se začne že moj eeePC nervozno presedati.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1120
24. september 2013
Qualcomm VS nVidia: ko eno jedro ni dovolj
Novice