• /PublishingImages/Qwiki-splet.jpg

  Qwiki

  24. september 2013 - Tehnik

  Qwiki je platforma, ki iz zbirke podatkov o določeni temi ustvari interaktivno večpredstavno predstavitev. Vsebine ne določajo uredniki, ampak algoritmi in naša lokacija. Vse to se sicer sliši zanimivo, vendar pa ne pojasni, kaj lahko s Qwikijem počnemo uporabniki.

  Qwiki na spletu deluje kot iskalnik, ob vpisu pojma v iskalno polje, nam Qwiki ponudi kratko avdio-vizualno predstavitev s podatki o iskani temi. Predstavljene podatke, ki jih spremljajo fotografije, video in infografike, nam v angleškem jeziku prebere robotski ženski glas. Zaenkrat je večina podatkov vzeta iz Wikipedije, v prihodnje pa naj bi vključevali tudi druge vire in omogočili posameznikom in poslovnim uporabnikom predstavitev podatkov v obliki Qwikijev.

  Ustanovitelja podjetja, Doug Imbruce in Luis Monier, ustanovitelj prvega spletnega iskalnika AltaVista, pravita, da želijo uporabnikom ponuditi vsebino v vizualno privlačni obliki ter na način, ki jim bo ustrezal. Qwiki je po zmagi na lanskem TechCrunch Disruptu dobil ogromno pozornosti, pridobili pa so tudi zanimive investitorje, med njimi Eduarda Saverina, so-ustanovitelja Facebooka, in Jaweda Karima, enega od ustanoviteljev YouTuba.

  Qwiki za pomoč pri izboljševanju vsebine naproša uporabnike, tako lahko prispevke ocenimo, predlagamo fotografijo in/ali video, ki se nanaša na posamezen vnos, opozorimo na nepravilno izgovorjavo in podamo mnenje o primernosti hitrosti robotskega branja.

  Poleg spletne strani pa je Qwiki brezplačno na voljo tudi na iPadu.

  Aplikacija za iPad

  Aplikacija za iPad je brez dvoma vizualno privlačna, temo, ki nas zanima, lahko poiščemo s pomočjo iskalnega polja, aplikacija pa nam ponuja tudi nekaj vnaprej pripravljenih možnosti. Če Qwikiju dovolimo uporabo lokacijskih podatkov, na domači strani aplikacije dostopamo do zemljevida naše trenutne lokacije (Google Maps), dodane pa so tudi lokacije povezanih vnosov. Ogledamo si lahko še najbolj priljubljene vnose povezane z našo lokacijo, priljubljene lokacije sveta in Qwiki of the Day, teme povezane z dogodki, ki so se zgodili na današnji dan.

  Na vrhu domače strani so povezave do strani z zbranimi podatki o igralcih (Actors), mestih (Cities), naravnih čudesih (Natural Wonders), spomenikih (Monuments) ter povezave do dnevnih Qwikijev (Daily) in priljubljenih vnosov (Popular). Na spodnji strani domače strani najdemo možnosti deljenja vsebine s prijatelji prek Twitterja, Facebooka in e-pošte ter kontakt do razvijalcev.

  Predstavitev iskane teme nam poda le osnovne podatke in je precej kratka, vendar pa Qwiki ponudi dodatne vire, saj se ob koncu predstavitve znajdemo na strani, kjer so zbrani sorodni Qwikiji in povezave do vnosa o iskani temi na Wikipediji in Fotopediji ter povezave na Google in YouTube.

  Brskanje po Qwikijih ni primerno za vsako situacijo, aplikacija pa za delovanje potrebuje dostop do interneta. Nekatere bo morda motil robotski glas, seveda pa je izgovorjava mnogih slovenskih imen pričakovano nepravilna, a zato zabavna.

  Ko bo Qwiki dodal tudi druge vire, lahko postane zanimiva platforma za podajanje informacij, v tem trenutku pa je bolj namenjen zabavi. V načrtu naj bi imeli tudi možnost združevanja posameznikovih podatkov iz LinkedIna in Facebooka, ki bi jih uporabniki nato lahko uporabili za ustvarjanje predstavitvenega Qwikija. Združevanje podatkov v Qwikije bodo ponudili tudi podjetjem, uporabnikom pa naj bi omogočili, da sami ustvarjajo vsebino o temah, ki jih dobro poznajo. Qwiki torej v prihodnosti čaka zanimiva pot, uporabnike pa vsebina, ki bo veliko bolj raznovrstna kot sedaj in bo med drugim vključevala tudi twitte, podatke s Foursquara, več infografik, predstavitev podjetij ...

  Ustanovitelja pravita, da podatke spreminjajo v doživetje, Qwiki pa naj bi predstavljal prihodnost predstavitve vsebin. Kot pri vsaki zadevi, se je tudi okrog Qwikija spletlo nekaj kontroverznosti. Nekateri menijo, da je gre za briljantno rešitev, drugi pravijo, da jim tehnološki mediji in vlagatelji namenjajo veliko preveč pozornosti in denarja za idejo, katere izvedba pravzaprav ni tako tehnično zahtevna.

  Preizkusi torej Qwiki in nam povej, kakšen se ti zdi.

  Zaslonske slike: Qwiki, Tehnik

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1528
24. september 2013
Qwiki
Aplikacije
iOS