• /PublishingImages/Rando-aplikacija-iPhone.jpg

  Rando: posnami fotko in jo anonimno izmenjaj z naključno osebo [Android, iOS]

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Včasih imam občutek, da se že skoraj vsak dan pojavi novo družabno omrežje, ki želi vedeti vse o meni in mojih prijateljih. Zato je prava osvežitev eksperimentalna foto aplikacija Rando, v kateri nimamo prav nobenega prijatelja. Vse, kar nam izredno minimalistični uporabniški vmesnik omogoča, je to, da posnamemo sliko in jo pošljemo naključni osebi. Brez imen, všečkov in možnosti komentiranja.

  Brezplačna aplikacija Rando je ravno te dni dobila Android različico, že slab mesec pa je na voljo za iPhone. Kot omenjeno, gre za izredno preprosto aplikacijo za izmenjavo fotografij. Postopek je sledeč: posnameš fotko in jo pošlješ na strežnike aplikacije Rando. Čez nekaj časa te mobitel obvesti, da je nekdo sprejel tvojo sliko. V zameno lahko sedaj tudi ti prejmeš naključno fotko iz neznanca. Se pravi, v zameno za vsako poslano sliko, prejmeš novo naključno sliko. Pri tem je edini podatek, ki ga imaš na voljo, grobi zemljevid kraja, kjer je fotografija nastala (razen če pošiljatelj ni dovolil uporabe lokacije).

  Uporabniški vmesnik nam pri tem daje občutek, da lahko skozi aplikacijo pogledamo skozi oči neznanca. Vse fotografije so namreč vpete v krog. Kot nekakšno kukalo na naključen konec sveta torej.

  In to je v bistvu to. V primeru, da prejmeš kakšno neprimerno sliko, jo lahko prijaviš in/ali izbrišeš z dvojnim klikom na sliko, vendar mi tega do sedaj še ni bilo potrebno storiti. Slike, ki sem jih do sedaj prejela, so bile zelo raznolike, vsakič nekoliko drugačne. Od izredno umetniških do vsakodnevnih utrinkov iz življenja anonimnega uporabnika ali uporabnice aplikacije. Pogosto do mene priromajo slike iz Rusije, Anglije, skandinavskih držav, ZDA. Se pa vmes pojavi tudi kakšna res zanimiva in nepričakovana lokacija.

  Na prvi pogled se morda zdi aplikacija Rando dokaj nekoristna, vendar te lahko dokaj hitro tudi zasvoji. Priznam, da se kar pogosto spomnim nanjo, saj me vsakič znova zanima, kaj bo prinesel naslednji krogec in od kod bo prišel. Pri sledenju prijateljem na raznih družabnih omrežjih ponavadi vemo, kaj lahko pričakujemo, v aplikaciji Rando pa je vsaka nova slika presenečenje. Pričakuješ lahko le nepričakovano.

  Če te ideja o kukalu v naključen del sveta ne prepriča in bi raje pogledal/a skozi oči prijateljev, pa lahko kot alternativo poskusiš še Povio, aplikacijo iz domačih logov, ki je prav tako brezplačno na voljo za Android in iPhone.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
498
24. september 2013
Rando: posnami fotko in jo anonimno izmenjaj z naključno osebo [Android, iOS]
Aplikacije
Android, iOS