• /PublishingImages/comparison-P1-2.png

  So vaše aplikacije pripravljene na Android tablice? [M:Android]

  24. september 2013 - Jan Isakovič

  Prihaja nov val tabličnih Android naprav. Kako lahko razvijalci zagotovimo, da bodo naše aplikacije na njih delovale brez težav?

  Spisek prihajajočih tablic, ki bodo uporabljale operacijski sistem Android, je vse daljši. Če želimo poskrbeti, da bo naša aplikacija na njih delovala brez težav oz. poskrbeti, da bo vidna samo uporabnikom tistih naprav, ki vključujejo vse funkcije, ki jih naša aplikacija potrebuje, velja upoštevati naslednja pravila:

  1. Pravilno določimo strojno opremo, ki jo potrebuje naša aplikacija

  Če naša aplikacija za delovanje potrebuje funkcije telefona ali mikrofona, potem seveda ne more delovati na napravah, ki jih ne vključujejo. S pravilno definicijo Manifesta, kjer bomo navedli zahtevano strojno opremo, bomo poskrbeli, da bo aplikacija vidna samo uporabnikom, katerih naprava izpolnjuje vse tehnične pogoje.

  uses-feature

  Primer uporabe funkcije uses-feature

  2. Upoštevajmo naprave s privzeto ležečimi zasloni

  Na trg prihaja vse več naprav, katerih privzeti način prikaza je ležeči (landscape) - taka sta denimo Motorolina telefona Charm in Flipout. Večina aplikacij sicer s tem ne bo imela težav, je pa koristno še enkrat preveriti kodo, če naša aplikacija uporablja merilce pospeška ali kompas. Google priporoča, da se držimo naslednjih pravil:

  • koordinatni sistem senzorja, ki ga uporablja API za naravno orientacijo, se ob premikanju naprave ne spreminja in je enak koordinatnemu sistemu OpenGL
  • aplikacije ne smejo računati na to, da bo privzet pokončni (portrait) način prikaza
  • aplikacije, ki prikaz prilagajajo podatkom s senzorjev, morajo za transformacijo koordinat senzorja v koordinate na zaslonu vedno uporabljati funkcijo android.view.Display.getRotation() - tudi v primeru, da smo v Manifestu določili, da aplikacija deluje samo na pokončnih zaslonih
  Težave, do katerih lahko pride pri napačnem upoštevanju orientacije telefona, kažeta naslednji sliki (vir: Google) hipotetične aplikacije. Ta prikazuje puščico, ki vedno kaže proti tlem, za to pa uporablja podatke s senzorja:

  android geometry figure A

  android geometry figure B

  Podrobnejšo razlago teh pravil in načine, kako jih upoštevati, najdete na blogu Android Developers.

  3. Upoštevajmo zaslone z visoko ločljivostjo

  Prihajajoča Samsungova tablica Galaxy Tab ima zaslon ločljivosti 1024x600, napovedana Viliv X10 pa kar 1366x768. To pomeni, da moramo poskrbeti za prikaze (layouts) in grafične elemente (assets), ki bodo znali izkoristiti zaslone različnih ločljivosti in gostot. Na večini tablic bi aplikacije morale delovati brez težav, saj ogrodje samo poskrbi za pravilen prikaz - a le, če se držimo naslednjih pravil:

  • ne uporabljajmo funkcije AbsoluteLayout
  • ne uporabljamo absolutnih pikslov, ampak se prilagodimo zaslonski gostoti naprave
  • pri računanju velikosti zaslona upoštevajmo možnost zelo velikih zaslonov - ali še bolje, uporabljajmo za to funkcije ogrodja

  Primer iste aplikacije, ki teče na telefonu Nexus One (zgoraj) in tablici Galaxy Tab (spodaj) (vir: Google):

  comparison N1-landscape

  comparison Galaxy tab

  Aplikacija ne vključuje posebne podpore za tablico, a ker pravilno uporablja funkcije ogrodja, je edina razlika med prikazoma v tem, da je na tablici lepši.

  Podrobnejša navodila za prilagajanje zaslonom najdete na blogu Android Developer.

  Ste tudi vi že začeli prilagajati svoje aplikacije tablicam?

  Več informacij:


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1017
24. september 2013
So vaše aplikacije pripravljene na Android tablice? [M:Android]
Novice