• /PublishingImages/danilo_sm_2.jpg

  Reportaža z M:Android delavnice [M:Android]

  24. september 2013 - Jan Isakovič

  17. septembra so se v Hotelu Union zbrali Android razvijalci, Mobitelovci in zunanji Android strokovnjaki. V nadaljevanju objavljamo povzetek dogajanja in posnetke predavanj.

  Vse udeležence je na začetku pozdravil Danilo Tomšič, direktor prodaje in marketinga, ki je poudaril pomen domačega znanja in razvoja  in kako veseli so zato izjemnega odziva na natečaj.Nagovor Danila Tomšiča

  Toshl.com - Od ideje do končnega izdelka

  Prvo predavanje dneva je imel Boštjan Lukša iz podjetja 3FS. V njem je poslušalce popeljal skozi proces razvoja mobilne aplikacije in obdelal vse faze razvoja - idejne faze, načrtovanja, oblikovanja, programiranja, testiranja, objave in promocije, merjenja uspeha in nadaljnih iteracij.

  Video predavanja Od ideje do končnega izdelkaBostjan Luksa, 3FS

  Glavna odločitev pri programiranju je bila odločitev med aplikacijo za Android in izvedbo v HTML5, ki bi jim omogočil enoten razvoj za vse platforme. Po preizkusu se je izkazalo, da tehnologija HTML5 trenutno še ni dovolj zrela, tako da so se odločili za razvoj mobilnih aplikacij, najprej za Android.

  Pri objavi in promociji so si pomagali tako, da so vplivnim blogerjem, ki testirajo aplikacije, omogočili brezplačno uporabo aplikacije. Seveda so za aplikacijo pripravili tudi spletno stran, Facebook stran in Twitter račun.

  Uspešnost aplikacije merijo na različne načine, med drugim z razmerjem med različnimi uporabniki (navadni, registrirani, naročeni) in s številom posredovanja aplikacije (referral). Vsem razvijalcem pri 3FS priporočajo, da definirajo metrike in jih spremljajo sproti.

  Na koncu predstavitve je Boštjan primerjal tudi različne poslovne modele za razvijalce aplikacij in prednosti in pomanjkljivosti vsakega, odgovoril pa je tudi na kopico vprašanj.

  Mobilna TV za Android

  Drugo predavanje je imel Albin Ložar, direktor podjetja Cocoasoft. Albin je v predavanju opisal razvoj aplikacije za Mobilno TV, ki je bila najprej razvita v J2ME. Prvotna verzija aplikacije je vključevala elektronski spored, SMS opomnike, listanje TV kanalov, menjavo oglasnih pasic in naročanje na oddaje. V verziji za Android pa so v aplikacijo dodali še vtičnik Mobile TV, ki omogoča preprosto gledanje prvih treh programov; povleci-in-spusti urejanje kanalov z uporabo zaslona na dotik; izboljšali so uporabniško izkušnjo, saj je sedaj za upravljanje z aplikacijo potrebno manj klikov; dodali pa so tudi TV vsebine za odrasle.

  Video predavanja Mobilna TV za AndroidAlbin Lozar, Cocoasoft

  Med tehničnimi izzivi, s katerimi so se srečali pri razvoju Android različice, je omenil problem rotacije zaslona, prilagajanje različnim dimenzijam zaslonov, upoštevanje dotikov zaslona med predvajanjem, komunikacijo med aplikacijo in servisom predvajanja in določitev pravil o tem, kdaj je storitev v ozadju (background service) aktivna in kdaj ne.

  V drugem delu predavanja je Albin odgovarjal na vprašanja s področja tehnične izvedbe aplikacije, nato pa se je razvila živahna debata o trgu mobilnih aplikacij, s katerim imajo pri Cocoasoft veliko izkušenj, in o prihodnosti različnih mobilnih operacijskih sistemov.

  M:Vrata - Mobitel API

  V tretjem predavanju sta Matej Guček, tehnični vodja M:Vrat, in Jan Isakovič, ki skrbi za stike z razvijalci, predstavila M:Vrata danes in vizijo razvoja v prihodnosti. M:Vrata omogočajo vsem podjetjem, da v svoje storitve in poslovne procese vključijo elemente mobilnih tehnologij. Na njih med drugim tečejo SMS glasovanja, sporočanje o odpremi pošiljk in stanju na tekočem računu. V prihodnosti bodo M:Vrata med drugim razširjena še z API-jem za lokacijo, podporo zaračunavanju iz aplikacij, za razvijalce bo vzpostavljena spletna podporna skupnost, v načrtu pa je tudi program priklopa na M:Vrata za fizične osebe, ki bi vsem omogočile preprost razvoj in integracijo Mobitelovih storitev brez sklenitve pristopne pogodbe. Ker vsega tega seveda ni moč razviti hkrati, se je z razvijalci razvnela zanimiva debata o tem, katere funkcije razviti najprej.

  Matej Gucek, Jan Isakovic

  Članek, v katerem bodo podrobneje povzete prihodnje funkcije M:Vrat, lahko pričakujete v kratkem.

  Po zadnjem predavanju je na oder stopil še Goran Arsenijević, pobudnik in glavni organizator natečaja M:Android. Na kratko je opisal naslednje korake natečaja in odgovarjal na vprašanja udeležencev.

  Goran Arsenijevic

  Povedal je še, da je ta natečaj prvi korak pri dolgoročnem sodelovanju z razvijalci in da verjame, da bodo tako strokovni kot splošni javnosti predstavili izvirne in lokalno zanimive aplikacije in razvijalce.

  Dogodek je zaključil Tomaž Štolfa, vodja projekta Mobile Monday Slovenija, ki je skrbel tudi za moderiranje delavnice.

  [vimeo]http://www.vimeo.com/16209912[/vimeo]

  [vimeo]http://www.vimeo.com/16210004[/vimeo]


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1023
24. september 2013
Reportaža z M:Android delavnice [M:Android]
Novice
Android