• /PublishingImages/instagram-1.jpg

  Retro fotografije: Instagram in sorodne lomografske aplikacije

  24. september 2013 - Tehnik

  Skoraj popolna digitalizacija fotografije z vse večjimi in natančnejšimi tipali in senzorji in “piksli” je vsakomur ponudila možnost ustvarjanja na pragu profesionalnega razreda. Seveda je hkrati (oziroma celo že nekoliko vnaprej) spodbudila nastanek protigibanja, skorajda čaščenja analognih napak - lomografijo.

  Lomografija je dobila ime po ruskem fotoaparatu LOMO LC-A, na katerega so v devetdesetih naleteli mladi dunajski umetniki. Poceni, a bojda kakovostno ročno izdelani fotoaparati so omogočili izdelavo velikega števila fotografij, pri čemer so izstopale tiste z delnimi presvetlitvami in podobnimi napakicami. Te so najbolj očitne pri nekoliko slabših svetlobnih pogojih, kmalu pa so na trg prišli tudi drugi "lomografski" fotoaparati drugih proizvajalcev, ki so ustvarjali svojevrstne napake, ali imeli leče, ki so na primer ustvarjale učinek ribjega očesa (fisheye).

  Seveda v sodobnem digitalnem svetu hip trendi ne ostanejo le v analognih vodah, tako da je na voljo malo morje aplikacij za iOS in Android, ki posnemajo te naključne analogne učinke na digitalnih napravah. Oglejmo si, kaj je na voljo.

  Instagram

  Platforma: iOS, brezplačno. Različica za Android je v razvoju.

  Najbolj priljubljena tovrstna aplikacija je zasnovana kot družabno omrežje, v katerem lahko spremljamo fotografije svojih prijateljev, jih komentiramo in "všečkamo", lahko pa tudi sledimo posameznikom z zanimivimi fotografijami in celo glasbenikom (pozdrav Foo Fightersom). Ustvarjanje "instagramiranih" fotografij je izjemno preprosto: izberemo sredinski, največji gumb, ki vklopi fotoaparat, a v enakostraničnem razmerju (612 x 612 pik). Ko izberemo motiv, posnamemo fotografijo, ji najprej dodamo učinek tilt-shift, nato pa še katerega izmed filtrov za navidezno analogno presvetljenost ali slabo barvo. Fotografiji dodamo še komentar in jo objavimo v Instagramu, po želji pa tudi v drugih družabnih omrežjih (Facebook, Twitter, Flickr, Tumblr, Posterous in celo Foursquare).

  Retro Camera Plus

  Platforma: iOS, Android (Retro Camera Plus za 2,13 EUR, kot Retro Camera brezplačno), brezplačno

  Ta aplikacija deluje nekoliko drugače, saj je filter odvisen od "fotoaparata", ki ga moramo najprej izbrati. Tako za razliko od večine podobnih aplikacij končnega izdelka ne vidimo vnaprej, ampak najprej spoznamo "fotoaparat". Prav tako ni mogoče obdelovati že prej posnetih fotografij. Izdelke lahko shranimo na mobitel ali objavimo na Facebooku ali Twitterju.

  RetroCamera (Free)

  Platforma: iOS, brezplačno, oziroma 1,59 EUR za različico brez oglasov

  Povsem drugačen izdelek kot Retro Camera. Koncept je podoben Instagramu in pixlr-o-maticu, a množice možnosti pri spreminjanju fotografij ne ponudi v intuitivnem, preglednem ali odzivnem uporabniškem vmesniku. Posledično uporaba aplikacije ni niti preprosta, kaj šele zabavna. Brezplačna različica ima na vrhu zaslona oglasno pasico.

  pixlr-o-matic

  Platforma: iOS, Windows, Mac OS X, splet, brezplačno. Različica za Android v razvoju.

  Ta mobilna aplikacija je podaljšek spletne strani pixlr.com, podobno kot njihova aplikacija za Facebook in nedavno razviti aplikaciji za Windows in Mac OS X, a ima v primerjavi s spletno različico precej omejen nabor zmogljivosti. Na domači strani aplikacije izberemo fotografijo ali jo posnamemo, nato pa glede na uporabljen "film" dodajamo učinke in osvetlitev ter po želji še okvir. Tako obdelano fotografijo lahko ponovno shranimo na mobitel, jo objavimo na Facebooku ali Pixlrjevem družabnem omrežju za izmenjavo fotografij imm.io.

  ClassicTOY

  Plaforma: iOS, brezplačno

  Podobno kot Retro Camera Plus tudi ClassicTOY temelji na tem, da najprej izberemo opremo, nato pa vidimo kakšen rezultat nam je le-ta prinesla. Na voljo imamo otroško kamero, izbiramo pa lahko med različnimi vrstami "filma" in "objektivi". Aplikacija je ljubko oblikovana in intuitivna ter se hitro odziva. Posnetke lahko shranimo ali jih objavimo v družabnih omrežjih.

  S tem se pregled brezplačnih lomografskih aplikacij tudi zaključi, v Applovem App Storu pa je na voljo še cela vrsta plačljivih. Prva in najbolj znana je vsekakor Hipstamatic (1,59 EUR, možnost nakupa dodatnih filtrov), po odzivih uporabnikov in medijev pa se odlično obnesejo tudi CameraBag (1,59 EUR), ki jo npr. priporoča New York Times, PictureShow (1,59 EUR) z zelo širokim naborom možnosti, ShakeItPhoto (1,59 EUR), ki oponaša Polaroid in Vignettr (0,79 EUR), ki podpira tudi iPad. Nekoliko drugačen pristop h konceptu ponujata še aplikaciji SwankoLab (1,59 EUR) in FILM LAB (0,79 EUR), ki omogočata nanos filtrov med "razvijanjem" prej posnetih fotografij. Omenimo še aplikacijo Viddy, ki je v bistvu kopija Instagrama, a za video.

  Za Android so poleg Retro Camere na voljo še PicPlz, FxCamera in Vignette Demo, ki so vse brezplačne.

  Cene v besedilu so takšne kot so bile v slovenskem App Storu 7.9.2011.

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1568
24. september 2013
Retro fotografije: Instagram in sorodne lomografske aplikacije
Aplikacije
Android, iOS