• /PublishingImages/risk-1.jpg

  Risk (Riziko) za iPad

  24. september 2013 - Tehnik

  Risk je tista družabna igra, ki včasih iz najbolj prijaznih ljudi naredi največje zahrbtneže. K sreči zgolj do konca igre. Osvajanje sveta in uničevanje vojska je pač stresno opravilo, pa čeprav se bitke odvijajo na kosu kartona in njihovo usodo določa le met kock.

  Na iPadu je Risk ena najbolj vernih predelav družabne igre za digitalni svet. Podani so vsi osnovni elementi igre Risk; grafična podoba povsem sledi kartonskemu vzorniku, način igranja je zelo blizu izvirnika, naloge in rezultati so enaki, le pri metanju kocke ne moremo za pomoč več prositi sreče, temveč se moramo zanesti na dobro voljo algoritmov generiranja naključnih števil.

  Igro lahko igramo na več načinov; sami proti računalniku (z dvema do petimi nasprotniki), z drugimi igralci s podajanjem iPada, ali pa vsak na svojem iPadu, ob uporabi povezave WLAN ali Bluetooth. Seveda v igri Risk vsak najde svoje veselje in užitek, a eden od največjih plusov igre je v tem, kako se ljudje ob igranju te igre spremenijo in kako širok nabor taktik uporabljajo, ko s svojega položaja za mizo pošiljajo armade v napad. In tega pri igri proti računalniku pač ne dobimo. Seveda je igra še zmeraj zabavna, pri naprednejših nastavitvah je lahko celo težavna, a ji vseeno manjka tisti osebni tekmovalni naboj. Igranje s podajanjem iPada je najbolj podobno namizni različici, le da igralci nimajo nenehnega pregleda nad igralno ploščo, a to niti ni tako moteče. Omrežna igra z več iPadi sicer odpravi to malenkost, a vseeno virtualizira pristno družabni element igre, oziroma precej približa izkušnjo igranju omrežnih streljačin ali realnočasovnih strategij. Kar je povsem v redu, pač drugače. Ena izmed bistvenih prednosti igre Risk na iPadu pred namizno različico je možnost igranja z več nasprotniki tudi v primeru manjšega števila človeških igralcev. Za Risk so potrebni vsaj trije ljudje, a zabavno postane pri štirih ali več, saj se šele takrat zares pojavijo vse krhke koalicije in zakulisne intrige. Pri igri proti računalniku tega resda ni mogoče povsem izkoristiti, a že samo več nasprotnikov igri prinese dodatno napetost.

  In kako se Risk igra? Najprej izberemo način igranja, nato določimo število človeških in računalniških nasprotnikov ter barvo za vsakega tekmovalca in igra se prične. Po privzetih nastavitvah se sile vsakega igralca samodejno razporedijo po zemljevidu (to lahko tudi spremenimo), nato pa že postavljamo dodatne vojske in v potezah osvajamo ozemlja. Po zaključku vsakega kroga dobimo vojščake glede na število ozemelj in kontinentov, ki smo jih osvojili, ter po eno karto (pehota, tanki, letala, joker). Tri enake ali tri različne karte nato med naborom izmenjamo za več vojske. Cilj igre je osvojiti ves svet, saj Risk za iPad žal ne podpira tudi dodatnih nalog znanih iz namizne igre (npr. uniči modrega igralca, osvoji Severno Ameriko in Afriko …).

  Risk za iPad je eden najboljših prenosov družabne igre na računalnik, saj omogoča tako družabno igranje kot tudi lastno zabavo. Žal se inovativnost ustavi pri prenosu igre v virtualni svet, kar po drugi strani niti ni slabo, saj vsaj ne uniči povsem dobrega koncepta.

  Risk za iPad je na voljo v Apple App Storu za 2,39 EUR*, a je pogosto znižan na 0,79 EUR.

  Zaslonske slike: Tehnik*Cena aplikacije 20.6.2011 v slovenskem App Storu.

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1543
24. september 2013
Risk (Riziko) za iPad
Aplikacije
iOS