• /PublishingImages/Komunikator-full.png

  S Komunikatorjem do cenejših klicev v tujini

  24. september 2013 - Tehnik

  Mobitelov Komunikator ti omogoča, da v tujini telefoniraš po istih cenah kot doma, vse kar potrebuješ, pa je računalnik s povezavo v internet, ali mobitel, ki podpira internetno telefonijo in povezavo v omrežje WLAN. Poglejmo podrobnosti.
  Komunikator je storitev konvergence fiksnih in mobilnih komunikacij (angl. FMC - fixed-mobile convergence), ki, preprosteje povedano, mobilno telefonijo in sporočanje preusmeri prek interneta. Koncept telefonije prek interneta že leta uporabljajo Skype in podobne rešitve, a Komunikator gre korak dlje. Prejemniku klica ali sporočila se namreč izpiše tvoja telefonska številka, kar je pri poslovni rabi osnovni bonton, pri vseh ostalih vrstah komunikacije pa dobrodošla prednost, hkrati pa si na svoji telefonski številki tudi dosegljiv/a prek Komunikatorja. Kljub dejstvu, da je Komunikator tehnološko napredna rešitev, pa je njegova uporaba zelo preprosta tudi za tehnično manj izkušene, hkrati pa geekom omogoča tudi celo vrsto prilagoditev in nastavitev.

  Na računalniku

  Najpreprostejši način uporabe Komunikatorja je z napravo Komunikator USB. Naprava je USB ključ z 1 GB pomnilnika in prednameščenim programom Komunikator. Ključ preprosto vtakneš v prosto režo računalnika (z Windows XP ali Visto), vneseš številko PIN, in že lahko telefoniraš ali pišeš sporočila. Računalnik mora biti povezan v internet, za telefonijo sta potrebna še mikrofon in zvočnik, za videotelefonijo pa tudi spletna kamera.
  Program Komunikator si lahko namestiš tudi sam/a, saj je brezplačno na voljo na spletni strani Moj Mobitel. Ta različica deluje tudi z Windows 7. Če imaš računalnik z Mac OS X ali Linuxom, lahko storitev Komunikator uporabljaš tudi s katerim drugim programom SIP, na primer xLite, kar zahteva nekaj dodatnih nastavitev. Za razliko od Komunikatorja USB, se v Komunikator (ali xLite) prijaviš z istim uporabniškim imenom kot na stran Moj Mobitel ali spletni Planet, torej s svojo telefonsko številko v zapisu 38641700700 in geslom.

  Na mobitelu

  Storitev Komunikator deluje na pametnih mobitelih, ki podpirajo internetno telefonijo in imajo vgrajen WLAN. Nabor podprtih naprav vključuje večino naprednih Nokijinih modelov, mobitele z Windows Mobile in Androidom ter iPhone, natančen seznam podprtih mobitelov iz Mobitelove ponudbe pa najdeš na naši spletni strani (pri vsakem mobitelu v rubriki Sporočanje).
  Pri mobitelih, ki imajo že vgrajeno podporo za internetno telefonijo (npr. večina mobitelov Nokia ESeries), je potrebno zgolj vnesti nastavitve, pri vseh ostalih pa pred tem še namestiti katerega izmed programov, ki to omogočajo; na primer Fring, na nekatere Nokie pa tudi odjemalca Nokia.

  Na stacionarnem telefonu VoIP

  Na večini stacionarnih ožičenih ali brezžičnih telefonov s podporo internetni telefoniji VoIP je mogoče uporabljati tudi storitev Komunikator. Vse kar je potrebno, je ustvariti nov račun za VoIP in vanj vnesti uporabniško ime in geslo.

  Prednosti

  Poglavitna prednost Komunikatorja je cenejša komunikacija med gostovanjem, saj se klici in sporočila obračunavajo po istih tarifah kot v Mobitelovem omrežju, torej so v sklopu zakupljenih minut in sporočil v paketih Povezani in Itak Džabest, brezplačni. Prejeti klici so seveda brezplačni tudi v tujini, medtem ko je brezplačno povezavo v omrežje WLAN mogoče najti v mnogih kavarnah, hotelih, hostlih, pri prijateljih, poslovnih strankah ali kar na ulici.
  Komunikator je tudi izjemno uporaben kadar se nahajaš na območju, kjer je signal mobilnega omrežja šibek, ali ga sploh ni, na voljo pa je internetna povezava. Do takšnih motenj lahko pride v kleteh, pa tudi v sodobnih stavbah, zgrajenih iz železobetona in z okni z metaliziranim steklom. V teh primerih je še posebej primerna uporaba Komunikatorja v kombinaciji s stacionarnim telefonom, ki se nahaja na tej lokaciji.
  Program Komunikator na računalniku lahko uporabiš tudi za boljšo organiziranost dela. Tako lahko shranjuješ in arhiviraš sporočila SMS, hkrati pa izkoristiš tudi napredne funkcionalnosti prisotnosti. Ta prisotnost je podobna statusnim sporočilom programov za takojšnje sporočanje (Na voljo, Zaseden, Nedosegljiv …), vendar je v Komunikatorju tem stanjem mogoče določiti tudi funkcije. Tako lahko na primer v času sestanka izbereš stanje "Ne moti", vsi klici pa se samodejno preusmerijo v mobitel in od tam v telefonski predal, če je vklopljen. Ob tem lahko tudi klepetaš z drugimi uporabniki Komunikatorja, če si jih potrdil, in tako dobiš tudi vpogled v njihove statuse prisotnosti.
  Storitev Komunikator je Mobitelovim naročnikom na voljo za 3 evre na mesec, kar je znesek, ki ga lahko prihraniš že v par minut trajajočem pogovoru v tujini. V naročniških paketih Povezani 44, 55 in 77 je naročnina na Komunikator že vključena v ceno, tako da lahko storitev pričneš nemudoma uporabljati, če si naročnik katerega izmed teh paketov. Naprava Komunikator USB stane 9 evrov, sam program pa je na voljo brezplačno na spletni strani Moj Mobitel. Tam tudi lahko najdeš natančna navodila, če se boš pa vseeno znašel/a v zagati pri nastavitvah ali uporabi, pa se lahko obrneš na Center za pomoč naročnikom na 041 700 700 ali info@mobitel.si. In ne pozabi, klici na to številko so za naročnike brezplačni, ne glede na to, kje na svetu se nahajaš.

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1341
24. september 2013
S Komunikatorjem do cenejših klicev v tujini
Aplikacije