• /PublishingImages/Sun_Alert_Lite-screens.jpg

  S pametnim telefonom pametno na sonce

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Poletje se očitno bliža in marsikoga je že opeklo močno spomladansko sonce. Ker v teh dnevih vse več časa preživljamo na prostem in nabiramo podlago za zagorelo morsko polt, smo tokrat poiskali brezplačne aplikacije, ki ti lahko pomagajo pri sončenju brez opeklin.

  V lovu za aplikacijami, ki bi nam posredovale informacije o moči sonca in/ali nasvete za sončenje, smo prebrskali Applov App Store, Android Market in Windows Phone Marketplace. Izkazalo se je, da ima App Store daleč največjo ponudbo tovrstnih aplikacij, tako brezplačnih kot plačljivih, zato je večina aplikacij na tokratnem seznamu na voljo le za iOS naprave (iPhone, iPod Touch in iPad).

  iTanSmartiTanSmart

  Platforma: iOS (primarno iPhone in iPod Touch)

  Aplikacija iTanSmart glede na našo lokacijo določi maksimalen dnevni UV indeks in trenutni UV indeks sonca. Na zgornji polovici zaslona lahko nato nastavimo osnovne značilnosti izpostavljenosti sonca: želen učinek, tip kože, zaščitni faktor (UVB in UVA), ki ga uporabljamo, ter vrsto lokacije, na kateri smo izpostavljeni soncu. Kjer je potrebno, se nam ob izbiri izpišejo tudi dodatne informacije, tako da lažje izberemo npr. tip kože.

  Aplikacija iTan Smart

  Glede na te parametre nam aplikacija na spodnji polovici izpiše čas, ki ga lahko brez večje škode na koži preživimo na soncu. Ko se odpravimo ven oz. na sonce lahko zaženemo tudi preprost merilnik časa. Pohvalno je predvsem to, da se aplikacija prilagaja času dneva in trenutnemu UV indeksu ter da ponuja bogat nabor lastnosti, ki vplivajo na priporočen čas sončenja.

  Sunscreen

  Platforma: iOS (primarno iPhone in iPod Touch)

  Na uvodnem zaslonu aplikacije Sunscreen lahko določimo tri osnovne značilnosti sončenja: UV indeks sonca, zaščitni faktor, ki ga uporabljamo, ter tip kože. Pri določanju teh lastnosti si lahko pomagamo s podrobnimi navodili pod zavihkom Info, pod zavihkom Map pa lahko poiščemo trenuten UV indeks za našo lokacijo. Ko izberemo vse značilnosti, lahko iz osnovnega zavihka Timer poženemo privlačen števec, ki nam kaže, koliko časa smo še lahko na soncu.

  Aplikacija Sunscreen

  Slabost aplikacije je, da nam pri prikazu UV indeksa na zemljevidu in v obliki napovedi prikaže le najvišji napovedan UV indeks za področje, ne pa tudi trenutnega. Koristno pa je, da nam pri določanju značilnosti z zvezdico označi najnižji priporočeni zaščitni faktor. Pod zavihkom z informacijami sicer najdemo tudi druge koristne nasvete za sončenje.

  Sun Alert Lite

  Platforma: iOS (primarno iPhone in iPod Touch)

  Brezplačna različica aplikacije Sun Alert ponuja osnovne informacije za sončenje. Glede na lokacijo nam prikaže najvišji napovedan UV indeks sonca za naše področje, sami pa lahko določimo tip kože, uporabljen zaščitni faktor in okolje, v katerem bomo izpostavljeni soncu.

  Aplikacija Sun Alert Light

  Glede na vse lastnosti aplikacija izračuna najvišji priporočen čas za izpostavljenost na soncu, po želji pa lahko poženemo tudi števec, s katerim natančno beležimo čas sončenja. Tudi ta aplikacija ponuja vrsto koristnih nasvetov in informacije. Če pa želimo dodatno funkcionalnost, kot je npr. prikaz trenutnega UV indeksa sonca, lahko za 0,99 USD kupimo polno različico aplikacije.

  UV Detector

  Platforma: iOS (primarno iPhone in iPod Touch)

  Ob zagonu nam aplikacija UV Detector postreže s praktičnim nasvetom za sončenje, glavna funkcija aplikacije pa je prikaz napovedi UV indeksa sonca. Izberemo lahko prikaz indeksa za določeno mesto (npr. našo počitniško destinacijo) ali trenutno lokacijo. Za vsak dan si lahko pogledamo tudi podrobnejše informacije in preverimo nihanje jakosti sonca čez dan.

  Aplikacija UV Detector

  Če želimo, lahko o napovedi dnevnega UV indeksa obvestimo prijatelje preko e-pošte, Facebooka ali Twitterja in jih tako spomnimo na uporabo zaščite pred soncem. V aplikaciji lahko nastavimo tudi, da nas npr. vsako jutro s potisnim obvestilom opomni na napovedan UV indeks, tako da se lahko pred odhodom v službo ustrezno pripravimo. Preprosta, a vseeno koristna aplikacija.

  The Weather Channel

  Platforme: iOS, Android, Windows Phone 7

  UV indeks sonca je žal podatek, ki ga ne najdemo v vseh vremenskih aplikacijah. Prijetna izjema je brezplačna (z oglasi podprta) aplikacija The Weather Channel, ki je na voljo za iOS, Android in Windows Phone 7 naprave.

  Aplikacija The Weather Channel

  Aplikacija namreč poleg osnovnih vremenskih podatkov  vključuje tudi podatek o trenutnem UV indeksu sonca. Žal ta podatek ni vključen v vremenske napovedi, a se vseeno da aplikacijo uporabiti čez dan, da preverimo, kdaj se je pametno umakniti s sonca. Poleg tega imamo v aplikaciji na voljo tudi podatek o času vzhoda in zahoda sonca.

  Seveda velja pri vseh predstavljenih aplikacijah opozorilo, da so ponujene informacije zgolj informativne narave, zato dodatna pazljivost pri sončenju ne bo odveč. Za konec ti želim le še prijetno in predvsem zdravo martinčkanje z ali brez telefonom v roki, v komentarjih pa nam lahko zaupaš še kakšen namig za sončenje :)


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
253
24. september 2013
S pametnim telefonom pametno na sonce
Aplikacije
iOS