• /PublishingImages/stab2.jpg

  Samsung Galaxy Tab vs. Apple iPad

  24. september 2013 - Tehnik

  Samsung Galaxy Tab je že nekaj mesecev globalno edini resni konkurent Applovemu iPadu in edina tablica s slovenskim uporabniškim vmesnikom. A prestižni Applov izdelek je precej močno promoviran tudi pri nas in tako se hitro pojavi vprašanje, kateri je boljša izbira. Zato smo pripravili primerjavo, podroben test Galaxy Taba pa si lahko ogledaš tukaj, iPada pa tukaj.

  Ugotovitev št. 1: gre za zelo različni napravi

  Ne glede na tolažbe, je treba priznati, da tisto, da je velikost pomembna, drži. A vsaj pri tablicah to ne pomeni, da je večje tudi nujno boljše. Odvisno od namena uporabe. Če denimo primerjamo brskanje po spletu na Galaxy Tabu in iPadu ugotovimo, da iPadovih 24,638 cm (9,7 palcev) zaslona ponuja boljšo izkušnjo, saj je potrebnega manj prilagajanja velikosti povprečne spletne strani kot pri Galaxy Tabu. Torej, točka iPadu? Pravzaprav ne. Kakor hitro v primer vključimo še lokacijo, se namreč pojavi druga dilema.

  iPadove dimenzije (242,8 x 189,7 x 13,4 mm) so res zelo primerne za uporabo, ne pa tudi za transport. V nahrbtniku ali večji torbi sicer ne bo zasedel pretirano veliko prostora, nikakor pa ga ne bomo uspeli stlačiti v žep ali manjšo žensko torbico. Hkrati je treba upoštevati, da v tem primeru potrebujemo tudi zaščitno torbico, saj, kot smo poudarili v testu na dlani, se na zaslonu in ohišju lahko hitro pojavijo praske. Po drugi strani pa je Galaxy Tab idealnih mer za prenašanje naokrog, saj se natančno poda v zadnji žep kavbojk, mesto pa lahko najde tudi v plašču ali majhni torbici. Steklo gorilla glass in trdna plastika poskrbita, da bo pri prenašanju ostal cel, tudi, če nanj sedemo (to sicer ni priporočljivo, ni pa potrebno začeti zganjati panike, če se slučajno zgodi). In čeprav Galaxy Tabov 17,78 cm (7 palčni) zaslon morda ni tako zelo prilagojen spletnim stranem kot iPadovih 24,638 cm (9,7 palcev), pa vseeno ponuja boljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju po spletu kot tudi največji mobiteli z zasloni v velikosti 10-12 cm.

  Ugotovitev št. 2: aplikacije so pomembne

  Applov operacijski sistem iOS je v številu aplikacij še zmeraj v prednosti pred Androidom, a pri iPadu je zgodba nekoliko drugačna. Na iPadu so uporabne le aplikacije, ki so razvite posebej za iPad in tiste, ki delujejo na iPadu in iPhonu (oz. iPod Touchu). V ti dve skupini sodi manjšina aplikacij za iOS, večina jih je namreč prilagojenih zgolj za iPhone (in iPod Touch). Te aplikacije je sicer mogoče naložiti na iPad, vendar ne prinašajo dobre uporabniške izkušnje, saj je podvojitev ločljivosti izvedena zelo kockasto. To je še posebej moteče pri igrah, čeprav so tudi denimo novičarske aplikacije (in ostale, ki prikazujejo veliko besedila) videti obupno.

  Pri Galaxy Tabu je zgodba precej drugačna. 17,78 cm zaslon je namreč dovolj majhen, da lahko aplikacije za mobitele preprosto povečamo brez motečih kock ali zmanjšane uporabnosti. Najbolj tipičen primer je vsekakor Angry Birds, ki je na Galaxy Tabu še boljši kot na Galaxy S (ali katerem koli drugem mobitelu z Androidom) že samo zato, ker je večji in ga je lažje igrati, medtem ko je pri iPadu povečava zelo kockasta in moteča; če bi želeli različico za iPad, pa jo moramo kupiti. Seveda je treba upoštevati tudi dejstvo, da množica aplikacij, ki so narejene posebej za iPad in izkoristijo celotno površino zaslona, prinaša povsem drugačno uporabniško izkušnjo kot pa preprosto povečane aplikacije za mobitel. In tukaj je Galaxy Tab precej bos, saj tovrstnih aplikacij za to napravo ni na pretek. Vseeno je tudi na tej točki merjenje moči med Galaxy Tabom in iPadom izenačeno s prednostmi in slabostmi na obeh straneh.

  Ugotovitev št. 3: zasnova daje prednost iPadu

  Pomen širokega črnega pasu okrog iPadovega zaslona smo izpostavili v testu na dlani - morda res ni najbolj estetski, vendar omogoča preprosto držanje naprave, ne da bi pritiskali na zaslon. Samsungovi inženirji in industrijski oblikovalci so se pri zasnovi Galaxy Taba tega tudi sami zavedali, vendar ne dovolj. T.i. mehke tipke na spodnji strani (domov, meni, iskanje in nazaj) so podobne kot na mobitelih družine Samsung Galaxy, vendar se pri tablici slabše obnesejo, predvsem kadar jo držimo horizontalno. Ker se osvetlitev tipk hitro izklopi, se pogosto zgodi, da nanje pozabimo in jih pritisnemo, ko preprimemo napravo. iPadova fizična tipka Home je precej bolj očitna in predstavlja boljšo odločitev.

  Ugotovitev št. 4: tehnološka prednost Galaxy Tabu

  Ko že ravno omenjamo fizične lastnosti naprav, ne moremo mimo dveh "malenkosti", ki Galaxy Tab postavita več korakov pred iPad: fotoaparata/kamere in razširitvenega mesta za pomnilniške kartice MicroSD.

  Tablice brez dvoma niso namenjene nadomestku ali celo zamenjavi fotoaparata (kar mobiteli vsaj do neke mere so), a fotoaparat/kamera je zelo uporabna lastnost za aplikacije nadgrajene resničnosti (augmented reality - AR), kjer se na zaslonu preko slike okolice, ki jo pošilja kamera, izpisujejo pomembni podatki za te lokacije (npr. turistične znamenitosti, stanovanja v oglasniku, razprodaje v trgovinah, podatki vodene navigacije …). Kamera nad zaslonom pa ima še dodatno prednost videotelefonije, ki na tablici nudi povsem drugačno izkušnjo kot na mobitelu ali preko računalnika.

  Kar se tiče razširitvenega mesta na kakršnikoli mobilni napravi, pa pravzaprav ne bi smeli razpravljati več o tehnoloških značilnostih, temveč o obzirnosti proizvajalca naprave do strank. Možnost uporabe izmenljivih pomnilniških kartic olajša prenašanje podatkov med napravami in hkrati omogoči nadgrajevanje naprave. Pri iPadu mora uporabnik že pred nakupom vedeti kolikšen pomnilnik bo potreboval in to ne samo danes, temveč za naslednjih nekaj let, saj nadgradnje niso mogoče, hkrati pa je potrebno upoštevati tudi višjo cene naprave. Resda iPad omogoča povezavo z bralnikom pomnilniških kartic, vendar ima ta dve resni omejitvi: gre za poseben bralnik, ki deluje samo z iPadom in prav nobeno drugo napravo, hkrati pa je (trenutno) preko tega bralnika mogoč zgolj dostop do fotografij in video posnetkov. In ta bralnik je potrebno seveda posebej kupiti.

  Kar se tiče drugih tehnoloških prednosti, ima Galaxy Tab tudi več pomnilnika (RAM) in sicer 512 MB v primerjavi z iPadovimi 256 MB. To je sicer dobrodošel dodatek, vendar sta količina pomnilnika in zmogljivost procesorja (ta pri iPadu in Galaxy Tabu temelji na enakem jedru) dejansko pomembni v povezavi z operacijskim sistemom. Glede na uporabniško izkušnjo z obema napravama, je ta razlika nepomembna, saj je odzivnost sistema in hitrost delovanja obeh naprav povsem primerljiva.

  Ugotovitev št. 5: iPad je idealen “gadget” za v dnevno sobo

  iPad je mobilna naprava in čeprav ga ni težko prenašati naokrog, je povsem uporaben že v dnevni sobi. Brskanje po spletu, prebiranje revij, časopisov, knjig, skorajda "polnokrven" dostop do e-pošte, gledanje filmov … iPad se odlično obnese pri vseh teh opravilih. Resda vse to zmore tudi računalnik, sploh prenosnik, vendar je iPad bistveno bolj preprost za uporabo, lažji in hitreje na voljo. Galaxy Tab tukaj ni nič bistveno manj funkcionalen, je pa zaradi velikosti manj uporaben.

  Ugotovitev št. 6: Galaxy Tab je odličen sopotnik

  Kot omenjeno, je Galaxy Tab zaradi mer in uporabe trdnejših materialov pri izdelavi idealen za prenašanje, saj zahteva le malenkost več prostora kot večji pametni mobiteli. Ponudi pa precej več. Velik zaslon je odličen za navigacijo, uporabo s storitvami nadgrajene resničnosti, dostop do interneta pa omogoča hiter dostop do spleta in e-pošte ter mnogih zanimivih vsebin. Hkrati ga lahko kjerkoli uporabimo kot dostopno točko za internet, kar je lahko v mnogih primerih zelo koristno, sploh ob dejstvu, da je Galaxy Tab na prodaj v paketih z večjimi količinami zakupljenega prenosa podatkov. iPad, vsaj trenutno (iOS 4.2), ne podpira delovanja v načinu brezžične dostopne točke.

  Ugotovitev št. 7: jutri je nov dan

  Tako iOS kot Android bosta v naslednjih nekaj mesecih deležna obsežnih nadgradenj. O novi različici iOS še ni znanega skoraj nič, a lanski prehod iz različice 3.x na 4.x je prinesel večopravilnost in cel kup odličnih lastnosti. Pri Androidu je prihodnost bolj jasna: v naslednjih tednih in mesecih bo na voljo Android 3.0 "Honeycomb", prvi Android posebej prilagojen za uporabo na tablicah. Kdaj bo Honeycomb na voljo tudi za Galaxy Tab še ni znano, a ne skrbi, na Tehniku te bomo pravočasno obvestili.

  Povzetek: zmagovalna je tista tablica, ki je primerna za tvoj način uporabe

  iPad in Galaxy Tab sta podobni napravi, ki orjeta ledino na novem področju, zato kar kličeta po primerjavi. A Apple in Samsung vsak s svojo napravo ponujata vsak svoj odgovor na precej drugačne uporabniške zahteve, zato je dejansko merjenje moči med njima nemogoče. Obe napravi sta že v prvi inkarnaciji zelo uporabni in dodelani, vendar bo nekdo, ki želi tablico nositi povsod s seboj precej bolj zadovoljen z Galaxy Tabom kot z iPadom. Na področju uporabniške izkušnje ima iPad sicer kar nekaj prednosti, vendar je treba upoštevati hiter razvoj operacijskih sistemov in aplikacij, ki mu bosta obe napravi še priča, in pri obeh je možnosti za izboljšave še precej.

  Foto: Samsung, Apple, Tehnik

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1495
24. september 2013
Samsung Galaxy Tab vs. Apple iPad
Novice
Android, iOS