• /PublishingImages/samsung-xcover-.jpg

  Samsung Galaxy Xcover - test na dlani

  24. september 2013 - Jan Omahen

  Tekma za izdelavo najboljšega mobitela vseh časov je v zadnjih letih pripeljala do tega, da tisti, ki iščete bolj robusten mobitel, niste prišli na svoj račun. Seveda se izdelava tovrstnih naprav ni ustavila, se je pa ustavil razvoj v smislu zmogljivosti. Prav zato je novi Samsung Galaxy Xcover zares velik korak naprej v razredu robustnežev. Samsung je oznako Xcover v preteklosti že večkrat nadel mobitelom, ki so odporni na bodisi udarce, vodo, prah ali vlago. Galaxy Xcover ima oznako IP67, kar po standardu pomeni popolno zaščito proti prašnim delcem, umazaniji in zaščito proti vodi do 1m globine. Tista zares prava posebnost pa je operacijski sistem, to je Android 2.3, ki poleg mnogih jezikov pozna tudi slovenščino.

  Na kaplje se seveda niti ne ozira

  Specifikacije

  • deluje v omrežjih:
   • 2G (GPRS/EDGE)
   • 3G (HSDPA)
  • procesor: 800 MHz
  • delovni pomnilnik: 512 MB
  • notranji pomnilnik: 150 MB (možnost razširitve do 32 GB), priložena 2GB kartica
  • zaslon: Gorilla steklo (zaščita proti udarcem, praskam), kapacitivni, 9,27 cm, ločljivosti 320 x 480 točk
  • kamera: 3,15 MP, samodejno ostrenje,
  • snemanje videa: VGA
  • povezljivost: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 3.0, USB 2.0
  • ostalo: merilec pospeškov, kompas
  • baterija: Li-on 1500 mAh
  • OS: Android 2.3
  • dimenzije: 121,5 x 65,9 x 12 mm
  • masa: 100 g

  Neuničljiv?

  Seveda ne, oznaka IP67 nikakor ne prinaša zagotovila, da se mobitel ne bo zdrobil pod tankovskimi gosenicami in bo preživel daljše potapljanje v koralnem grebenu. Kvaliteta izdelave ohišja pa je v vseeno nesporna, na kar nas Samsung spomni že ob prvem vstavljanju kartice SIM. Zadnjo ploščico je skoraj nemogoče odstraniti brez pomoči tankega kovanca (priporočam evrski drobiž). Odlično zaščiteni so še vhodi za kable, mobitel pa je na otip zelo kompakten. Vseeno pa je možno, da ob nerodnem padcu mobitel ne preživi, čeprav se je na našem testu izkazal za zelo trpežnega. Kljub dodatno izboljšanem ohišju lahko padec mobitela na tla pusti nepredvidljive posledice.

  Samsung Xcover se ne da motiti niti v luži

  Zunanjost in zaslon

  Naj najprej povem nekaj o zaslonu, ki je v sodobnih mobitelih ponavadi jeziček na tehtnici med kupiti in ne kupiti. Skoraj 10 cm velik zaslon (3,65 palcev)  ni najboljši v prikazovanju barv, vseeno pa zaradi tega ne bodo trpele oči. Zaslon je iz posebnega Gorilla stekla, ki prinaša do petkrat večjo zaščito pred praskami in tako zmanjša skrbi v primeru padcev in pri odlaganju na neravne površine.

  Pod zaslonom se nahajajo tri fizične tipke, ki služijo lažji navigaciji po menijski strukturi. Stranski gumb na desni strani skrbi za prižig zaslona pa tudi za vklop in izklop mobitela. Uporaba teh tipk je malce drugačna kot pri ostalih Android mobitelih, ki sem jih uporabljal, a se na to hitro privadiš.

  Navajen vsega hudega

  Zadnjo stran mobitela prekriva plastičen pokrov, ki ga dodatno pritrdimo s pomočjo vgrajenega vijaka. "Šrauf" v mobitelu? Verjemi, izgleda noro. Sam sem opazil, da je pokrov skoraj nemogoče odstraniti tudi, ko vijak ni privit, a vseeno nudi dodatno zaščito ob morebitnih udarcih. Samsung se je tudi tokrat odločil za plastično ohišje, zaradi česa je Xcover precej lažji. Naj te plastično ohišje ne zavede, preverjeno gre za zelo robusten in odporen mobitel.

  Notranjost

  V relativno majhnem ohišju se skriva cel kup sicer povsem običajnih lastnosti pametnih mobitelov, pa jih vseeno na hitro preletimo. Za povezavo v svet Xcover uporablja HSDPA (7,2 Mb/s, HSUPA 5,76 Mb/s), za domačo uporabo in večje prenose pa seveda zdaj že skoraj obvezen Wi-Fi (mobitel je lahko tudi dostopna točka). Ob tem ne pozabi na Bluetooth, USB povezljivost in pa seveda GPS. Po nakupu priporočam sprehod v Android Market in prenos katere izmed navigacijskih aplikacij, nekatere za delovanje ne uporabljajo interneta, torej ni bojazni, da presežeš svojo mesečno kvoto.

  Procesor deluje pri 800MHz in je dovolj hiter za poganjanje Androida. Čez Android različice 2.3.4 Gingerbread je Samsung naložil lasten vmesnik TouchWiz, ki ponuja popolno prilagoditev ikon in podrobnosti domačih zaslonov. Uporaba več aplikacij/widgetov na domačem zaslonu, predvsem tistih, ki uporabljajo internetno povezavo, bo seveda upočasnila delovanje mobitela. Ob tem naj poudarim, da smo imeli na testu prototip in ne končne prodajne različice.

  Komu je namenjen?

  Preprosto, kot opisuje Samsung na svojih uradnih publikacijah, je Galaxy Xcover namenjen predvsem delavcem na terenu in vsem, ki potrebujejo zares vzdržljiv, a obenem zmogljiv mobitel. Sama Android izkušnja je zadovoljiva, nekoliko šibkejši procesor pri običajnih opravilih ne kaže prav nobene šibkosti. Dejstvo je, da lastniki Xcoverja ob padcu mobitela ne bodo trepetali, saj nudi vrhunsko zaščito, ki pa je seveda ne gre preizkušati namenoma, obenem pa bodo uživali v tem pametnem mobitelu in vseh možnostih, ki jih ponuja.

  Samsung Galaxy Xcover najdeš tudi na spletni strani Mobitel, nakupu pa so priložena še smučarska očala znamke Bolle.

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1102
24. september 2013
Samsung Galaxy Xcover - test na dlani
Novice
Android