• /PublishingImages/OmniaW_foto.jpg

  Samsung Omnia W - test na dlani

  24. september 2013 - Tilen Žagar

  Izbira Windows Phone 7 telefonov ni bila ravno rožnata ne pri nas ne po svetu, saj je bila omejena na manj kot ducat modelov. Kljub vsemu je vsaj v Evropi verjetno najbolj izstopala Samsungova Omnia 7, telefon prve generacije WP7 naprav, ki je skupaj z novim sistemom orala ledino. S svojim 4 palčnim (10,16 cm) super AMOLED zaslonom, delno kovinskim ohišjem in odličnim fotoaparatom je bila (je) priljubljena tudi pri nas. Na njenega naslednika smo čakali debelo leto, še malo dlje pa, da je našel pot tudi v naše kraje. V današnjem testu na dlani se je tako znašla Samsung Omnia W.

  Telefon

  Omnia W je predstavnik takoimenovane druge generacije WP7 telefonov. Opremljeni so s hitrejšimi procesorji, giroskopom in kompasom, kamero za videoklice na sprednji strani itd. Vse to drži tudi za Omnio W.

  Ampak prva stvar, ki jo opazimo na Omniji W v primerjavi s sedmico, je velikost. Omnia W je s 3,7 palčnim (9,4 cm) zaslonom manjša, mogoče na pogled niti ne pretirano, a je to toliko bolj očitno, ko jo primemo v roke. Sam sem ljubitelj manjših telefonov in čeprav verjamem, da je nekaterim še Galaxy Note premajhen, je meni osebno velikost Omnie W idealna za pametni telefon. Z lahkoto jo uporabljamo z eno roko, zaslon pa je dovolj velik, da lahko brez problemov brskamo po spletu in tipkamo po virtualni tipkovnici.

  Poleg tega je telefon tudi opazno lažji. Del zaslug za to pripada tudi povsem plastičnem ohišju, ki se sicer ne upogiba in škripa pod prsti, kljub temu pa občutek v roki ni tako dober kot pri Omniji 7. Trdnost ohišja so inženirji ohranili tudi s tem, da za menjavo baterije in SIM kartice odstranimo cel zadnji del telefona, ne samo majhne ploščice.

  Omnia 7 in Omnia W

   

  Kljub manjši velikosti je gumb za zaklep telefona ostal na desni strani, skupaj z gumbom za fotografiranje, na levi nastavljamo glasnost, microUSB pa se je preselil na dno telefona. Ne manjkajo obvezni trije Windows gumbi pod zaslonom, kjer sta stranska kapacitivna in se temu primerno rada pritiskata "sama". W sicer ne skriva, da je potomec Omnie 7. Kljub malce bolj zaobljenim robovom in manjšim dimenzijam sta si telefona tako podobna, da ju na mizi mimogrede zamenjaš in po Murphyu vzameš s seboj tistega brez SIM kartice.

  Pod super AMOLED zaslonom, zaradi katerih imamo tako radi Samsungove telefone, Omnia W skriva 1.4 gigaherčni enojedrni procesor, kar se ob boku dvojedrnikom v novejših Androidih ne sliši veliko, a je več kot dovolj za že pregovorno tekoči vmesnik Windows Phone 7. Nadaljne številke so 512 MB RAMa in 8 gigabajtov notranjega spomina, ki ni razširljiv. Kamera na zadnji strani ima 5 megapikslov in je zmožna zajemanja 720p videoposnetkov s 30 slikami na sekundo (25 pri Omniji 7), sprednja je VGA ločljivosti. Nekje med vso elektroniko sta še kompas in giroskop.

  Fotoaparat ni nek presežek, čeprav slike vsaj na telefonu zaradi odličnega zaslona izgledajo čisto zadovoljivo. Kljub bliskavici je dobro loviti čim boljšo svetlobo in imeti mirno roko. Primer fotografije v sončnem vremenu in makro posnetka spodaj (kliknite sliko za polno ločljivost).

  Za lepe fotografije je naravna svetloba nujna.

  Pri makro posnetkih ne pretiravajte s približevanjem.

  Baterija je kljub manjši dimenziji po kapaciteti enaka kot v večji sestri, 1500 mAh. Brez težav zdrži 2 dneva "normalne" uporabe, z uporabo funkcije varčevanja energije, ki je del Windows Phone 7, pa lahko telefon polnimo tudi samo 2x tedensko. Pesti pa jo ista hiba kot Omnio 7. Polni se nenavadno dolgo ... medtem, ko se večina telefonov napolni v dobri uri, Omnia potrebuje okoli tri ure ljubezni z električno vtičnico.

  Pri strojnih lastnostih telefona bi izpostavil še izjemno čist in glasen zvok med pogovori. Medtem, ko se mi pri Omniji 7 glasnost mnogokrat ustavi na najvišji stopnji, v bolj glasni okolici pa naprezam ušesa za vsako besedo, imam na Omniji W privzeto glasnost 3 od 10. Tudi s slušalk je zvok čistejši, brez nadležnega kovinskega prizvoka.

  Mango

  V prodajalnih katalogih se rado izpostavlja, da pride Omnia W s prednaloženimi Windows Phone 7.5 "Mango". To vsekakor drži, res pa je tudi, da če katerikol Windows Phone telefon redno nadgrajujete, uporabljate Mango že kar lep čas. V vsakem primeru, telefon sem dobil z verzijo operacijskega sistema 7.10.8107.79, kar je do pike enaka številka kot aktualna verzija na Omniji 7.

  Vseeno pa med brskanjem po sistemu in nastavitvah opazimo par razlik. Aplikacijo Network Profile je zamenjal Wireless Manager, prednaložen je Video Call, medtem ko so sistemske nastavitve zrasle za par podstavk kot so "call blocking", "SIM applications", splošnejše "extra settings" v katerih lahko med drugim nastavimo intenzivnost barv, če uporabljamo svetlo namesto temno ozadje in tako dalje.

  Drugje sprememb ni. Sistem je hiter, tekoč in neproblematičen, smo pa v Sloveniji še vedno prikrajšani za polno izkušnjo in omejeni na brezplačne aplikacije. Kakšne so vaše prioritete pri uporabi telefona je seveda stvar potreb in okusa, za mene je Windows Phone že nekaj časa sistem, ki ga imam na telefonu najraje.

  Število in lokacija stranskih gumbov je ostala enaka.

  Sklep

  Če se odločate za nakup Windows Phone telefona prav velike izbire nimate. Kljub pomankanju konkurence pa je Samsung z Omnio W naredil nadvse mikaven telefon. Za moje pojme idealna velikost, odličen zaslon ter baterija in vsi najmodernejši tehnološki dodatki, brez katerih menda ne zmoremo več uporabljati pametnega telefona, združeni v kvalitetnem ohišju.

  Nekatere bo vsekakor zmotil občutek plastičnosti, sam bi izpostavil predvsem ne ravno najbolj impresivno kamero. In pa seveda vprašanje, ali vam Windows Phone 7 sploh odgovarja. Jaz sem Omnio W vzel za svojo v samo nekaj minutah in je telefon, ki sem ga z veseljem uporabljal. Skrbi me samo Nokia in Lumia 800, ki pri enaki velikosti zaslona vsaj na papirju ponuja več, poleg odličnega unikatnega dizajna. Če se vam seveda da čakati, da Nokia na svojem zemljevidu najde naš log pod Alpami.

  Omnio W tako priporočam tistim, ki bi radi hiter in zmogljiv pametni telefon brez poglabljanja v vse številke, gigaherce, vmesnike in verzije, ki jih srečamo pri telefonih z Androidom. Windows Phone sicer ne nudi toliko kot Android, kar pa zna, opravi z odliko in eleganco, ki jo pri Googlu ne vidimo.

  http://www.samsungmobilepress.com/2011/09/26/Omnia-W
  Samsung Omnia W je na voljo tudi pri Mobitelu, podrobnosti najdeš na www.mobitel.si.

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1773
29. maj 2017
Samsung Omnia W - test na dlani
Test na dlani
Windows Phone 7