• /PublishingImages/SmartphoneShippmentsQ12012-StrategyAnalytics.jpg

  Samsung postal največji proizvajalec mobilnih telefonov na svetu

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Samsung je tako po kar 14-ih letih iz prestola izpodrinil Nokio, ki vztrajno izgublja delež predvsem pri pametnih telefonih. Podobno vztrajno Samsung delež pridobiva, predvsem na račun priljubljenih modelov Galaxy S II in Galaxy Note. In glede na to, da novi Galaxy S III že trka na vrata, bo letos osvajalski pohod Samsunga težko zaustaviti.

  Samsung Galaxy Note in Samsung Galaxy SII

  Samsung sicer v prvem četrtletju letošnjega leta ni postavil lastnega absolutnega rekorda prodaje, a vseeno je z 92 milijoni napravami brez večjih težav prehitel Nokio, ki je v istem obdobju prodala 83 milijonov naprav. Posledično so tudi Samsungovi finančni rezultati odlični. V prejšnjem četrtletju so imeli kar 4,46 milijard ameriških dolarjev dobička, kar 81 % več kot lani.

  Število prodanih telefonov v Q4 2011 in Q1 2012 (vir: iSuppli)

  Število prodanih telefonov v Q4 2011 in Q1 2012 (vir: iSuppli)

  Na področju pametnih telefonov je Nokiin poraz še bolj boleč: Samsung jih je po svetu razposlal kar 44 milijonov, Nokia le 12 milijonov. Glavni Samsungov konkurent na tem trgu je nedvomno Apple, ki je v prvem četrtletju prodal dobrih 35 milijonov iPhone-ov. Glede zmagovalca mnenja sicer niso čisto usklajena, saj Samsung poroča o razposlanih napravah, Apple pa o dejansko prodanih, zato nekateri ocenjujejo, da je Apple kljub vsemu osvojil prvo mesto na trgu pametnih telefonov.

  Ne glede na to, katere številke upoštevamo, pa je jasno to, da Samsung in Apple skupaj obvladujeta že več kot polovico trga pametnih telefonov. V prvem četrtletju letošnjega leta je sicer prodaja telefonov po praznični evforiji okoli novega leta vsem proizvajalcem nekoliko padla, a zanimanje za pametne telefone še naprej ostaja veliko.

  Prodaja in deleži na trgu pametnih telefonov v Q1 2012 (vir: Strategy Analytics)

  Prodaja in deleži na trgu pametnih telefonov v Q1 2012 (vir: Strategy Analytics)

  In ker se nam prihodnji teden obeta najava novega paradnega konja linije Samsung Galaxy, lahko brez težav napovemo, da bo Samsungovo drugo četrtletje še bolj uspešno in da bo tokrat Samsung najverjetneje za seboj pustil tako Nokio kot Apple. Pri slednjem izida novega iPhone-a ne pričakujemo do jeseni, Nokia pa ima kljub vzpodbudnih začetnih rezultatih pred seboj še veliko dela s promocijo novih Windows Phone Lumia telefonov.

  Po do sedaj videnem v napovedniku za Galaxy S III, ki ga bo verjetno poganjal novi, pošastno hitri Samsungov štiri-jedrni procesor Exynos 4, ima Samsung za letos še velike načrte. Več bo seveda znanega v četrtek, 3. maja.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
346
24. september 2013
Samsung postal največji proizvajalec mobilnih telefonov na svetu
Novice