• /PublishingImages/texting_voznja.jpg

  Še kdo uporablja mobitel med vožnjo?

  24. september 2013 - Sašo Šketa

  Priznam, včasih se mi je zgodilo, da sem se zalotil kako med vožnjo v eni roki držim telefon in berem elektronsko pošto, namesto da bi spremljal dogajanje na cesti. Kljub temu, da je to stvar preteklosti in da se je dogajalo precej poredko, je dejanje na katerega nikakor nisem ponosen.

  Zdi se, da me že preprosta stvar, kot telefonski pogovor, preveč vplete in odvrne pozornost od spremljanja prometa ... in to ob uporabi kompleta za prostoročno telefoniranje. Pisanje sporočil, posodabljanje statusa na Facebooku, ali celo branje e-knjig nikakor niso dejavnosti, ki spadajo za volan, ne glede na to kako večopravilni mislimo, da smo.

  Morda je kdo gledal film Seven Pounds.  Pozor spoiler! V njem glavni junak, ki ga igra Will Smith, zaradi pisanja kratkega sporočila med vožnjo povzroči nesrečo v katerih umre sedem ljudi. Po tem se odloči žrtvovati z darovanjem organov in s tem na boljše spremeniti življenje sedmim neznancem.

  Vse to zaradi enega SMS-a, ki ni moral počakati ...

  Poglejmo si nekaj pop statistik in kakšne so posledice uporabe mobitela med vožnjo:

  • voznki, ki med vožnjo uporabljajo telefon povečajo možnost udeležbe v nesreči za štirikrat
  • uporaba telefona med vožnjo zmanjša pozornost na cesto za 37%
  • 10% voznikov starih med 16 in 24 let med vožnjo uporablja telefon ob kateremkoli času

  Zgornji podatki se nanašajo na  telefoniranje med vožnjo. Mislim, da ni potrebno dvakrat razmisliti kakšen je vpliv pisanja ali branja sporočil.

  Splošna prepoved telefoniranja med vožnjo?

  Po zadnjem odmevnejšem primeru prometne nesreče povezane z uporabo telefona med vožnjo pri nas, so se pojavile ideje, da bi bilo potrebno prepovedati tudi prostoročno telefoniranje.

  Precej težavna odločitev, sploh ker bi s tem krivično spregledali ostale moteče dejavnike, ki vsak dan ovirajo številne voznike.

  Če bi želeli v celoti prepovedati telefoniranje med vožnjo bi verjetno morali prepovedati tudi grizljanje čipsa, ličenje, kajenje, pogovarjanje s sovoznikom, pomankljivo oblečene udeleženke v prometu in celo razmišljanje o čemerkoli razen vožnji.

  Uporabiti je potrebno zdrav razum in se zavedati odgovornosti, ki jo sprejmemo kot udeleženci v prometu.

  Zagrožena globa 120 €, s katero žuga 72. člen ZVCP-ja nikakor ne odigra vloge zmanjševanja uporabe mobitela med vožnjo. Nisem pristaš represivnih ukrepov, vendar mislim da bi lahko takšen prekršek vključeval vsaj kakšno kazensko točko.

  V akcijo ...

  V kolikor še nisi, si le priskrbi eno izmed številnih možnosti, ki omogočajo prostoročno telefoniranje med vožnjo (na voljo tudi v mobitelovi E-trgovini). Na kakršnokoli pisanje ali branje sporočil pa lahko pozabiš. Obstaja sicer možnost uporabe tehnologije text-to-speech, vendar ta ni preveč uporabna v našem jeziku.

  Vredno se je vprašati, ali je res nujno nemudoma sprejet vsak klic, ali obvestiti facebook javnost o tem, da se cijaziš v koloni po žgoči vročini skozi mesto.

  Še najbolj smešno pa je gledati voznike dražjih avtomobilov s telefonom v roki med vožnjo po mestu... kot da bi bilo tako težko v leasing pogodbo vključiti še vgradnjo kompleta za prostoročno telefoniranje?


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1188
24. september 2013
Še kdo uporablja mobitel med vožnjo?
Novice