• /PublishingImages/HzO-vodotesni-premaz-banner.jpg

  Se nam kmalu obetajo vodotesni telefoni?

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Na letošnjem sejmu Consumer Electronics Show v Las Vegasu sta bili precej pozornosti deležni podjetji, ki obljubljata prihodnost, v katerih bodo naši dragoceni telefoni in druge elektronske igračke končno postale vodotesne. Te zanima, kako lahko tvoj iPhone ali Android telefon brez nerodnega ovitka preživita osvežilno kopel?

  HzO nano premaz za vodotesnost telefona

  Oba podjetja, Liquipel in HzO, omogočata nevidno zaščito proti vodi s posebnim nano premazom, ki odbija vodo. Osnoven princip delovanja te tehnologije si lahko ogledaš v spodnjem videu. Kljub temu pa sta podjetji pri trženju svoje tehnologije ubrali nekoliko drugačen pristop.

  Liquipel obljublja zaščito za tvoj obstoječi telefon

  Podjetje Liquipel je razvilo proces, ki obstoječo napravo obda z nano premazom, ki vstopi v vse pomembne dele telefona in tako omogoči zaščito v primeru stika z vodo ali drugimi tekočinami. Postopek Liquipel za 59 USD ponuja kar končnim uporabnikom (trenutno sicer zaradi velikega povpraševanja novih naročil ne sprejemajo), vendar le za določen nabor naprav. V spodnjem videu si lahko pogledaš, kako se z vodo spopade ameriška različica Android telefona HTC Desire HD.

  Pri tem velja opomba, da Liquipel navkljub zaščiti odsvetuje plavanje s telefonom. Zagotavljajo predvsem zaščito v primeru kratkotrajnih izletov v vodo (npr. padec v stranišče), priporočajo pa tudi, da baterijo pred ponovno uporabo ali polnjenjem odstranimo in jo posušimo.

  HzO že v pogovorih s Samsungom in Applom

  Nekoliko drugačen pristop pa je ubralo podjetje HzO, spin off podjetja ZAGG, ki ga vsi dobro poznamo po zaščiti za zaslone invisibleSHIELD in drugih dodatkih za naše najljubše napravice. Za razliko od ZAGG-a in Liquipel HzO svojo tehnologijo "WaterBlock" trži kar proizvajalcem elektronskih naprav, kot sta denimo Apple in Samsung. Obe podjetji sta menda že izrazili zanimanje za sodelovanje s HzO. V spodnjem videu pa si lahko ogledaš še nekaj plavajočih iNaprav.

  Sicer pa WaterBlock deluje podobno kot Liquipel, le da HzO poskrbi za dodajanje vodotesnega nano premaza od znotraj, za vsako komponento posebej. Kljub temu, da naj bi premaz omogočal preživetje tudi večurnega kopanja naprav, pa tudi HzO odsvetuje plavanje ali potapljanje z elektronskimi napravami in poudarja, da je osnovni namen premaza zaščita pred stiki z vodo, ki se nam po nesreči dogajajo v vsakodnevnem življenju (dež, padec v umivalnik, politje kave ipd.).

  Vsekakor držim pesti, da se bo HzO uspešno dogovoril z vsemi proizvajalci naših telefonov, tablic in drugih igračk, ki jih voda in druge tekočine pogosto ogrožajo. Če ne, pa nam še vedno ostane Liquipelova ponudba, čeprav zaenkrat še ni znano, ali v obdelavo sprejemajo tudi naprave iz naše strani luže.

  Kaj pa ti, si si že kdaj zaželel/a, da bi tvoj telefon imel takšen vodotesni premaz? :)


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
311
24. september 2013
Se nam kmalu obetajo vodotesni telefoni?
Novice