• /PublishingImages/tether.jpg

  Sedem stvari, ki bi jih moral imeti vsak pametni mobitel

  24. september 2013 - Sašo Šketa

  Mobiteli z dneva v dan postajajo pametnejši z vedno širšim naborom funkcij, pravi digitalni švicarski noži. Žal pa tudi najboljši primerki nimajo vsega, kar bi v mojih očeh preprosto moralo biti prisotno. “Dobra kamera, vendar premalo spomina ... odličen AMOLED display, ampak zakaj je bilo treba dodati to drsno tipkovnico?” Izbrati idealen telefon ni lahka naloga. Slalom med hibami in prednostmi posameznih modelov pa je utrujajoč in poln kompromisov.

  Spodaj je kratek seznam sedmih najpomembnejših lastnosti, za katere mislim, da bi morale biti sestavni del vseh pametnih mobitelov.

  1. univerzalen polnilec

  Univerzalni polnilci bodo v Evropo privekali najkasneje leta 2012. Super, takrat bom to lahko črtal s seznama. Zaenkrat pa iskanje ustreznega polnilca ostaja ena izmed najbolj nadležnih opravil, ko v službi ugotovim, da sem ponoči pozabil napolniti baterijo. Pameten, ali malo manj pameten - vsak si zasluži polno baterijo.


  2. SWYPE

  Ko ga enkrat poskusiš, ga težko pozabiš. Omogoča vnos besedila na zaslonih, občutljivih na dotik s svetlobno hitrostjo, kar potrjuje tudi Guinnessov rekord za najhitrejše napisano kratko sporočilo na touchscreen zaslonu. Sicer pa smo na Tehniku Swype poimenovali kar Vlepkanje (vlečenje + tipkanje kakopak).


  3. brisanje podatkov na daljavo

  Na telefonu shranjujem vedno večje količine občutljivih podatkov. Elektronska pošta, gesla, fotografije in digitalni certifikati so samo nekatere izmed stvari, ki ne želim, da pridejo v roke zlikovcem. Možnost brisanja vseh podatkov na daljavo je nekaj, kar bi moralo postati tako vsakdanje, kot PIN koda za vklop telefona.


  4. odstranljiva baterija

  Ena izmed tistih stvari, o kateri načeloma samo nergam, a je nikoli ne uporabljam v praksi. Kljub temu se počutim veliko bolje, če vem, da lahko imam v torbi dodatno baterijo za izredne primere. GPS navigacija je pač požrešna zadeva.


  5. razširljiv spomin

  Glede na to, da je snemanje HD videa naslednji veliki trend, se kaj kmalu lahko zgodi, da bo tudi 32 GB vgrajenega spomina premalo. Zakaj bi po nepotrebnem drago plačevali mobitele z večjimi spominskimi kapacitetami, če pa je rešitev kot na dlani? Spominske kartice v vsak mobitel ... pa prosim ne pod baterijo!


  6. funkcija WiFi dostopne točke

  Začelo se je s Symbianom in aplikacijo JoikuSpot. Z njo sem svojo Nokio prvič spremenil v mobilni usmerjevalnik in poskrbel, da smo vsi na pikniku imeli dostop do interneta. Zdaj tovrstna funkcionalnost prihaja tudi na Androide, kot del različice 2.2. Nepogrešljiv pripomoček za vzpostavitev gverilske pisarne z brezžičnim dostopom do interneta pod milim nebom, ali v zatemnjenem pub-u.


  7. brskalnik, ki podpira HTML5 in Flash

  Prihodnost spleta je morda res v rokah standarda HTML5, vendar to ne pomeni, da lahko v celoti nadomesti Flash. Ta še zdaleč ni mrtev in nihče ne bi smel biti prikrajšan za popolno doživetje brskanja po spletu s svojim pametnim mobitelom. Tudi, če favorizira jabolka pred roboti!

  Sigurno sem pozabil kakšno sila očitno zadevo, ki bi morala spremljat sleherni pametni mobitel ... Kakšen bi bil tvoj seznam?


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1186
24. september 2013
Sedem stvari, ki bi jih moral imeti vsak pametni mobitel
Novice