• /PublishingImages/SiOLTViN-iPadSpored.jpg

  SiOL TViN: Televizija na dosegu roke

  24. september 2013 - Tehnik

  Gledanje televizije v eni sobi, prilepljeni pred televizor, ko nam pomembni trenutki tekem, filmov ali novic, lahko uidejo, kadar moramo tudi za trenutek stopiti proč, postaja preteklost. Televizijski program pa, kljub vsemu kar ponuja internet, ostaja glavni. A odslej ni več omejen na eno škatlo v dnevni sobi ali spalnici. Z novo storitvijo SiOL TViN je televizijski program zmeraj na dosegu roke.

  SiOL TViN

  Program Travel Channel na iPadu

  Tehnično gledano je televizijski program zgolj video in zvok zakodiran v pretočni način, zato je povsem "naravno", da ga je mogoče spremljati na v internet povezanih napravah. In tukaj vstopi SiOL TViN. Storitev omogoča ogled televizijskega programa v spletnem brskalniku računalnika ali na mobilni napravi z aplikacijo za iPhone, iPad ali Android.

  Aplikacija SiOL TViN

  Seznam program v aplikaciji SiOL TViN na Androidu

  Uporaba v brskalniku

  SiOL TViN je ena bolj preprostih storitev za uporabo, podobno kot gledanje televizije. V brskalniku preprosto odpremo spletno stran www.siol.tv in izberemo prvi gumb "Televizija". V mreži se prikaže seznam televizijskih programov, ki so v sklopu storitve SiOL TViN na voljo za ogled. S klikom na logotip programa odpremo prijavno okno, v katero vpišemo uporabniško ime in geslo za Moj Telekom, nato se program prične predvajati. Med programi preklapljamo z izbiro puščic na straneh, s klikom na prosojno ikono mreže v zgornjem desnem kotu pa se vrnemo na seznam. Televizijo lahko seveda gledamo tudi v celozaslonskem načinu s klikom na simbol puščic v menijski vrstici pod sliko, sosednji gumb "HQ" pa poviša bitno hitrost in kakovost slike, glede na razpoložljivo pasovno širino povezave.
  SiOL TViN

  SiOL TViN v brskalniku

  Pod oknom za predvajanje televizijskega programa je v dveh zavihkih elektronski programski vodič, v prvem za programe, ki so na voljo v SiOL TViN in v drugem za vse ostale. Za lažji dostop pa si lahko sestavimo tudi seznam priljubljenih. Nad oknom za predvajanje je iskalno okno, kjer lahko iščemo programe in tudi posamezne oddaje ali filme. Če iskane oddaje trenutno ni na sporedu, si lahko nastavimo opomnik, ki se bo pojavil v oknu brskalnika, ali pa ga bomo prejeli na svojo telefonsko kot SMS ali pa po e-pošti.

  Mobilno

  SiOL TViN je na voljo tudi za pametne telefone in tablice z operacijskima sistemoma iOS in Android prek brezplačne aplikacije, ki jo najdemo v Applovi trgovini App Store, oziroma na tržnici Android Market. Uporaba na mobilni napravi je podobno preprosta kot v brskalniku. Po vnosu uporabniškega imena in gesla za Moj Telekom preprosto pritisnemo na logotip programa.

  SiOL TViN

  Prijava v aplikaciji SiOL TViN na iPadu

  Med predvajanjem lahko s pritiskom na gumb HQ izberemo tudi višjo kakovost. Tudi tukaj imamo dostop do elektronskega programskega vodiča, ki je lahko uporaben tudi kot priročen TV spored med gledanjem televizije na televizorju.

  SiOL TViN

  TV spored v aplikaciji SiOL TViN na iPadu

  Tehnične zahteve

  Za ogled v brskalniku je potreben predvajalnik Flash Player, ki deluje na računalnikih z operacijskimi sistemi Windows, Mac OS X, Linux, Solaris, Android in BlackBerry Tablet OS. Za namestitev aplikacije na iPhone, iPad ali iPod touch je potreben iOS 3.2 ali novejši, pri Androidu pa so trenutno podprte različice med 2.1 in 3.2. Aplikacija za Symbian OS je trenutno v razvoju. Minimalna hitrost dostopa do interneta za ogled v brskalniku je 512 kb/s, v mobilni napravi pa 300 kb/s.

  Cena

  SiOL TViN je trenutno na voljo brezplačno za vse naročnike SiOL TV s paketi Standard, Mega in TopTrio, ostali naročniki SiOLovih ali Mobitelovih storitev pa programa ne morejo spremljati v živo, lahko pa dostopajo do elektronskega programskega vodiča. Pri Telekomu Slovenije načrtujejo širšo ponudbo storitve z različnimi paketi za bližnjo prihodnost. Za uporabnike SiOL TViN, ki so hkrati tudi uporabniki Mobitelovih storitev je do 31. maja 2012 prenos podatkov pri uporabi SiOL TViN brezplačen. Posamezen naročnik lahko SiOL TViN spremlja samo na eni napravi hkrati.

  Ponudba programov in vsebin

  Trenutno je na izbiro 55 programov, vključno s TV Slovenija, POP TV, Kanal A, CNN, BBC World, MTV, Golica, Šport TV, Eurosport, ESPN, Discovery, National Geographic, TLC, Cartoon Network in mnogimi drugimi. To je le osnovna ponudba, ki se bo v prihodnje še širila, saj je to šele začetek razvoja storitve. SiOL TViN je na voljo na območju Slovenije, ne pa tudi ko se nahajamo v tujini, zaradi omejitve pravic predvajanja. Med programi  ni paketa programov HBO (HBO, HBO Comedy, HBO HD, Cinemax in Cinemax 2), saj so njihove vsebine na voljo prek HBOjeve storitve HBO GO, ki je za naročnike paketa HBO brezplačna. HBO GO, ki smo ga že predstavili v Tehniku, sicer ne ponuja prenosa programa v živo, si pa lahko ogledamo izbor filmov in serij, ki se vrtijo na programih HBO. Povezava do HBO GO se nahaja na strani SiOL TViN, desno zgoraj. Poleg nje je tudi povezava do storitve DKino, SiOLove videoteke v spletu, kjer je na voljo širok nabor filmov za izposojo.

  Navodila za  prijavo in uporabo storitve SiOL TViN

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1612
24. september 2013
SiOL TViN: Televizija na dosegu roke
Aplikacije
Android, iOS