• /PublishingImages/satelitski-internet-antena.jpg

  Širokopasovni satelitski internet

  24. september 2013 - Tehnik

  Širokopasovni satelitski internet je preprosta, stabilna in zelo zmogljiva širokopasovna rešitev, ki je nadvse primerna tudi za kraje s slabo povezljivostjo in predvsem odročne lokacije, na katerih ste lahko doslej le sanjali, da boste kdaj on-line.

  Rešitev Internet prek satelita Telekoma Slovenije temelji na opremi proizvajalca Tooway in satelitski povezavi podjetja Eutelsat. Pri tem je treba že takoj izpostaviti, da je bila posvečena posebna pozornost temu, da je montaža sprejemnega sistema pri uporabniku nadvse preprosta. Enako pa velja tudi za nastavitve sistema.

  Internet prek satelita - antena

  Uporaba širokopasovnega interneta prek satelita je mogoča tako v urbanih naseljih kot na podeželju, posebej pa je namenjena geografskim lokacijam, kjer ni možna klasična rešitev polaganja kabla po zemlji (bakrena ali tehnologija FTTH) in kjer moč mobilnega signala (3G, 4G) ne zadosti vašim potrebam ali je šibkejša.

  Teoretično seveda rešitev Internet prek satelita deluje povsod, vendar je v dobro pokritih okoljih relativno draga. Nikakor pa ne gre zanemariti področij, ki so sicer v urbanem okolju, a na njih kljub temu ni mogoče dobiti interneta hitrosti prejemanja 2 Mb/s ali več. Še večja praznina pa tudi v bolj urbanih okoljih nastane, kadar potrebujemo internet z oddajno hitrostjo 2 Mb/s ali več.

  Telekom Slovenije s tremi paketi Internet prek satelita te težave uspešno rešuje. Gre namreč za vrhunsko in zanesljivo širokopasovno storitev. Proizvajalec Tooway slovi kot eden vodilnih na tem področju. Njegove storitve uporabljajo operaterji v več kot tridesetih državah. Tooway je po zmogljivosti primerljiv z ADSL-jem na najboljši lokaciji. Njegova velika prednost je, da je sistem možno postaviti praktično kjerkoli in da so dejanske pasovne širine zelo blizu tistim na papirju. Edina, sicer povsem logična pomanjkljivost, ki izhaja iz oddaljenosti sprejemne in oddajne točke, je odzivni čas, ki je med 600 in 700 ms. V primerjavi z drugimi internetnimi povezavami satelitska ne onemogoča delovanja strani, kot so speedtest, whatismyip in podobnih, kot tudi portov, ki omogočajo IP-telefonijo (Komunikator). Po drugi strani pa storitev Skype na tem sistemu deluje brez težav. IP-telefonija prek soft klienta ni mogoča zaradi zaprtih portov ponudnika storitev.

  Sicer pa je sistem moč preseliti in deluje praktično kjerkoli. Proizvajalec zagotavlja, da je sistem mogoče vzpostaviti v delujoče stanje v dobri uri.

  Telekom Slovenije ponuja tri pakete satelitskega interneta, in sicer 8 Mbps/2 Mbps, 12 Mbps/4 Mbps in 18 Mbps/6 Mbps. Mesečna naročnina se giblje od 32 do 99 evrov. Opremo sestavlja satelitski krožnik oziroma antena premera najmanj 70 cm, satelitski modem, ki omogoča tudi priklop usmerjevalnika ter sprejemnik/oddajnik signala. Za delovanje interneta prek satelita ni potrebna nobena napeljeva in tudi na vašo napravo, s katero se boste priključili na satelitski internet, ni treba nalagati programske opreme. Tudi sama nastavitev krožnika proti satelitu (Eutelsat Ka 9A, na položaju 9 stopinj vzhodno) je nadvse enostavna. Pri določitvi azimuta, elevacije in polarizacije si pomagamo s spletno stranjo proizvajalca, prek katere dobimo natančno lokacijo. Za fine nastavitve je izjemno v pomoč že integriran sistem TRIA (Transmit and Receive Integrated Assembly), ki oddaja različne zvočne signale, glede na to, kako blizu idealne usmerjenosti proti satelitu je sprejemna antena. Tooway pa seveda nudi tudi stalen nadzor nad stanjem vaše antene in celotnim delovanjem sistema.

  Za odročne kraje je širokopasovni satelitski internet Telekoma Slovenije učinkovita rešitev, ki je za povrh še ekološko neoporečna in energetsko supervarčna. Za tiste v urbanih krajih s slabšimi možnostmi širokopasovnega povezovanja pa pomeni ta ponudba malce dražjo, a zato toliko bolj kakovostno in stabilno rešitev.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1663
24. september 2013
Širokopasovni satelitski internet
Aplikacije