• /PublishingImages/Nokia-Situations.jpg

  Situations in Jigsaw

  24. september 2013 - Tehnik

  Ste kdaj gledali Star Trek? Meni je bila v nizu teh serij najbolj všeč »The Next Generation«, ko je vesoljskemu plovilu USS Enterprise poveljeval karizmatični in nedostopni Jean-Luc Picard. Ena izmed najbolj kulerskih zadev na vesoljski ladji je naprava za prežarčenje, holodeck – prostor s simuliranimi resničnimi okolji, pa tudi lokator ni od muh, najde vas namreč v vsakem kotičku vesoljskega plovila.

  Katero od teh funkcij bi si najbolj želeli na vašem mobilniku? No, pa ne bodimo prezahtevni in začnimo z lokatorjem oziroma nečim podobnim. Nokia je namreč nedavno ponudila beta verzijo aplikacije Situations,. Naloga aplikacije je, da glede na vašo pozicijo in aktivnost določi delovanje vašega mobitela. Upošteva torej čas in lokacijo. Še zmeraj pa se v največji meri zanaša na vnesene podatke posameznika, saj le tako lahko pravilno reagira v različnih situacijah: ko ste v pisarni, ko spite, ko ste v gledališču in podobno. Poglejte video.

  Podobna aplikacija, ki bo za Nokio in iPhone na voljo predvidoma naslednje leto se imenuje Jigsaw in naj bi bila bolj izpopolnjena. V sodelovanju z Nokia Research Centrom in Paolo Alto Network so namreč razvili algoritme s pomočjo katerih mobitel razloči ali se nahaja v hlačnem ali žepu suknjiča. V kombinaciji s to in še nekaterimi drugimi informacijami, ki jih bodo posredovali drugi senzorji in mikrofon, Jigsaw hrani podatke na mobitelu in ne na spletu, kar je dodaten bonus ko govorimo o varnosti.

  Informacije, zbrane s pomočjo senzorjev, so uporabne na več nivojih – lahko posodobijo status na vašem profilu socialnega omrežja, vklopijo ali izklopijo lahko določene funkcije vašega mobitela in v povezavi s tem tudi prihranijo energijo.

  Hm, ni holodeck, vendar nekje je treba začeti.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1468
24. september 2013
Situations in Jigsaw
Aplikacije