• /PublishingImages/skype-microsoft-deal.jpg

  Skype osvaja mobilne naprave: video klici na Android telefonih in iPadu

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Skype osvaja mobilne napraveStoritve Skype verjetno ni potrebno posebej predstavljati, saj gre za enega največjih ponudnikov internetne telefonije. Del zgodbe o uspehu je tudi dejstvo, da lahko Skype uporabljamo na vseh namiznih računalnikih in na vse večjem številu mobilnih naprav. Med drugim Skype video klice sedaj podpira tudi večina Android telefonov in iPad, za Windows Phone pa ima Skype prav posebne načrte.

  Video klici na večini Android telefonov in vseh iOS napravah

  Skype, ki bo kmalu v lasti Microsofta, si zadnje čase močno prizadeva, da bi vse Skype storitve približal tudi uporabnikom raznovrstnih mobilnih naprav. Prejšnji teden so tako končno izdali iPad verzijo aplikacije, ki enako kot iPhone različica podpira tudi video klice ter ostale priljubljene funkcije. Skype video klici bodo sedaj pogostejši tudi na Android pametnih telefonih, saj je Skype dodal podporo za video klice za najbolj priljubljene Android pametne telefone.

  Skype aplikacijo si lahko brezplačno preneseš iz App Store za iPhone/iPod Touch in za iPad ali iz Android Marketa.

  Podrobna predstavitev nove iPad aplikacije:

  Podrobna predstavitev Android aplikacije z video klici:

  Zanimivo je, da Skype po poročanju Forbesa že opaža hitrejšo rast iPad aplikacije v primerjavi z iPhone različico. Glede na to, da naj bi eden of petih iPhone-ov imel nameščen aplikacijo Skype, prve številke vsekakor kažejo na velik uspeh iPad različice. Skype je sicer v zadnjih treh mesecih uporabljalo kar 170 milijonov uporabnikov po celem svetu.

  Zasluge za hitro rast iPad različice lahko najverjetneje pripišemo dejstvu, da je tablica iPad 2 s kamero in velikim zaslonom bolj priročna za video klice kot pametni telefoni, ki jih ponavadi raje uporabljamo za navadne, govorne klice. Tudi sama sem na primer že večkrat na iPadu Skype (v takrat še iPhone različici) uporabila za video klice z družino, saj so tovrstni klici veliko bolj udobni s kavča :)

  Skype za Windows Phone bo nekaj posebnega

  Skype torej Android in iOS naprave s prilagojenimi aplikacijami že dobro pokriva, Windows Phone 7 uporabniki pa na svojo Skype aplikacijo še vedno čakamo. Na srečo Forbes poroča, da Skype in novi lastnik Microsoft že nekaj časa načrtujeta posebno različico aplikacije za platformo Windows Phone.

  Skype in Microsoft

  Glede na to, da bo Skype kmalu postal eden izmed Microsoftovih oddelkov, bodo namreč Skype-ovi programerji imeli boljši dostop do operacijskega sistema, kot ga imajo npr. pri Androidu ali iOS-u. Skype naj bi si zato želel aplikacijo, ki ne bo delovala kot ločena aplikacija, ampak kot del samega Windows Phone telefona. Zato lahko pričakujemo, da bo Skype globoko integriran v sam sistem, morda celo na podoben način, kot Applov Facetime v iOS naprave.

  Poleg tega načrti za prihodnost vključujejo tudi integracijo z Microsoftovim Xbox-om, operacijskim sistemom Windows 8 in drugimi produkti. Uporabniki bomo sicer na prve skupne rezultate in storitve morali počakati na končno potrditev Microsoftovega nakupa Skype-a (trenutno se čaka predvsem na evropske regulatorje).

  Skype video klici tudi v Facebook Messengerju?

  Pozabiti pa ne smemo tudi na to, da je Skype v prijateljskih odnosih tudi s Facebookom. Pred kratkim sta tako podjetji predstavili Skype video klice kot del Facebook klepeta, po poročanju Forbesa pa načrtujejo še več skupnih produktov.

  Skype video klici na Facebooku

  Ali, z drugimi besedami povedano, verjetno je le še vprašanje časa, kdaj bodo video klici dodani v Facebook mobilno aplikacijo ali v novo Facebook Messenger aplikacijo. Kot kaže, bo torej v prihodnje že prav težko najti mobilno napravo, ki ne bo imelo podpore za Skype v takšni ali drugačni obliki.

  Kakšne so pa tvoje izkušnje s Skype aplikacijami na mobilnih napravah?


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
266
24. september 2013
Skype osvaja mobilne naprave: video klici na Android telefonih in iPadu
Aplikacije
Android, Windows Phone 7, iOS