• /PublishingImages/Promet.png

  Slovenske aplikacije za iPhone

  24. september 2013 - Tehnik

  Apple se ima za uspeh iPhona v veliki meri zahvaliti razvijalcem aplikacij. Mnogi med temi majhnimi programi lahko uporabniku na zelo preprost način ponudijo uporabne informacije, ravnokar posodobljene in po možnosti še nadgrajene z lokacijskimi podatki. Čeprav iPhone uradno ni naprodaj v Sloveniji, pa je iPod Touch, ki uporablja isti operacijski sistem. Ob globalni priljubljenosti iPhona se je tudi v Sloveniji našlo kar precej razvijalcev, ki so pripravili nekaj zelo uporabnih rešitev. Danes si bomo ogledali nekatere brezplačne aplikacije.

  Mobitel Monitor

  Čeprav aplikacija nosi v imenu Mobitel in je namenjena našim uporabnikom, podjetje Mobitel ni sodelovalo pri razvoju. Smo pa navdušeni nad njo. Aplikacija prikazuje aktualno porabo naročnika, podatke pa črpa iz istih virov kot spletni Planet ali Moj Mobitel. Prijava v aplikacijo se opravi s telefonsko številko in geslom za Moj Mobitel, oz. spletni Planet.

  Odpiralni časi

  Avtor: Strelovod

  iPhone različica spletne strani odpiralnicasi.com, ki nam postreže s podatki o tem kdaj so odprte trgovine, kavarne, frizerji, bencinski servisi, banke … in bolj ali manj vse ostalo kar bi lahko potrebovali. Na mobitelu je zadeva še bolj uporabna, saj aplikacija pobere našo lokacijo in nam pokaže najbližje odprte zadetke.

  LPPbus

  Kot je mogoče sklepati iz imena, aplikacija prinaša informacije o progah in voznih redih avtobusnega prometa v Ljubljani. Ob tem pa so na voljo tudi informacije o tem kdaj naj bi naslednji avtobus pripeljal na postajo, kjer čakamo. Vsekakor koristno in uporabno.

  Slo železnice

  Podobno kot LPPbus, vendar za železnice. Aplikacija postreže tudi z aktualnimi podatki o zamudah vlakov, pogrešali pa smo cene vozovnic. Relacije, na katerih pogosto potujemo, lahko tudi shranimo med priljubljene, kar omogoči bistveno hitrejši dostop.

  Bankomati

  Je zmanjkalo gotovine za naslednjo rundo, v lokalu pa ne omogočajo plačila z Moneto? Aplikacija Bankomati ti poišče najbližji bankomat.

  TV sporedi

  Avtor: Jernej Fijačko

  Aplikacija omogoča dober pregled TV sporeda, saj so podatki vzeti s SiOLovega spletnega sporeda. Manjka sicer razdelitev po vrstah oddaj (filmi, nadaljevanke, šport, novice …), ki ga lahko izberemo na spletni strani, vendar pa aplikacija ponuja par drugih bonbončkov, med drugim nastavitev opomnikov za priljubljene oddaje ali pomembne športne dogodke.

  Ljubljanska borza

  Avtor: Borut Tomažin

  Podatki o vrednostih delnic na Ljubljanski borzi s 15 minutnim zamikom. Uporabno za borzne posrednike, pa tudi za lastnike delnic.

  Parkirišča

  Avtor: Borut Tomažin

  Med našim preizkušanjem aplikacija ni delovala kot bi morala, a je vseeno lahko koristna. V osnovi naj bi bila namenjena tistim, ki želijo parkirati nekje v Ljubljani, a ne prikaže informacij o prostih parkiriščih ali čemerkoli drugem. Ima pa zato na prvi strani vse telefonske številke, ki jih je treba poklicati, če je avto odpeljal pajek, ali so se na kolesu znašle lisice, pa še cene teh storitev.

  Promet

  Avtor: Jernej Fijačko

  Aplikacija ponudi prometne informacije za celotno Slovenijo, vključno z aktualnimi deli na cestah in postavitvami radarjev. Omogoča tudi dokup informacij o štetju prometa in poglede kamer.

  Pošte

  Avtor: Primož Rome

  Kot pove ime, gre za seznam vseh pošt v državi. Pri tem dobimo vse informacije o vsaki pošti - naslov, telefonske številke, katere storitve opravljajo in odpiralni čas, s povezavo pa lahko pridemo tudi do zemljevida poti do tja, preko Google Maps ali Najdi.si zemljevidov.

  DDV

  Avtor: Tomaž Dobrišek, Inetis

  Aplikacija ima zbrane podatke o podjetjih v Sloveniji, polno ime, naslov sedeža, davčno in matično številko ter bančne račune. Naslov tudi prikaže na zemljevidu.

  SSKJ

  Slovar slovenskega knjižnega jezika z vsemi besedami iz knjige in dodatno funkcijo besede dneva. Ta je sicer izbrana naključno iz celotnega nabora besed, čeprav so besede dneva običajno omejene na bolj zapletene, večzložne besede. No, slovar vsekakor zelo pogosto pride prav.

  Številke

  Edina aplikacija v tem izboru, ki je namenjena otrokom. Narejena je za pomoč majhnim otrokom pri učenju številk, deluje pa tako, da otrok pritisne na številko, nakar se predvaja posnetek izgovorjave te številke, potem pa se prikaže še slikica s tem številom živali.

  Kino sporedi

  Avtor: Jernej Strasner

  Kino sporedi se pridružuje aplikacijam, ki z imenom natančno opišejo svojo funkcionalnost - aplikacija namreč ponudi sporede kinematografov. Pri tem pokriva tri verige multikinov (Kolosej, Planet Tuš, PartyMax) v vseh mestih, kjer so prisotni, izpusti pa vse ostale kinodvorane. To je sicer razumljivo, saj ti podatki praviloma niso tako preprosto razpoložljivi, a vseeno škoda, saj v Sloveniji vseeno obstaja še cel kup kinodvoran. Vendar pa aplikacija ponuja tudi precej več vsebine kot zgolj urnik - tako si lahko prebereš povzetek vsebine filma in igralce, ogledaš napovednik in s povezavo na dnu strani tudi rezerviraš vstopnico (pri Koloseju je klic do Mobitelove storitve M:Vstopnica, pri Planetu Tuš in PartyMaxu pa do blagajne kinocentra). Dodaten bonus je podpora t.i. načinu brez povezave, v katerem se podatki shranijo v mobitel, da si jih lahko ogledamo tudi, ko se nahajamo na območju brez povezave. Za vse filmske navdušence vsekakor uporabno.

  Poznaš ti še kakšno, ki smo jo zgrešili? Zapiši v komentarje in dodaj povezavo.

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1348
24. september 2013
Slovenske aplikacije za iPhone
Aplikacije
iOS