• /PublishingImages/Dnevnik2.png

  Slovenski mediji v aplikacijah za iOS in Android

  24. september 2013 - Tehnik

  Pametni mobiteli in tablice naj bi predstavljali prihodnost medijev in tega se vse bolj zavedajo tudi slovenski mediji, saj jih večina že ima svoje aplikacije za glavne platforme.

  Delo

  Podprte naprave: iPadVrsta vsebine: PDF časopisaCena: 0,79 EUR za Delo, 0,79 EUR za prilogo, oziroma 20 EUR za mesečni dostop; oglasi.Delova aplikacija na iPadu omogoča ogled PDF strani časnika na tej napravi, edina dodana vsebina so med strani vrinjeni oglasi. Ti niso posebej moteči, saj jih, če želimo, lahko takoj preskočimo. Pri pogledu cele strani so berljivi le naslovi, vendar z dvojnim pritiskom na zaslon s prstom ("double tap") zaslon povečamo na širino izbranega odstavka. Dejansko je ta velikost nekoliko neprimerna, vendar je povečavo s prsti preprosto uravnavati, tako da lahko hitro najdemo najprimernejšo velikost zase. Med uporabo se je pri vertikalni postavitvi izkazala za najprimernejšo širina dveh stolpcev, pri horizontalni pa širina treh stolpcev.

  Aplikacija  je brezplačna, vsebino se plačuje šele znotraj aplikacije. Cena Dela skupaj s prilogo je višja kot cena časopisa v trafiki, saj Apple pobere svojih 30 odstotkov, čeprav bi Delo lahko ponudilo nekoliko nižjo ceno, glede na to, da odpadejo stroški tiska. Po drugi strani je 20 evrov na mesec ceneje kot naročnina, uporabnik pa dobi dostop do vseh izvodov, ki so na voljo na iPadu.

  Prednost pred tiskom/spletom/televizijo: Aktualen izvod si lahko prenesemo že opolnoči.

  Večer

  Podprte naprave: iPad, Android, spletVrsta vsebine: vsebina tiskanega časopisa in spletne straniCena: 1,60 EUR dnevni dostop (1 EUR za naročnike), 48,90 EUR mesečni dostop (28,90 EUR za naročnike); oglasi.

  Pri Večeru so vedno bili v koraku z novimi tehnologijami, saj so bili prvi slovenski časopis na spletu ter tudi prvi, ki je začel zaračunavati za dostop. Na tablicah so časnik Večer in druge vsebine časopisne hiše na voljo na različnih kanalih: Večer preko aplikacije Večer za iPad, PDF časopisa preko aplikacije PressReader in revije preko aplikacije Zinio, poleg tega je do vsebin mogoče dostopati tudi prek spletnega brskalnika. Plačilo dostopa omogoča dostop do vsebin na iPadu in člankov na spletu, medtem ko je za ostale kanale potrebno posebej plačati. Nakup dnevnega dostopa moramo opraviti na spletu in ne znotraj aplikacije (lahko tudi s Safarijem na iPadu), plačilo pa je možno s kreditno kartico ali Moneto. To pot smo si ogledali Večerovo aplikacijo za iPad.

  Aplikacija ponudi vse vsebine aktualnega izvoda časnika, organizirane po istih sklopih kot strani v časopisu, prva stran na kateri se aplikacija odpre, pa so aktualne novice dneva, iste kot na spletni strani. Aktualne novice se sproti osvežujejo (prvi dan preizkušanja se sicer niso), ostale so iste kot v tiskanem časopisu. Postavitev strani je na prvi pogled nekoliko natlačena, vendar je to predvsem posledica Večerove črno-oranžne barvne podobe, saj je vsebina dejansko pregledna. Med naslovi listamo s potegom strani, na spodnjem robu pa so navedene rubrike iz časopisa (Maribor in okolica, Celjsko, Koroška, Kultura, V žarišču …), ki jih izberemo za dostop do teh vsebin. V gornjem levem kotu je tipka "Meni", v katerem nato vnesemo uporabniško ime in geslo za dostop, tam pa tudi dostopamo do vremenske napovedi, horoskopa, karikatur in fotografij dneva. Te rubrike so sicer na voljo tudi brezplačno, vendar je odločitev o tem položaju precej skregana z informacijsko arhitekturo.

  V trenutni različici ima aplikacija še nekaj hroščev, tako se pri kliku na članek pogosto, preko dela zaslona, prikaže beli okvir, ki izgine, ko nanj še enkrat kliknemo. Tudi izbira kategorij včasih zahteva več klikov. Podobno kot pri drugih aplikacijah je tudi pri Večeru problem kakovost fotografij pri člankih, čeprav pa je treba pohvaliti izbor in kakovost fotografij v rubriki Fotografije dneva (na voljo v Meniju).

  Prednost pred tiskom/spletom/televizijo: bolj pregledno kot spletna stran, bolj ažurne vsebine kot v tiskani obliki, precejšnja slabost pa cena.

  Dnevnik

  Podprte naprave: Samsung Galaxy TabVrsta vsebine: PDF časopisaCena: na voljo naročnikom tiskanega časopisaAplikacijo Dnevnik za Galaxy Tab smo na Tehniku že predstavili, članek lahko prebereš tukaj.

  24ur

  Podprte naprave: iOS (iPhone, iPod Touch, iPad) in AndroidVrsta vsebine: vsebina spletnega portalaCena: brezplačno, brez oglasov.

  24ur, najbolj gledana informativna oddaja v državi, ima zelo obiskano spletno stran, ki je na voljo tudi preko aplikacij za iOS in Android. Nedavna posodobitev aplikacije za iOS je razširila podporo tudi na iPad, vendar le-ta še ne izkorišča vseh prednosti naprave, predvsem pa je moteče, da deluje zgolj v vertikalni postavitvi, čeprav na iPhonu in iPod Touchu deluje tudi v horizontalni.

  Med aplikacijama za Android in iOS ni bistvenih razlik, je pa treba priznati, da je med slovenskimi portali še najbolj dodelana. Ponuja celotno vsebino portala, vključno z videom in možnostjo komentiranja. Premikanje med kategorijami z menijem na gornji strani zaslona je preprosto, čeprav zaradi arhitekture in postavitve daje precej natlačen videz. Na Androidu (zaenkrat/trenutno?) ne dela video.

  Prednost pred tiskom/spletom/televizijo: Preprostejša uporaba na mobitelu ali tablici.

  RTV Slovenija

  Podprte naprave: iOS (iPhone, iPod Touch, iPad)Vrsta vsebine: vsebina spletnega portalaCena: brezplačno; brez oglasov

  Multimedijski center (MMC) RTV Slovenija je bil prvi slovenski medij s svojo aplikacijo za pametne telefone. Aplikacija je prilagojena za iPhone/iPod Touch in iPad, v obeh različicah pa ponuja isto vsebino, ki jo črpa s spletnega portala. Vsebina v aplikaciji je precej okrnjena - besedila so povečini krepko skrajšana, ni video posnetkov, fotografij ni mogoče povečati, pa tudi prispevkov ni mogoče komentirati, niti si ogledati komentarjev.

  Na dnu strani je meni s kategorijami vsebin, istimi kot na spletni strani, torej novice, šport, kultura ..., znotraj vsake kategorije pa so vsebine ločene po rubrikah (pri novicah so to: Slovenija, svet, gospodarstvo; pri športu: nogomet, košarka ...). Prva stran vsake izmed kategorij ponudi izbor najnovejših vsebin iz vsake rubrike, za več vsebin iz rubrike pa je potrebno klikniti na ime rubrike v gornjem levem kotu, oziroma, če uporabljamo iPad in ga držimo vertikalno, na gumb "Seznam", ki se prav tako pojavi v gornjem levem kotu. Vse to ni najbolj uporabniku prijazno, a ko enkrat osvojimo uporabo, je dokaj pregledno.

  Prednost pred tiskom/spletom/televizijo: hiter pregled novic je nekoliko preprostejši v aplikaciji, video na spletni strani ne deluje tudi pri ogledu z iPadom.

  Žurnal24

  Podprte naprave: iPadVrsta vsebine: izbor novic s časopisa in spletnega portalaCena: brezplačno, samopromocijski oglasi

  V aplikaciji, ki v App Storu nosi ime zurnal24, najdemo izbor 20 novic iz brezplačnika in spletne strani, dnevni horoskop in vremenske podatke (vseh!) avtomatskih merilnih postaj. Naslovnica ponuja vse vsebine, ki so dostopne s klikom, med njimi pa se lahko premikamo tudi z listanjem, pri čemer pa je za vsako stranjo oglas (v času preizkušanja so bili vsi oglasi za aplikacijo/spletno stran/mobilni portal Žurnal24). Vsa besedila so dovolj kratka za eno stran, z eno fotografijo, ki je ni mogoče povečati, videa ni.

  Prednost pred tiskom/spletom/televizijo: aplikacija ponuja nekoliko preprostejši dostop kot spletna stran in ažurnejše vsebine kot tiskan brezplačnik, vendar je ob prebiranju novic na iPadu v kavarni treba biti previden, da naprave ne pustimo na mizi, tako kot sicer časopis.

  Računalniške novice

  Podprte naprave: iPadVrsta vsebine: PDF revijeCena: brezplačno; oglasi

  Računalniške novice se zgledujejo po Delu, saj gre tudi v njihovem primeru zgolj za dostop do PDF-jev tiskane revije. Ob zagonu aplikacije se precej nenavadno prikaže najstarejši izvod revije na iPadu (oktober 2010), nato pa moramo prelistati vse do najnovejšega, če ga želimo prebrati. Ko prenesemo izvod, listamo po njem kot pri ostalih revijah, s pritiskom na zaslon pa se na dnu zaslona odpre pregled vseh strani za hitrejšo navigacijo po straneh.

  Prednost pred tiskom/spletom/televizijo: v trafiki stanejo Računalniške novice 1,49 evra, na iPadu pa so brezplačne

  To je trenutni pregled slovenskih medijev na tablicah in pametnih telefonih, kmalu pa bomo pripravili še pregled najboljših tujih medijev ter predstavili napredne možnosti, ki jih, za razliko od naših medijev, ponekod že izkoriščajo.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1504
24. september 2013
Slovenski mediji v aplikacijah za iOS in Android
Aplikacije
Android, iOS