• /PublishingImages/googleNow.jpg

  So aplikacije lahko preveč ustrežljive?

  23. september 2013 - Alenka Selčan

  V starih dobrih časih so računalniki pridno, skorajda malce neumno čakali, da njihovi uporabniki natančno navedemo, kakšno storitev pričakujemo od njih. A trendi se spreminjajo in tudi računalniki - vključno s takimi, ki jih lahko vtaknemo v žep - postajajo pametnejši. Učijo se predvidevati naše potrebe in nas nanje opozoriti ob ravno pravem trenutku.

  Idejo o aplikaciji, ki nas bi na osnovi osebnega koledarja in geolokacije znala pravočasno opominjati na naše morebitne opravke in nam s pametno optimizacijo poti privarčevati dragocen čas, sem prvič zasledila pred tremi leti, ko se je na zmagovalnih stopničkah Mini Seed Campa v Pragi znašel tovrstni slovenski koncept z imenom MiddleMachine. Hvalevredna zamisel za aplikacijo, s katero bi celo moja pozabljivost postala obvladljiva, a le pod pogojem, da bi bila v zameno za kakovostno uslugo pripravljena deliti snop osebnih podatkov. V iluziji, da še premorem kanček zasebnosti, sem se tovrstni storitvi začasno odrekla, a kot kaže, upiranje kmalu ne bo več smiselno - aplikacije s personalizirano prediktabilno inteligenco počasi, a vztrajno osvajajo svet.

  Google Now

  Komu zaupamo več podatkov kot dragemu, vseprisotnemu Googlu, ki nam jih že skoraj slabo leto kot boomerang vrača z asistentom Google Now? Podobno kot Applov Siri je tudi Googlov asistent več kot zgolj glasovni iskalnik. Je pripomoček, ki ne le pravilno odgovarja na nemogoče zastavljena glasovna vprašanja, temveč z obširnim zajemom osebnih (Gmail, Calendar …) in občih podatkov pravočasno spomni na domenjene sestanke, prikaže željeno smer, med e-pošto poišče letalsko karto in jo pripravi pred prihodom na letališče ter nas opomni, naj glede na pričakovane plohe ne pozabimo vzeti dežnika. Google Now si zapomni naše rutinske poti in če se tamkaj obeta prometni zastoj, nas na to opozori dovolj zgodaj, da smo navkljub temu točni za sestanek, ki je zabeležen na našem koledarju. Da, Google Now res ne mara zamujanja, zato namesto nas preveri različne morebitne ovire, ki jih sami ne bi utegnili predvideti.

  Na zadnji Googlovi letni konferenci za razvijalce I/O je bilo predstavljenih še več adutov, ki jih premore Google Now, a bržkone bo peščica nas, ki živimo na napačni strani Alp, navkljub JellyBeanu v roki na zares kakovostni spekter uslug Googlovega asistenta morala še malce počakati. Podobno velja tudi za napovedne aplikacije, kot so Cue, Osito ali TempoAi, ki uporabnikom iPhona skušajo organizirati in optimizirati delovni dan.

  Napovedane aplikacije torej povezujejo različne informacije, ki jih hranimo ali iščemo na svojemu pametnemu mobitelu in nam jih postrežejo, še preden povprašamo zanje – seveda ob pravem času in na pravem mestu. Z vseh virov, ki so jim na voljo, se učijo, kaj nas zanima in kaj nam je všeč, da bodo z odgovori ali predlogi čim prej zadeli žebljico na glavico.

  Kaj o vsem tem menijo skeptiki, ki se zavoljo zasebnosti že borijo proti napravi Google Glass, kjer bodo napovedne aplikacije zagotovo našle svoje mesto? Je ob vsakodnevni uporabi Googla vprašanje zasebnosti sploh še relavantno? In kaj menite vi? So napovedne aplikacije naša rešitev ali poguba?


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
187
17. marec 2014
So aplikacije lahko preveč ustrežljive?
Aplikacije