• /PublishingImages/xperia-active-a.jpg

  Sony Ericsson Xperia active - test na dlani

  24. september 2013 - Jan Omahen

  Pri meni se je znašel Sony Ericsson Xperia active, ki se že na pogled precej razlikuje od ostalih Xperia modelov, za kar je tudi prejel nagrado. Gre za "športnika", ki je namenjen aktivnim ljudem, ki so vajeni izzivov. Kako se Xperia active odreže v praksi? Preveri spodaj.

  Specifikacije

  • deluje v omrežjih:
  • 2G (GPRS/EDGE)

   3G (HSDPA)

  • procesor: 1 GHz
  • delovni pomnilnik: 512 MB
  • notranji pomnilnik: 1 GB (možnost razširitve do 32 GB)
  • zaslon: 7,62 cm (3”), 320 x 480 pikslov, 16,777,216 barv, TFT na dotik, možno uporabljanje z mokrimi prsti, BRAVIA engine
  • kamera: 5 MP, samodejno ostrenje, LED bliskavica, 8 x digitalni zoom, zaslonka f/2,6
  • snemanje videa: HD 720p, do 30 sličic na sekundo
  • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), Bluetooth, USB, DLNA
  • ostalo: merilec pospeškov, kompas
  • baterija: Li-on 1200 mAh
  • OS: Android 2.3
  • dimenzije: 92.0 x 55.0 x 16.5 mm
  • masa: 110,8 g

  Zunanjost in zaslon

  Posebna oblika bo zagotovo privlačila poglede, a gre za "ljubi ali sovraži" situacijo, vmesne poti skoraj ni. V sendviču črnega zaslona in zadnje strani se stiskata uglajena srebrna ter športna oranžna linija. Prva označuje elegantnost modelov Xperia, druga pa razbija monotonost in vzbuja željo po skoku s padalom, deskanju iz najvišjih vrhov sveta, spustu s kajakom na divjih vodah itd. Celo operacijski sistem Android je preoblečen v svojo športno različico, drzne linije v menijih ves čas namigujejo na to, da active komaj čaka na prve izzive. Na težavo z rokovanjem boste naleteli tisti, ki nimate najbolj drobnih dlani, saj se telefon kar izgubi med prsti.Ohišje je tesno zaprto, celo z dvema zadnjima pokrovoma. Notranji prekriva in ščiti baterijo, kartico SIM, pomnilniško kartico, fotoaparat ter ostale vitalne dele, zunanji pa služi zgolj kot zaščita prvemu, z zakritima vhodoma za polnilec ter slušalke. Active daje občutek, da prenese vse izzive, saj ima certifikat IP67, ki to le še potrdi.Zaslon zagotovo ni glavni adut te precej majhne naprave, ki sicer hitro najde svojo mesto v dlani. Ne pravim, da je zaslon slab, zagotovo pa ni tako dober kot recimo na modelu Xperia S. Pri vsakodnevni uporabi zaslon ne omejuje izkušnje, zagotovo pa ne bo navdušil tistih, ki prehajajo iz bolj zmogljivih naprav. Zaslon je v primerjavi z ostalimi pametnimi telefoni kar droben, to bo za nekoga prednost, drugemu pa spet velika ovira.

  Delovanje

  O sami strojni opremi je skoraj škoda govoriti, saj je bolj kot gigaherci in megabajti momembno to, kako lahko telefon vse te številke pretvori v kvalitetno uporabniško izkušnjo. V primeru active je to lepo vidno. Že ob prvem priklopu naprave je prednaloženih nekaj aplikacij, ki bi lahko upočasnile delovanje, a ga ne. Govorim o kupu Google aplikacij in še dvema posebnima, ki spodbujata aktivno življenje, eCompass in iMapMyFitness. Seveda Android Market ponuja še dodaten nabor podobnih vsebin, a vseeno pohvale ekipi Sony Ericsson za prihranjen čas pri izbiri pravih aplikacij.

  Fotoaparat in kamera

  Fotografije, ki sem jih naredil z Xperio active, so precej običajne za 5 MP kamero, presenečen sem predvsem nad majhnim številom "potresenih" fotografij. Makro fotografije (bližnji posnetki) presentijo s kvaliteto, medtem ko zajeti video ni nič posebnega. Za sprotno fotografiranje active zadošča, nikakor pa ne bo zamenjal kompaktnega fotoaparata. Fotografije na majhnem zaslonu so videti dobro, zato pa včasih razočara pogled na enake fotografije na večjem zaslonu računalnika.

  Dodatna oprema ANT+

  Ker gre za telefon bolj športne narave, je Sony pametno dodal podporo ANT+ tehnologiji. Naprave, ki podpirajo ANT+, so v večini namenjene zdravemu življenju in gibanju na vse možne načine. Na voljo so dodatki, kot je senzor srčnega utripa, senzor hitrosti, senzor korakov, ki so primerni za kolesarje, tekače in za vse ostale oblike gibanja ter športnega udejstvovanja. V tem pogledu je Xperia active nepremagljiva, saj dodatna oprema v kombinaciji z aplikacijami v Google Play trgovini z aplikacijami res tvori odličen komplet.

  Komu je namenjen?

  Že ime pove dovolj, active bodo v prvi vrsti izbrali aktivni ljudje, ki se večkrat znajdejo v bolj ali manj ekstremnih situacijah. Naj gre za vodo, tresljaje, padec, vlago, prah, Xperia active bo kos vsemu. Z prednaloženimi aplikacijami bodo pohodištvo, tek, kolesarjenje itd. postali še bolj zanimivi. Edino težavo vidim v operacijskem sistemu Android, ki še vedno ne deluje dovolj suvereno, da bi izpadel kot najboljša možna izbira za telefone srednjega razreda, saj se izkušnja iz Xperie S ne more primerjati z active.

  Sony Ericsson Xperia active je na voljo pri Mobitelu, več o ponudbi si preberi na spletni strani.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1107
24. september 2013
Sony Ericsson Xperia active - test na dlani
Novice
Android