• /PublishingImages/SonySmartWatch_anim.gif

  Sony SmartWatch - test ure z Androidom

  24. september 2013 - Tamara Mali

  V zadnjih dneh sem imela priložnost bližje spoznati zanimiv pripomoček, Sony SmartWatch. Mali zaslon na zapestju, ki omogoča hiter dostop do obvestil iz izbranih aplikacij in storitev na telefonu. Na prvi pogled deluje zelo Sci-Fi, pa so ure povezane z mobilnimi telefoni res prihodnost?

  Sony SmartWatch

  Strojna oprema in oblika

  Glavna značilnost SmartWatch je 1,3-palčni OLED zaslon. Vgrajen je v kvadratni okvir iz bele plastike s kromiranimi robovi in gumbom na strani, na prvi pogled spominja na 6. generacijo iPod nano. Priložen je lep in udoben gumijast pašček za okoli zapestja, za bolj stilsko zahtevne pa se prilega tudi večini drugim standardnim jermenčkom. S svojim klasičnim dizajnom, diskretnim Sony logotipom in konceptom ure na dotik, spominja na »gadget« iz filmov o James Bondu.

  Ura ima multi-touch zaslon na dotik, ki je svetel, jasen in oster, vendar njegova nizka resolucija 128 x 128 naredi slike bolj zrnate. Največja pomanjkljivost se pokaže pri močni sončni svetlobi, saj je takrat branje zaslona precej oteženo. SmartWatch deluje s široko paleto telefonov Android (drugih OS ne podpira), zahteva pa neprekinjeno povezavo preko Bluetooth 2.0 (ali več). Sama sem jo testirala s HTC Wildfire S. Baterija ure je zdržala štiri dni, kar je tudi uraden Sonyjev podatek. Žal pa priloženi napajalni kabel ni po micro USB standardu.

  Uporaba

  Preden je ura pripravljena za uporabo, jo je potrebno spariti in sinhronizirati s telefonom, kar je precej dolgotrajen (in nepotreben) proces. Na telefon je potrebno najprej naložiti Sonyjevo aplikacijo, da se napravi prepoznata. Sledi dodajanje in konfiguracija aplikacij na uro. Telefon te usmeri na Play Store, kjer je potrebno vsako aplikacijo prenesti in naložiti ločeno, nato pa še nastaviti kako naj se prikazuje na uri. Vse skupaj je po nepotrebnem precej zapleteno in dolgotrajno. Vsekakor bi pri Sonyju morali te postopke poenostaviti in narediti uporabniku prijaznejše.

  Ko enkrat vse nastavimo, lahko končno uporabimo samo uro. Težko pričakovani trenutek za vse, ki imamo radi nove tehnične napravice. Na srečo je nato uporaba dosti bolj enostavna, saj je sinhronizacija samodejna in posredovanje v telefonu ni več potrebno. Za uro je na voljo že več kot 40 aplikacij, od ključnih funkcij kot so upravljanje klicev, besedilnih sporočil, glasbenega predvajalnika, Facebooka in Twitterja, ter mnogo drugih, kot na primer vreme in različne športne aplikacije.

  Navigacija po samem vmesniku pa na žalost ni najbolj intuitivna. Drsenje levo-desno, gor-dol, dotik ali dvojni dotik so poteze za premikanje med zasloni in pripomočki. Vsaka aplikacija pa si te poteze razlaga drugače, tako da je pomanjkanje doslednosti v uporabniškem vmesniku velik minus. Aplikacije z vibriranjem opozarjajo na nove dogodke v realnem času. Razočara pripomoček za Gmail, ki (vsaj za zdaj) ob opozorilu na novo pošto ne prikaže ne naslova ne imena pošiljatelja. Facebook naloži stanje posodobitve brez možnosti za komentar in Twitter (ki poleg tega, da vse preveč pogosto vibrira) ponudi le predhodno nastavljeni odgovor.

  Zaključek

  SmartWatch je »kul« pripomoček za vse ljubitelje elektronskih igračk. Nošenje ure bi sigurno pritegnilo kar nekaj radovednih pogledov, sama funkcionalnost pa je precej omejena. Za vsak telefonski pogovor (razen ob uporabi Bluetooth slušalke), odgovor na sms, e-mail ali interakcijo na Facebooku, Twitterju, je še vedno potrebno poseči po telefonu. Le v primerih, ko to ni primerno, je nevarno ali pa je telefon zakopan globoko v ženskih torbicah, pride prav hitri pogled na levo zapestje.

  Koncept ure povezane s telefonom ima precej potenciala in nestrpno čakamo izboljšave. Do takrat je pa Sony SmartWatch vsekakor simpatičen »geek chic« dodatek in primerno darilo za navdušence.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1228
24. september 2013
Sony SmartWatch - test ure z Androidom
Novice
Android