• /PublishingImages/sony_xperia_ion-kolaz.jpg

  Sony Xperia ion: test na dlani

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Sony je kljub široki paleti Android telefonov, ki suvereno pobirajo oblikovalske nagrade, ponavadi v senci Samsunga in HTC-ja, zato me je res zanimalo, kako se bo na testu obnesel pametni telefon Sony Xperia ion. Na papirju je precej podoben modelu Xperia S, ki smo ga že spoznali na Tehniku, drugačna pa je oblika in zaslon nekoliko večji.

  Sony Xperia ion

  Tehnične specifikacije

  Xperia ion vsaj na podlagi številk ponuja vse, na nekaterih področjih celo več, kar ponujajo trenutno najboljši Android telefoni:

  • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE) in 3G (HSDPA)
  • procesor: dvo-jedrni 1,5 GHz Qualcomm
  • delovni pomnilnik: 1 GB
  • notranji pomnilnik: 16 GB (možnost razširitve z microSD do 32 GB)
  • zaslon: 11,7 cm (4,6"), 720 x 1280 pikslov, 323 ppi, 16 M barv, BRAVIA engine
  • glavna kamera: 12,1 MP, samodejno ostrenje, LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskom na zaslon, zaznava obraza in nasmeha, 3D panorama …
  • sprednja kamera: 1,3 MP, snemanje v HD 720p
  • snemanje videa: HD 1080p, 30 sličic na sekundo
  • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), Wi-Fi Direct, Bluetooth 2.1 + EDR, microUSB, DLNA, HDMI, NFC, ANT+
  • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas
  • baterija: Li-Ion 1900 mAh
  • operacijski sistem: Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich
  • dimenzije: 133 x 68 x 10,8 mm
  • masa: 144 g

  Mimogrede, čez lužo se Xperia ion predstavlja kot Sonyjev prvi LTE telefon. Drugod po svetu je na voljo v HSPA različici, ki sem jo tokrat tudi sama testirala.

  Strojna oprema: klasično zaobljena oblika, čudovit zaslon

  Sony Xperia ion

  Sony Xperia ion že na prvi dotik očara s prijetno obliko, ki se zaradi ravno prav zaobljene oblike odlično prileže roki. Ni čudno, da je bil tudi ta model nagrajen z oblikovalsko nagrado red dot product design. Telefon je res vrhunsko izdelan, vse se prilega tako, kot mora, navdušil pa bo verjetno ljubitelje klasičnih, neizstopajočih oblik. Na zadnji strani je telefon odet v prijetno ukrivljeno pokrivalo iz aluminija, ki je sicer občasno mogoče malce drseč, a to je pravzaprav edina manjša pripomba, ki jo lahko najdem glede oblike.

  Priključek za slušalke na telefonu Xperia ion najdemo na sredini vrhnje strani.  Na vrhu zadnje strani je snemljiv pokrovček, pod katerega brez večjih težav vstavimo microSD spominsko kartico in micro-SIM kartico; baterija na tem modelu ni odstranljiva. Na vrhu leve stranice se pod pokrovčkom skriva Micro USB priključek za polnjenje in povezavo z računalnikom ter Mini HDMI priključek za povezavo s televizorjem. Ponavadi nisem ravno navdušena nad tovrstnimi pokrovčki, a na ion-u posebnih težav z odpiranjem in zapiranjem nisem imela, prav tako se mi je zdel pokrovček dovolj vzdržljiv. Na desni stranici po pričakovanju najdemo še gumb za vklop oziroma zaklep/odklep telefona ter gumb za glasnost, prijetno presenečenje pa je še poseben gumb za hiter dostop do kamere na dnu desne stranice.

  Pod zaslonom najdemo kar štiri kapacitivne gumbe, saj je telefon Xperia ion na trg prišel z Androidom 2.3 Gingerbread, ki je še zahteval poseben menijski gumb. Na te gumbe (meni, domov, nazaj, iskanje) se je iskreno rečeno potrebno malce privaditi. Nanje je namreč potrebno malce bolj konkretno pritisniti kot smo vajeni na drugih telefonih. Mislim, da se je Sony s tem želel izogniti pogostemu problemu nenamernega pritiska na kapacitivne gumb. No, to jim je vsekakor uspelo, sem se pa prvi dan uporabe zaradi tega kar malce lovila.

  Najboljše sem tokrat prihranila za konec: čudovit 4,6 palčni (11,7 cm) HD Reality zaslon s Sonyjevo tehnologijo Mobile BRAVIA Engine. Obljube o osupljivi HD sliki tokrat vsekakor držijo, telefon je zaradi jasnega zaslona užitek uporabljati tudi na prostem. Ravno zaslon je poleg oblike najbolj opazna razlika v primerjavi z modelom Sony Xperia S, ki ima nekoliko manjši 10,9 cm velik zaslon, a nekoliko večjo gostoto pik (342 ppi). A brez skrbi 323 ppi, ki jih ponuja Xperia ion, je povsem dovolj za brezhibno sliko.

  Navkljub velikem zaslonu telefon Xperia ion ne deluje prevelik v roki. Dobro se je izkazala tudi baterija, ki je kljub testiranju brez večjih težav zdržala dan in pol, pri zmerni rabi pa bi po moje prišla tudi do dveh dni. Vsekakor tokrat nisem imela občutka, da bi se baterija prehitro praznila ob normalni rabi. Paketu so poleg polnilca priložene še ušesne (in-ear) slušalke s tremi nastavki za velikost, ki ponujajo solidno bogat zvok in omogočajo poslušanje radia.

  Kamera: prijetno naravne barve

  Dobra kamera sodi že med obvezno opremo vsakega telefona in ker Sony Xperia ion ponuja kar 12 megapikselno različico, me je prav zanimalo, kako se zadeva obnese v praksi. Spodaj si lahko ogledaš par slik in video posnetkov, ki sem jih naredila s telefonom Xperia ion z uporabo privzetih nastavitev. Le pri fotoaparatu sem resolucijo povečala na maksimalno.

  Pomanjšane fotografije, narejene s Sony Xperia ion

  Slike v polni velikosti: Slika 1, Slika 2, Slika 3, Slika 4, Slika 5, Slika 6, Slika 7, Slika 8

  Slike so me navdušile predvsem zaradi prijetno naravnih barv, predvsem v lepem sončnem vremenu. V slabših svetlobnih pogojih sicer nekih presežkov ni bilo, a vseeno kakovost tudi tu ni bila slaba. Sem se pa, tako kot Jan, ki je testiral model Xperia S, ob povečavi slik spraševala, kam je izginilo vseh 12M pikslov. No, za navadno uporabo in objavo na Facebooku bo kakovost slik povsem zadovoljiva. Tudi pri snemanju videa v HD ločljivosti 1080p se je telefon odlično izkazal. Prijetne barve, stabilizator dobro opravi svoje delo.

  Tudi sicer glede kamere na telefonu nimam pripomb. Uporaba je enostavna, kamera se dokaj uspešno prilagaja različnim okoliščinah, zajem slik se zgodi v trenutku, tudi snemanje videa se sproži dovolj hitro. Pri hitrejšem zajemu nam seveda pomaga fizični gumb za kamero na desni strani telefona. Seveda ne manjka tudi vsa ostala obvezna oprema za lažje slikanje, kot je zaznavanje obrazov, zelo enostaven je tudi zajem panoram, ki ponuja vrsto različnih možnosti zajema.

  Programska oprema: hitra in moderna Android izkušnja

  Sony je na srečo eden izmed proizvajalcev, ki Androida ne obremenjuje s pretiranim balastom. Timescape UI je dokaj minimalističen, le občasno poskrbi za kakšno prijetno presenečenje, ki olajša uporabo telefona. Malce nenavaden je le zaslon, ki se pokaže, ko na katerem izmed petih domačih zaslonov stisnemo prste skupaj, da bi si ogledali vse zaslone hkrati. V tem primeru začnejo na ekranu lebdeti vsi widgeti (vtičniki), ki  jih imamo nastavljeni, z izbiro posameznega widgeta pa se premaknemo na določen zaslon.

  Podobno posebna je aplikacija Timescape, s katero lahko na karticah prikazujemo objave prijateljev iz socialnih omrežij Facebook in Twitter. Kaj naj rečem, zanimivo, ne vem pa, koliko je zares uporabno. No, na srečo na telefonu ne manjkajo tudi bolj klasični widgeti brez odvečnih 3D učinkov, s katerimi si olajšamo dostop do prijateljev ali pomembnih informacij. Zanimiv se mi je recimo zdel widget "Glasba prijateljev", ki iz Facebooka pobere povezave na YouTube videe z glasbo, ki je prijateljem všeč.

  Za multimedijo je na sploh, kot lahko od Sonyja pričakujemo, na telefonu Xperia ion dobro poskrbljeno. Telefon podpira različne možnosti povezovanja z multimedijskimi napravami (DLNA, HDMI) in celo povezovanje z raznimi športnimi in zdravstvenimi senzorji (ANT+). Ljubitelje igric bo razveselila tudi aplikacija EA Games, ki olajša dostop do iger tega priznanega založnika iger, seveda je telefon povezljiv tudi z igralno konzolo Playstation 3. A brez skrbi, kljub svoji zabavni plati, je Xperia ion lahko tudi delovni pripomoček, saj na telefonu najdemo tudi pisarniško aplikacijo, "Priporočevalec" za uporabne aplikacije in celo proti-virusno opremo.

  Za uporabo je prijetna tudi zaslonska tipkovnica, ki poskuša po svojih najboljših močeh predvideti, kaj želimo napisati. Pri tipkovnici lahko izbiramo med tremi različnimi temami in dodatnimi nastavitvami. Prav tako telefon ponuja šopek minimalistično barvitih sistemskih tem. Osebno mi je bila še najbolj všeč kar privzeta tema "Saphire", ki s preprostimi modrimi poudarki na črnem ozadju deluje prijetno sodobna.

  Zanimivo možnost prilagoditve telefona, ki bo navdušila predvsem napredne uporabnike, ponuja Smart Connect. S to aplikacijo lahko nastavimo, kaj se zgodi ob določeni uri ali ko telefon priklopimo na polnjenje ali slušalke. Na primer, ob vklopu slušalk se lahko samodejno zažene aplikacija Walkman in začne predvajati glasbo. Ko slušalke izklopimo, se predvajanje zaustavi.

  Najboljše pri vsem tem pa je, da se je med testiranjem telefon Sony Xperia ion brez težav spopadel z vsemi aplikacijami, tudi z grafično bolj zahtevnimi igrami. Na splošno celoten operacijski sistem deluje tekoče in brez zatikanja, prav prijetna Android izkušnja.

  Povzetek: zmogljiva multimedijska naprava za ljubitelje klasike

  Sony Xperia ion je, podobno kot Xperia S, vsestranski telefon, ki mu težko kaj očitamo. Po obliki konzervativen, a zaradi tega nič manj prijeten, kakovostno izdelan, z odličnim zaslonom in dovolj zmogljivo notranjostjo za poganjanje raznovrstnih aplikacij. Če temu dodamo še solidno baterijo in zelo dobro kamero, je Xperia ion telefon, ki bo zadovoljil še tako zahtevne uporabnike.

  Sony Xperia ion

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
409
24. september 2013
Sony Xperia ion: test na dlani
Novice
Android