• /PublishingImages/xperia-mix-a.jpg

  Sony Xperia S - test na dlani

  24. september 2013 - Jan Omahen

  Test, ki je za mano, je nekaj posebnega. V roke sem namreč dobil prvega v vrsti mobitelov z oznako Sony (brez Ericsson). Zgodba se je začela že lani, resno pa smo jo vzeli prav ob napovedi telefonov Xperia S in Ion. Kako se je odrezala na pogled zelo privlačna Sony Xperia S? Preveri spodaj.

  Specifikacije

  • deluje v omrežjih:
  • 2G (GPRS/EDGE)

   3G (HSDPA)

  • procesor: dual-core 1,5 GHz
  • delovni pomnilnik: 1 GB
  • notranji pomnilnik: 32 GB (brez možnosti razširitve)
  • zaslon: 10,9 cm širine, 720 x 1280 pikslov, 16 mio barv, BRAVIA engine
  • kamera: 12 MP, samodejno ostrenje, LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, zaznavanje obraza in nasmeha ...
  • sprednja kamera: 1.3 MP, snemanje v HD 720p
  • snemanje videa: HD 1080p, do 30 sličic na sekundo
  • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), Bluetooth, USB, DLNA
  • ostalo: merilec pospeškov, kompas, giroskop
  • baterija: Li-on 1750 mAh
  • OS: Android 2.3 (v kratkem bo na voljo nadgradnja na Ice Cream Sandwich)
  • dimenzije: 128 x 64 x 10.6 mm
  • masa: 144 g

  Zunanjost in zaslon

  Že prvo rokovanje z Xperio S kaže na to, da Sony nikoli ne prepusti nič naključju. V lični in enostavni embalaži se ponosno bohoti telefon, ki izgleda čudovito. Vsake oči imajo svojega malarja, v tem primeru pa se lahko najbrž strinja večina teh, saj s svojim industrijskim oblikovanjem Xperia S prepriča še tako zahtevno oko. Odpadel je znak Ericsson, zdaj sprednjo stran krasi le še napis Sony, ki ga že vrsto let poznamo iz vrhunskih televizij, prenosnih računalnikov in še pred tem Walkmanov. Ostri robovi in mat površina dajejo občutek prefinjenosti, posebno izstopa pa prozorna linija med zaslonom in spodnjim delom naprave. Sam nisem opazil, da bi linija imela kakšno posebno funkcijo, vsekakor pa izgleda zelo dobro.

  Zaslon je seveda naravnost fantastičen. Karkoli drugega bi od podjetja, ki izdeluje vrhunske zaslone nekajkrat večjih diagonal, bilo razočaranje. K sreči so tudi na tem 10,9 cm velikem zaslonu dobro uporabili svoje znanje in piksle spravili na gostoto 342 ppi (iPhone ima gostoto pikslov 326 ppi). Seveda tudi tako dober zaslon pod kotom ne prikazuje najboljših barv, kar pa se bo najbrž poznalo tudi pri uporabi na močnem soncu. Potrebno je omeniti, da je velik zaslon več kot dobrodošel za brskanje po spletu ali pa uporabo aplikacij, v obeh primerih pa bodo uporabniki zelo cenili hiter in odziven zaslon.

  Rokovanje in OS

  Za povprečno dlan Xperia S ne bo premajhen telefon, prej nasprotno. Navigacijske tipke pod zaslonom so občutljive na dotik in ne bodo vedno odreagirale na neodločne pritiske, a z nekaj vaje bo šlo. Robovi telefona niso zaobljeni, kot smo to vajeni pri večini sodobnih telefonov, kar je razvidno tudi pri naših fotografijah, telefon namreč brez težav stoji na mizi. Meni osebno se je prav zaradi tega zdela lega telefona v roki bolj trdna.

  Sony Xperia S ima prednaložen Android 2.3, ki pa je zaradi vmesnika Timescape vsaj na videz skoraj neprepoznaven. Za tiste vizualno bolj občutljive bo to zagotovo dobra novica, saj se je Sony pri oblikovanju menijev zares potrudil. Odklep in zaklep je hiter ter preprost, prav tako navigacija v menijih. Na trenutke sem zasledil nekaj smešnih prevodov OS-a, gre pa najbrž prej za generalno Android težavo kot za problem pri Xperii S.

  Dobra novica, v kratkem bo Android 2.3 na Sony Xperia S zamenjal Ice Cream Sandwich, torej Android 4.0 z vsem, kar spada zraven.

  Video in fotografija

  Najprej obdelajmo fotografske zmožnosti. Ob 12 MP bi si želel boljših fotografij tudi v nekoliko slabših svetlobnih pogojih, ob povečavi se zdi čudno, kam vsi ti piksli izginejo? Pohvalim lahko opcije kot so 3D panorama, stabilizacija slike ter samodejno zaznavanje obrazov in celo nasmehov. Zelo koristna je tudi funkcija, ki jo poznate lastniki novejših kompaktnih fotoaparatov, govorim o "push to focus", po domače "pritisni za ostrenje". V praksi to pomeni, da predmet, ki ga želimo izostriti, preprosto s prstom izberemo na zaslon, ostalo pa zelo hitro naredi Xperia S. Fotografije so zadovoljive, pozitivno presenetijo narejeni makro (bližnji) posnetki.

  Po drugi strani pa navduši možnost snemanja v polni visoki ločljivosti, zajeti posnetki pa izgledajo fantastično, še posebej na Sony Bravia televizijah, ki tako kot Xperia S podpirajo Bravia engine.

  Ostalo

  Xperia S se dobro odreže tudi kot predvajalnik glasbe na poti, saj je zbirka logično urejena, glasnost in kakovost zvoka pa sta vrhunska. Zvok smo potestirali s slušalkami Sony MDR-EX700, tudi priložene niso slabe.

  Baterija je zdržala dober dan in pol neprestane uporabe (Facebook, TViN, snemanje, brskanje po spletu, testiranje DLNA zmožnosti ...), kar pomeni, da bi ob zmerni uporabi iz telefona iztisnili še vsaj pol dneva. Baterija je sicer skrita v notranjosti in je ni moč odstraniti ali zamenjati, vsaj ne brez pomoči strokovnjakov na servisu. Gre za trend pri novejših telefonih, tu pa ne smem pozabiti še na micro SIM kartico. Običajna SIM-kartica namreč v Sony Xperia S ne bo našla prostora, bo pa zato veliko bolj prijazen korak za tiste, ki uporabljate katerega izmed novejših iPhone modelov ali kakšen drug telefon, ki prav tako deluje le z micro SIM kartico.

  Zaključek

  Gre za vsestranski telefon, ki izstopa predvsem po svojem izgledu, notranjost pa je podobna konkurenčnim napravam, ki so izšle v zadnjih mesecih. Sony Xperia S je boljša še pri snemanju videa in zajemu fotografij. Navdušil bo modne navdušence in bo zagotovo lepa nadgradnja iz kakšnega starejšega modela Sony Ericsson. Za prvo napravo, ki nosi le oznako Sony, lahko povem, da me je navdušila in nestrpno gledam v prihodnost, ko bo Sony predstavil še kakšno novost.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1106
24. september 2013
Sony Xperia S - test na dlani
Novice
Android