• /PublishingImages/sony-xperia-sola-white-landscape.jpg

  Sony Xperia Sola: zaslon na dotik, ki se ga ni potrebno dotakniti

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Sony nas je že na MWC očaral z edinstvenim videzom nove serije Xperia NXT, a kot kaže, unikaten videz letos ne bo njihov edini adut. Novo predstavljeni Android telefon Xperia Sola ima namreč zaslon na dotik, s katerim lahko brez težav upravljamo v rokavicah, saj lahko nad njim preprosto lebdimo. Zbogom, prstni odtisi na zaslonih?

  Sony Xperia Sola v beli barvi

  Z vidika tehničnih specifikacij telefon Sony Xperia Sola ni nič posebnega. Poganja ga 1 GHz dvo-jedrni procesor, zaslon je "le" 9,4 cm (3,7 palčni), kamera 5 megapikselna, tudi NFC-čip dandanes ni več taka eksotika. Povrh vsega pa bo na trg tekom pomladi prišel s staro verzijo Androida 2.3 Gingerbread (nadgradnja ny Ice Cream Sandwich naj bi sledila tekom poletja).

  Lebdeči dotik deluje tudi v rokavicah!

  Kar pa model Sola nesporno dviguje iz povprečja, je nova tehnologija "lebdečega dotika" (angl. "floating touch"), ki uporabnikom omogoča interakcijo s telefonom brez dejanskega dotika zaslona. Zaslon naj bi bil namreč sposoben zaznati prste na razdalji do 20 mm nad zaslonom.

  To naj bi bilo predvsem uporabno pri brskanju po spletu, pri čemer se na namiznih računalnikih pogosto z miško zapeljemo preko povezave preden se odločimo za klik nanjo. No, sedaj bo s tehnologijo lebdenja nad zaslonom isto mogoče tudi na Solinem zaslonu na dotik. Par primerov si lahko pogledaš v spodnjem videu.

  Še bolj praktično pa bo gotovo dejstvo, da lahko Xperia Sola zazna dotike oz. lebdenje prstov tudi, če so le-ti oviti v rokavice. V mrzlih zimskih dneh bo to vsekakor neprecenljivo, med poletjem pa ti na plaži ne bo treba skrbeti za to, da se na zaslonu ne bodo poznali mastni odtisi po mazanju s kremo za sončenje ;)

  Če te zanimajo tehnične podrobnosti tehnologije "lebdečega dotika" predlagam, da odklikaš na Sonyjevo stran za razvijalce, za tiste, ki ste bolj navdušeni nad oblikovnim aspektom telefonov, pa priporočam ogled spodnjega predstavitvenega videa, v katerem so dobro vidni detajli telefona.

  Kot lahko vidiš, je posebna tudi oblika telefona, saj izgleda, kot da bi bil zaslon posebej nalepljen na ohišje. Meni je ta videz kar všeč, kaj pa tebi? Sola bo na voljo v črni, beli in rdeči barvi. Francoski Sony Mobile je že potrdil, da bo Sola na voljo konec aprila za privlačnih €329; upajmo, da bodo podobni datum in cena veljali tudi za nas.

  Kako se lebdenje nad zaslonom obnese v praksi?

  Med čakanjem pa si lahko pogledaš še prvi test na dlani, ki so ga opravili na strani AndroidNext.de.

  Tokrat moram Sonyju res čestitati za zanimivo inovacijo in upam, da se bo dalo telefon kmalu dotakniti oziroma nad njim lebdeti tudi pri nas! Kaj pa ti meniš, se ti zdi ta tehnologija uporabna v praksi?


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
332
24. september 2013
Sony Xperia Sola: zaslon na dotik, ki se ga ni potrebno dotakniti
Novice