• /PublishingImages/soundhound_androidapp-home.jpg

  SoundHound vs. Shazam

  24. september 2013 - Tehnik

  Aplikacija Shazam za prepoznavanje glasbe, ki z uporabo mikrofona omogoča, da hitro in enostavno najdemo informacije o glasbi, ki se trenutno predvaja, ima svoje mesto na praktično vsakem pametnem mobitelu. Toda Shazam ni edina možnost za uporabnike, ki si želijo teh funkcionalnosti, zato smo preverili kako se obnese SoundHound.

  SoundHound je privlačna alternativa, ki v primerjavi s Shazamom prinaša nekaj svežih prijemov. Osnovna funkcionalnost je seveda podobna – aplikacijo zaženemo in pritisnemo velik osrednji gumb, aplikacija pa začne poslušati skladbo. Ko zaključi s poslušanjem, podatke pošlje na strežnik in nato postreže z rezultati. Po kakovosti prepoznavanja se je SoundHound ob preizkusih izkazal popolnoma primerljivega s svojo konkurenco, rezultat pa celo poda nekoliko hitreje od Shazama. Takoj na začetku pa smo odkrili tudi prvo pomanjkljivost brezplačne različice, ki na žalost na mesec omogoča le 5 iskanj s poslušanjem glasbe, ostali načini iskanja pa so neomejeni.

  SoundHound  očitno uporablja nekoliko naprednejši algoritem, omogoča pa tudi iskanje sklad, ki jih zapojemo sami. Podobno naj bi bilo sicer mogoče tudi pri Shazamu, se je pa SoundHound tudi pri petju brez posluha izkazal bistveno bolje :-) Od desetih poizkusov je pravilno prepoznal štiri, Shazam pa nobenega.

  SoundHound omogoča tudi glasovno iskanje. Preprosto spregovorimo ime izvajalca ali skladbe in aplikacija bo poiskala rezultate. Pri tem se je prav tako dobro izkazala, saj je prepoznala celo določena imena, ki jih nismo spregovorili s tipično angleško izgovarjavo.

  Bogati rezultati

  Rezultati iskanja nudijo obilico možnosti. Prav tako kot v Shazamu, je mogoče najdene rezultate objaviti na družabnih omrežjih, poiskati video posnetke na YouTubu ali pa jih kupiti (seveda le v državah, kjer lahko pri Amazonu kupimo glasbo v digitalni obliki). SoundHound tem možnostim doda še možnost iskanja besedil, za večino skladb pa jih pokaže kar skupaj z rezultatom. Gre za izredno prijazno možnost, ki še olajša uporabo. Najdene skladbe imajo za razliko od Shazama celo možnost predvajanja nekajsekundnega predogleda, s čimer lahko preverimo, ali smo našli pravo skladbo.

  SoundHound se poskuša očitno predstaviti tudi kot orodje za odkrivanje nove glasbe. Poiščemo lahko namreč sorodne ustvarjalce najdenih skladb ali pa se pozabavamo z brskanjem med najbolj priljubljenimi in najbolj »podcenjenimi« skladbami ter skladbami, ki so jih odkrili drugi uporabniki. Na iPhoneu SoundHound zagotavlja celo integracijo s predvajalnikom iPod in lahko kar iz njega predvajamo glasbo ter iščemo informacije o izvajalcih in skladbah.

  SoundHound tako predstavlja odlično alternativo Shazamu, bogate možnosti iskanja, prepoznavanja in predvajanja glasbe, resna pomanjkljivost pa je zgoraj omenjena omejitev iskanja s poslušanjem.

  Brezplačna aplikacija SoundHound je na voljo na Android Marketu in v iTunes. Za Androida si jo lahko naložiš tudi s pomočjo spodnje QR kode. Plačljiva aplikacija je na voljo tudi lastnikom mobitelov s Symbianom in jo najdeš v trgovini Ovi.

  Shazam je brezplačno na voljo za mobitele z Androidom, BlackBerry, naprave z iOS, Nokie in mobitele z opeacijskim sistemom Windows. Za Androida si jo lahko naložiš s pomočjo spodnje QR kode.

  Aplikaciji smo preizkusili z mobitelom HTC Legend.

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1439
24. september 2013
SoundHound vs. Shazam
Aplikacije
Android, Symbian, iOS