• /PublishingImages/puma-phone2.jpg

  Športno v pomlad 

  24. september 2013 - Tehnik

  Športanje je pravzaprav zabavna dejavnost, spremljanje svojih dosežkov in napredka pa je vedno koristno. In nekateri mobiteli omogočajo prav to. Občasno proizvajalci pripravijo posebne športne različice mobitelov, na primer mobitela Samsung Adidas F110 izpred nekaj let in nedavno napovedani Puma Phone. Zadnji športni mobitel Nokia je prišel na trg že pred več leti, a pri finskem proizvajalcu vseeno verjamejo v športni duh svojih uporabnikov. Tako lahko na vseh mobitelih Nokia z vmesnikom GPS (in v povezavi z zunanjim vmesnikom GPS tudi s skoraj vsemi ostalimi mobiteli) uporabljamo storitev Nokia Sports Tracker .

  Nokia Sports Tracker je program, ki ga namestimo v svoj telefon Nokia (če že ni prednaložen) in ki z uporabo GPS-a spremlja našo tekaško, kolesarsko ali smučarsko pot. Ko ga zaženemo, prične meriti pot, in ko ga ob koncu športanja ugasnemo, nam sporoči rezultate. Ker program teče v ozadju, lahko med tem tudi poslušamo glasbo ali se javljamo celo na klice (če je res nujno). Po koncu vadbe rezultat naše poti prenesemo na spletno stran, na kateri smo si ustvarili profil, ter spremljamo svoj športni napredek, z drugimi uporabniki primerjamo rezultate in izmenjujemo izkušnje.

  Nike+ iPod

  Zelo podobno storitev ponujata Nike in Apple, le da ne uporablja GPS-a, temveč s pedometrom šteje korake in na podlagi tega izračuna pretečeno razdaljo. Za Nike+iPod potrebujemo Applov glasbeni predvajalnik iPod (Nano, Classic ali Touch) in paket Nike+, ki vsebuje vmesnik za iPod in majhen čip, ki ga vstavimo v superge Nike+. Tudi ta rešitev ponuja možnost shranjevanja pretečenih poti v naš profil na spletno stran (kar ob sinhronizaciji iPoda z iTunes) in primerjavo z dosežki drugih tekačev. V primerjavi z Nokijino rešitvijo je Nike+ iPod na prostem omejen zgolj na tek in zahteva celoten paket pripomočkov, vključno z določenimi supergami.

  Puma Phone

  Nemški proizvajalec športne opreme Puma je v sodelovanju s Sagemom razvil in letos predstavil svoj prvi mobitel. Puma Phone, ki v času pisanja še ni v prodaji, vključuje zelo nadgrajen koncept športnega mobitela. Upravlja se prek na dotik občutljivega zaslona, zadnja stran pa je prekrita s solarnimi celicami, tako da se lahko med našim športanjem polni. Poleg tega ponuja tudi štoparico, vmesnik GPS za beleženje razdalj in prog za tek in kolesarjenje, merilec pospeška se uporablja kot pedometer, digitalni kompas pa za iskanje prave smeri na morju. Mobitel poleg tega ponuja tudi vse ostale klasične funkcionalnosti, kot so predvajanje glasbe, brskanje po spletu in telefoniranje.

  Pa prijetno športanje!

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1283
24. september 2013
Športno v pomlad 
Novice