• /PublishingImages/phoneblocks.jpg

  Stari mobiteli ne letijo v nebo

  30. september 2013 - Alenka Selčan

  Kaj je tisto, kar nas prepriča v nakup novega mobitela ali tablice? Je to nova tehnologija, ki jo doslej še ni bilo? Nemara nov dizajn, boljša kamera ali celo dejanska potreba po novi napravi, ker nam je prejšnja odpovedala in si ne moremo privoščiti biti nedosegljivi?

  Najsibo odločitev za nakup stvar ugleda ali potrebe, prej ko slej se bo zgodilo, da se bo tudi naš novi pametni prijatelj sčasoma postaral in postal neprivlačen. Ocenjujejo, da je povprečna življenjska oziroma uporabna doba pametnih naprav približno 18 mesecev. In potem?

  Ker se zavedamo škodljivega vpliva, ki ga ima tak odpadek na okolje, ni malo takih, ki se po uporabi z namenom ekološko prijazne reciklaže vrnejo dobavitelju. Od tam prek posrednikov romajo v Afriko ali Azijo, kjer jih razstavijo in ločujejo na bolj ali manj uporabne komponente in materiale, ki se vsaj deloma lahko znova uporabijo. A seveda ne v celoti.

  Misel na ogromno količino odpadkov, ki letno nastajajo zavoljo zastarele tehnologije, pesti tudi Dave-a Hakkensa, oblikovalca in avtorja zamisli z imenom Phonebloks.​

   


  Hakkens ugotavlja, da je za nedelovanje ali počasnejše delovanje naprave praviloma kriva le ena komponenta. Zakaj torej ne bi naredili modularnega pametnega mobitela iz gradnikov, ki bi jih lahko menjali po potrebi? Želite več spomina, ostrejšo kamero ali baterijo, ki bo vaš mobitel oskrbovala dlje? Čemu bi menjali vse, če lahko zamenjate le to, kar potrebujete in tako posodabljate svoj mobitel v nedogled.

  Phoneblocks

  Svetovni proizvajalci pametnih naprav s projekti, kot je Phonebloks, najbrž niso zelo zadovoljni. Bogat trg pametne tehnologije je preveč pomemben, da bi ga prepustili tako naključnemu, a, roko na srce, domiselnemu in okolju prijaznejšemu konceptu. Utopičen projekt, kot ga poimenujejo na spletu, bo najbrž utonil v pozabo, trg pa bo še naprej hlastal za novitetami, četudi je njihova inovativnost vprašljiva. Mimogrede - na račun napredka jih je te dni slišal tudi Apple, saj po spletu kroži šala o tem, kaj prinaša novi iPhone 5s za razliko od svojega predhodnika.

  No, četudi Phonebloks postane uspešnica, bomo dotlej lahko videli (in imeli) še veliko najnovejših pametnih naprav. In ker se praviloma bolj težko ločimo od stare, četudi obrabljene tovrstne imovine, bodo naše obledele zvezde mobilne tehnologije najbrž vsaj za nekaj časa pristale v predalu, kjer jim bodo družbo delale njihove zaprašene predhodnice v tihem upanju, da morda nekoč znova nastopi njihov čas.

  Če imate v sebi vsaj kanček smisla za mehaniko, jih lahko z malce truda in ljubezni reciklirate kar sami. Na spletu se najde kar zajeten šopek idej, kako in v kaj predelati star mobitel. Zakaj mu ne bi dali še ene možnosti, če ga že ne kanite prodati ali vrnili prodajalcu?


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

30. september 2013
1877
17. marec 2014
Stari mobiteli ne letijo v nebo
Novice