• Start-up cvetlice z Baltika

  23. september 2013 - Alenka Selčan

  Start-upi cvetijo že povsod. Ker so večinoma na očeh tisti, ki poženejo na rodni grudi ali tisti iz tehnoloških kalilnic zahodnega sveta, si tokrat oglejmo, kaj so nedavno obrodila severna obzorja vzhodne Evrope. V latvijski prestolnici Rigi se je ravno te dni končal TechChill, drugo tekmovanje baltiških start-up podjetij, ki je v organizaciji podjetja TechHub Riga nadomestilo lanskoletni baltiški TechChrunch.

  Med najbolj prepričljivimi baltiškimi zamislimi je bilo pet finalistov. Preprosta in uporabniku prijazna finska web aplikacija Froont bo zagotovo pripomogla k nastanku mnogih spletnih strani, ki jih bodo odslej kar v spletnem brskalniku naredili tudi tisti, ki jih sicer že sam pogled na kodo spravi v obup.

  Če vas zanima, katere aplikacije pravkar uporabljajo vaši prijatelji z Androidom v roki, vam bo prav prišel Frendapp, iskalnik aplikacij, s katerim bo aplikacije možno tudi oceniti in deliti z ostalimi.

  Vsem tistim, ki se pritožujete, da nimate dovolj časa za knjige, bo morda koristila aplikacija Fastr, ki vam bo pomagala hitreje čez tekst, če za branje uporabljate iPad. Omogoča namreč poljubno nastavitev števila črk, ki se pojavijo na zaslonu, tekst pa lahko postavite v ožje stolpce, kar dokazano pohitri branje. Fastr so vzljubili že v 35 državah, kjer se nahaja med desetimi najbolj priljubljenimi iOS-aplikacijami za izobraževanje, v ZDA pa se je povzpela celo med prve štiri v tej kategoriji.

  Spherico je aplikacija, ki stoji za ljubko idejo o povezovanju zgodb. Z njeno pomočjo naj bi se doslej razpršene izkušnje udeležencev istega dogodka stkale v eno. Praznovanje rojstnega dne, poroka ali naključna žurka bodo s Spherico dokumentirani kot še nikoli prej, saj bodo prijatelji fotografije, posnetke in komentarje združevali v eno samo sestavljanko.

  Lovorika je od lanskega zmagovalca Infogr.ama, aplikacije za preprosto izdelavo interaktivnih infografik, letos prešla v roke Bliu Bliu. Zmagovalci so prepričali s svežim konceptom pametnega učenja tujih jezikov, ki obljublja, da bo dolgočasno učenje jezikov postalo vsaj tako zabavno početje kot je igranje košarke. Njegov ustanovitelj Claudio Santori je Italijan, ki je ob selitvi v Litvo na svoji koži občutil težave, s katerimi se sooča vsak, ki se želi hitro in učinkovito naučiti novega jezika. Prvi učenci, ki bodo lahko izbirali med desetimi evropskimi jeziki, bodo prednosti sistema Bliu Bliu lahko spoznali že letos.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
174
17. marec 2014
Start-up cvetlice z Baltika
Aplikacije
Android, iOS