• /PublishingImages/steve-jobs-apple-hero.png

  Steve Jobs, vizionar, ki je na novo definiral mobilne naprave

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Po eni strani pričakovano, a vseeno šokantno: zapustil nas je Steve Jobs, vizionar, ki je s svojo predanostjo postavljal nova pravila in nas vedno znova presenečal s čarobno enostavnimi izdelki. Poglejmo si, kako je v zadnjih letih spremenil mobilne naprave, ki jih uporabljamo vsakodnevno.

  Zapustil nas je Steve Jobs (vir: Apple)

  Danes verjetno ne bo medija, ki ne bo na takšen ali drugačen način obeležil njegovega življenja in dosežkov. Tudi na Tehniku si lahko že prebereš več o nekaterih najpomembnejših mejnikih v njegovem življenju. V tokratnem članku bi se zato radi spomnili predvsem na njegovo vlogo na področju mobilnih tehnologij, ki ga je Steve Jobs leta 2007 s predstavitvijo prvega telefona iPhone obrnil na glavo.

  Januar 2007: Steve Jobs predstavi iPhone

  Steve Jobs predstavlja prvi iPhone

  Steve Jobs predstavlja prvi iPhone leta 2007

  Po letih govoric smo 9. januarja 2007 na konferenci Macworld v Stevovih rokah končno videli prvi Applov iPhone. Marsikdo se je ob tej predstavitvi norčeval iz vseh stvari, ki jih prvi iPhone ni imel in veliko je bilo napovedi, da se telefon z zaslonom na dotik brez fizične tipkovnice in pisala ne bo prijel. Seveda se lahko takratnim komentarjem danes, ko praktično vsi najpopularnejši pametni telefoni delujejo zgolj na dotik, le posmihamo.

  Na današnji dan se vsekakor splača ponovno pogledati spodnji video s predstavitev izvirnega iPhone-a. Jobsove napovedi o revolucionarnem izdelku so se vsekakor uresničile.

  Kljub temu, da izvirni iPhone ni podpiral 3G omrežij, pošiljanja MMS-sporočil, aplikacij in še marsikaj, je konec junija, ko so ga začeli prodjajati v ZDA, hitro postal prodajna uspešnica. Uspehi so se za tem le nizali - julija naslednje leto je Apple izdal iPhone 3G v 22-ih državah, junija 2009 je sledil iPhone 3GS, leto kasneje pa iPhone 4 - prvi iPhone, ki je tudi uradno na voljo v Sloveniji.

  Veselje uporabnikov ob nakupu iPhone-a

  Veselje uporabnikov ob nakupu prvega iPhone-a

  V tem času je vse več pametnih telefonov raznovrstnih proizvajalcev postajalo sumljivo podobno iPhone-u. Vse več pa je tudi inovacije, saj iPhone ostalim proizvajalcem vedno znova postavlja precej visoke standarde kakovosti in uporabniške izkušnje. Nekateri nekdanji vodilni proizvajalci na trgu pa se z velikimi težavami bojujejo za obstanek v novem svetu mobilnih naprav, ki ga je zgradil Apple.

  Julij 2008: App Store odpre vrata hitro rastočem trgu mobilnih aplikacij

  Steve Jobs testira PhotoBooth

  Bolj sproščena plat Steva Jobsa ob testiranju programa Photo Booth leta 2005

  Za razliko od marsikoga drugega, se je Steve Jobs vedno zavedal, da je zmogljiva strojna oprema le del zgodbe o uspehu. Drugi, enako pomemben del, je uporabniška izkušnja, ki jo zagotavlja programska oprema.

  Tako je Apple iz leta v letu izboljševal tudi svoj mobilni operacijski sistem iOS. Tri leta nazaj, v juliju 2008, je pomemben del iOS platforme postala tudi aplikacijska trgovina App Store. Aplikacije za mobilne naprave seveda niso bile nič novega, tako kot tudi zasloni na dotik niso bili novost ob predstavitvi prvega iPhone-a.

  A vendar je Apple ponovno ponudil nekaj drugačnega: enostavna orodja za razvijalce, s katerimi ima Apple že dolgo in uspešno zgodovino sodelovanja na platformi Mac OS X, in enostaven postopek kupovanja aplikacij milijonom uporabnikov trgovine iTunes Store, ki so bili že vajeni s svojimi kreditnimi karticami kupovati glasbo in druge vsebine.

  V spodnjem video si lahko pogledaš, kako je marca 2008 Steve predstavil App Store:

  Danes ima App Store tako že preko 500.000 aplikacij in še več uporabnikov, ki za kakovostne in preverjene aplikacije z veseljem odštejemo nekaj evrov. Mnogi kritiki se radi obdregnejo v zaprtost Applove aplikacijske trgovine in dolgotrajne postopke preverjanja aplikacij, vendar je ravno s tem Apple zagotovil, da imamo uporabniki pri nakupovanju in izbiri aplikacij vedno prijetno izkušnjo. Po drugi strani pa so razvijalci s pomočjo App Store skupno zaslužili že preko tri milijarde ameriških dolarjev.

  Z uspešnostjo iOS platforme in App Store-a trenutno najbolje tekmuje Google s svojim operacijskim sistemom Android in aplikacijsko trgovino Android Market. Vendar navkljub temu, da je sedaj na trgu skupno že več Android telefonov, aplikacijska trgovina še vedno zaostaja za Applovim App Store, tako glede skupne količine aplikacij kot glede količine prodanih aplikacij in zaslužkov razvijalcev.

  Januar 2010: Steve Jobs otvori leto iPad-a

  Steve Jobs predstavlja iPad

  Steve Jobs je leta 2010 predstavil prvi iPad

  Tako kot pri iPhone-u, se je tudi za Applov tablični računalnik že nekaj časa vedelo, da Apple dela na prototipih, a očitno do leta 2010 noben ni bil dovolj dober, da bi prejel Jobsov blagoslov. V januarju 2010 smo nato naposled le dočakali predstavitev prvega iPad-a, ki je na novo definiral tablične računalnike.

  Steve Jobs je iPad izkušnjo opisal kot čarobno. Zopet so se temu mnogi smejali, a iPad je ponovno podrl vse prodajne rekorde. Od aprila do konca leta je Apple prodal kar 15 milijonov iPad-ov, konkurenca je na to lahko odgovorila le z dražjimi tablicami, ki se tudi zaradi precej slabše uporabniške izkušnje enostavno niso prodajali.

  iPad-ov naslednik, iPad 2, je bil predstavljen marca letos in je le še utrdil Applovo prevlado na trgu tablic, tako po svetu ko pri nas. Del celotne zgodbe o uspehu so tudi številne Applove trgovine, v katere se lahko uporabniki zatečemo po pomoč, nasvete in v katerih lahko vedno preiskusimo najnovejše Applove izdelke. Tudi pri postavitvi te učinkovite prodajne mreže je imel Steve Jobs veliko vlogo.

  Ugasnjen Applov logo

  Na današnji dan so tudi Applove trgovine zatemnile svoje jabčke

  Hvala, Steve Jobs, za iNaprave in boljšo konkurenco

  Steve Jobs - portret

  Brez Appla pod budnim in neizprosnim očesom Steva Jobsa bi bil najverjetneje trg mobilne telefonije verjetno danes videti precej drugače. Morda bi še vedno lomili prste po nemogoče majhnih fizičnih tipkovnicah, izgubljali pisala za telefone, potrebovali ogromne torbe za prenašanje dragih in počasnih tabličnih računalnikov, prisiljeni iskati mobilne aplikacije po raznih forumih. Najverjetneje naši starši še ne bi razmišljali o nakupu pametnih telefonov, saj bi bili le-ti še vedno precej neprijazni. Kdo ve, ali bi Google toliko truda vlagal v Android (morda bi še vedno bili na različici 1) in ali bi vsako leto imeli na voljo na ducate novih Android telefonov proizvajalcev, za katere pred parimi leti še slišali nismo.

  Steve Jobs je pustil velik pečat tako na Applovih izdelkih kot na izdelkih konkurence. Upamo lahko le, da bo njegov duh še naprej živel tako v Applu kot v drugih podjetjih, ki poskušajo delati na preseku tehnologije in umetnosti. Hvala, Steve Jobs, za vse nepozabne uporabniške izkušnje. Pogrešali te bomo.

  - napisano na iMac-u

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
280
24. september 2013
Steve Jobs, vizionar, ki je na novo definiral mobilne naprave
Novice
iOS