• /PublishingImages/iStock_000000101029Small.jpg

  Štirje enostavni načini za napredno komunikacijo na mobitelih [M:Android]

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Pri iskanju idej za mobilne aplikacije se lahko hitro ujamemo v past, da o mobilnih telefonih razmišljamo le kot o manj zmogljivih računalnikih z majhnimi zasloni. Čeprav to v osnovi drži, pa nam mobiteli omogočajo tudi načine komunikacije, ki niso odvisni od majhne tipkovnice in klikanja gumbov. V nadaljevanju si bomo ogledali štiri take načine.

  Vnašanje besedil na mobilnih telefonih res ni prijetno opravilo. Diplomske naloge verjetno nihče ne bo tipkal na svojem mobitelu. Po drugi strani pa sodobni telefoni razvijalcem ponujajo kamero, mikrofon in različne senzorje za zajem informacij iz okolja na način, ki je za uporabnike veliko bolj naraven in nemoteč. Poglejmo si nekaj primerov mobilnih aplikacij, ki z uporabo različnih metod vnosa mobitele iz malih bratov računalnikov spreminjajo v super junake.

  1. Zanima me okolica

  Okolica

  Na področju mobilne tehnologije se že dolgo govori o lokacijskih storitvah, ki z GPS senzorji na pametnih telefonih končno postajajo realnost. Dejstvo je, da mobitele pogosto uporabljamo zunaj, ko iščemo informacije, ki jih potrebujemo v prav določenem trenutku. Namesto tega, da uporabnike v aplikaciji zasujemo z goro različnih informacij, lahko podatke o trenutni lokaciji uporabimo kot filter, ki uporabnikom ponudi bolj relevantne podatke. Primere tega lahko vidimo tudi v obstoječih slovenskih Android aplikacijah, ki nam lahko glede na trenutno lokacijo med drugim pokažejo zanimive dogodke v bližini ali odprte trgovine.

  Osnovne lokacijske filtre lahko nadgradimo z informacijami o tem, kaj drugi uporabniki ali prijatelji počnejo blizu nas v določenem trenutku. Foursquare na primer uporabnikom omogoča, da vsaki lokaciji dodajo priporočila za druge uporabnike. Iz priporočil drugih uporabnikov lahko recimo ob obisku restavracije vidimo, katere jedi se splača naročiti.

  2. Mikrofon ni le za pogovore

  Prepoznava govora na mobitelih ni nič novega, se pa zadnje čase pojavljajo aplikacije, ki ušesa telefonov uporabljajo na bolj izviren način. Aplikacija Shazam recimo z uporabo mikrofona omogoča, da hitro in enostavno najdemo informacije o glasbi, ki se trenutno vrti. Brez iskanja po besedilu, telefonu le zaigrate del glasbe. Bolj ustvarjalni lahko z aplikacijo RjDj (za Android v pre-release različici) s pomočjo zvokov iz okolice ustvarijo celo lastne glasbene kompozicije.

  3. Slika pove več kot tisoč besed

  Z uporabo kamere na telefonu nam lahko aplikacije omogočijo hiter zajem informacij iz okolja. Verjetno ste že kdaj uporabili aplikacijo za odčitavanje QR kod, ki omogočajo enostavno povezavo do različnih vsebin. Kamero pa lahko uporabimo tudi za zajem zapiskov, vizitk in podobnih pomembnih informacij.

  To recimo izkorišča aplikacija Evernote, ki v mobilni različici ponuja tudi možnost shranjevanja slikovnih beležk, ki jih posnamemo s kamero na telefonu. Te slikovne beležke nato v oblaku analizira program za prepoznavo slik, kar uporabnikom omogoči, da kasneje najdejo želeno besedilo tudi v slikovnih beležkah. Zanimiv način uporabe kamere na mobitelu ponuja tudi Android aplikacija za vizualno iskanje Google Goggles, ki nam omogoča, da s sliko besedila, knjig, vizitk in še marsičesa enostavno sprožimo Google iskanje.

  4. Dotiki in premiki

  Nenazadnje ne smemo pozabiti tudi na posebno izkušnjo dotika, ki nam jo ponujajo sodobni pametni telefoni. Dejstvo, da lahko z elementi na zaslonu komuniciramo s prsti, naredi uporabniško izkušnjo veliko bolj naravno kot upravljanje z miško. Poleg uporabe prstov namesto miške, lahko komuniciramo tudi z različnimi položaji mobilnega telefona v prostoru. Prednost tovrstnega načina vnosa podatkov uporabljajo predvsem igrice, npr. simulatorji vožnje, določene elemente pa lahko vendar vključimo tudi v bolj resne aplikacije. S tresenjem telefona lahko recimo v aplikaciji sprožimo osvežitev podatkov, z vibriranjem telefona pa lahko uporabnika obvestite, da je potekel določen čas, da hodi v napačno smer ali da ga čaka novo sporočilo.

  Vključite se v uporabnikov vsakdan

  Pri odločitvi o tem, na kakšen način boste napredne čute mobitelov vključili v svojo aplikacijo, razmislite o tem, kako bodo uporabniki v vsakodnevnem življenju uporabljali vašo aplikacijo. Ali bodo uporabniki aplikacijo uporabljali med hojo, z eno roko? Jim je v tem primeru lažje vnesti besedilo ali zgolj posneti sliko? Ali je lahko z uporabo lokacije aplikacija bolj koristna za uporabnika? Mobiteli ponujajo veliko več kot le majhno tipkovnico in možnost izbire gumbov - izkoristite to!

  Kakšne pa so vaše izkušnje z aplikacijami, ki omogočajo napredno komunikacijo? Katera vam je najljubša?

  Več informacij:


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
203
24. september 2013
Štirje enostavni načini za napredno komunikacijo na mobitelih [M:Android]
Aplikacije