• /PublishingImages/super8-najdeniposnetki.jpg

  Super 8

  24. september 2013 - Tehnik

  Super 8 je vrsta filmskega traku, ki so ga v šestdesetih razvili pri Kodaku za amaterske filmske navdušence. Majhne enoročne kamere so se kmalu znašle tudi v rokah otrok, svoje prve filme je s kamero super 8 posnel tudi Steven Spielberg (bojda celo še preden je poljubil prvo dekle). Super 8 je tudi naslov ameriškega mladinskega filma, ki letos poleti prihaja v kina in bo najverjetneje eden večjih poletnih hitov. Zgodba filma se osredotoča na mladostnike v majhnem mestu v ZDA, ki snemajo film (s kamero super 8, kakopak), ko v bližini mesta iztiri vlak z nevarnim tovorom. Nevarnim v smislu, da izhaja iz zloglasnega Območja 51. In super osmica je posnela več kot državni agenti dovolijo …

  Kot je zadnje čase vse bolj običajno, so filmi promovirani tudi z brezplačnimi aplikacijami in tako je tudi s Super 8. Aplikacija je, logično, simulacija kamere super 8, a v duhu pustolovskega filma tudi precej več kot le to. Gremo po vrsti.

  Kovček

  Ko se aplikacija zažene, se na zaslonu prikaže odprt kovček za kamero super 8 v katerem so poleg kamere naslednji predmeti: vstopnica za kino, knjižnica kaset za kamero, dodatni objektiv, najdeni posnetki in navodila za uporabo. S klikom na posamezni predmet se odpre njegova funkcija. Vstopnica za kino omogoča nakup vstopnic za film (zgolj v ZDA), navodila pa ponudijo navodila za uporabo. Ostale funkcionalnosti so bolj zabavne.

  Kamera

  Na zaslonu se prikažejo kontrolni gumbi kamere super 8, s sliko v okvirju na sredini. V skladu s formatom super 8, je razmerje slike 4:3, tako da ni mogoče snemati v ležečem načinu. Osnovna slika, ki jo prikazuje kamera, je čista, lahko pa vklopimo tudi posamezne filtre (presvetljenost v kotu, vertikalne črte zaradi izrabljenega filma, občasno tresenje kamere), da jo približamo izgledu prave super 8. S potegom prsta v levo se odpre pogled na stranico kamere, kjer imamo možnost izvreči kaseto, da film "odnesemo v razvijanje", še en poteg v levo pa ponudi možnost izbire objektiva. S potegom navzdol ali navzgor lahko spreminjamo objektive: običajnega barvnega, črno-belega, sepio, negativ …

  Ko smo posneli filmček, "izvrgli kaseto" in jo "razvili", se pojavi v knjižnici.

  Knjižnica

  Tukaj si lahko ogledamo filme, ki smo jih posneli. Za razliko od večine aplikacij, ki uporabljajo kamero, Super 8 ne shranjuje posnetkov v glavni album, temveč v svojo knjižnico. Od tukaj jih lahko nato shranimo v album na telefonu, ali jih pošljemo po e-pošti. A najprej si jih lahko ogledamo. Z vrha zaslona povlečemo držalo in na zaslonu se pojavi projekcijsko platno. Spodaj so na voljo samo osnovni ukazi: nazaj, predvajaj in naprej. Pred začetkom predvajanja se prikažejo tiste znane črte, nato pa film.

  Najdeni posnetki in objektiv

  Aplikacija, ki simulira kamero Super 8, je dober način promocije filma Super 8, a seveda je lahko stvar bolj zabavna. Ko gledamo svoje filme, se med posnetki pojavi kakšna sličica, ki ne sodi tja. Gre za t.i. najdene posnetke (found footage). Ko posnetek zagledamo v filmu, se moramo dotakniti zaslona, nato pa se ta kader pojavi med najdenimi posnetki. Skupno je 7 posnetkov s po 35 sličicami in z vsakim dobimo eno sličico, ki nato skupaj sestavijo posnetke povezane s filmom. Druga zabavna funkcija je objektiv v kovčku. Ob izbiri tega predmeta se zažene kamera telefona (čez cel zaslon) in ko vanjo ujamemo plakat za film Super 8, se na telefonu sproži predvajanje napovednika za film.

  Aplikacija Super 8 je zelo zabavna kamera s katero z lahkoto posnamemo filme z nostalgičnim videzom. In če hočeš samo kamero, je to čisto v redu rešitev. Če si pa mahnjen/a na uganke, potem pa je aplikacija Super 8 odlična vstopna točka v precej obsežnejšo igro, zaščitni znak vsakega filma režiserja  J.J. Abramsa.

  Super 8 je brezplačno na voljo v Apple App Store.

  Zaslonske slike: Tehnik, App Store

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1540
24. september 2013
Super 8
Aplikacije
iOS