• Svet ni eden, svetova sta dva

  24. september 2013 - Roni Kordiš

  "Svet ni eden, svetova sta dva," je bil slogan podjetja SiOL leta iz davnega leta 2001. Morda se kdo izmed vas še spomni tega slogana in oglasa tako, kot se verjetno še vedno spomnite svojih prvih korakov v "svet interneta".

  Sam sem prišel v stik z internetom nekje okoli leta 1992. Modem s hitrostjo 14.400bps, priključen na telefonsko linijo, in PC - 386 DX z operacijskim sistemom Windows 3.11 so bili moja prva domača povezava v svet medmrežja. Dostop do interneta sem imel urejen preko Arnesa in cele noči sem preživljal na IRC-u in številnih forumih. Surfal sem preko Netscapea in iskal informacije na MatKurji, Yahooju, Lycosu, AltaVisti ...

  Google takrat še ni obstajal – kar se verjetno marsikomu zdi skoraj nemogoče, saj je ta v zadnjih letih postal že sinonim za internet.” Sveta brez “guglanja” si ne znamo niti več predstavljati. Prav tako si takrat nisem predstavljal, da se bo v naslednjih dvajsetih letih moj svet popolnoma spremenil.

  Za tisto obdobje, ko internet ni bil dostopen na vsakem koraku, je bil slogan "Svet ni eden, svetova sta dva" odličen in dejansko primeren.

  V današnjem svetu je situacija drugačna. Si lahko predstavljate  svet brez interneta? Mobilni telefon brez prenosa podatkov, ali pa celo mobilni telefon, ki vam ne omogoča, da v vsakem trenutku delite svoje fotografije na Instagramu, spremenite status na Facebooku, ali objavite svojo misel na Twitterju? Da ste doma pred televizijo in v vaši roki ni tabličega računalnika, ali pa da greste na pivo in ne delite svoje lokacije preko Foursquarea? Sam si ga ne znam več. In če v svoje razmišljanje vključim misel Alberta Einsteina: "I fear the day when the technology overlaps with our humanity. The world will only have a generation of idiots."

  Internet nam daje neskončno veliko pozitivnih stvari – informacije so nam bliže kot kadarkoli, v vsakem trenutku lahko preverimo vsako dejstvo, kot tudi vidimo, kaj se dogaja z našimi kolegi. Vendar po drugi strani nas ta tehnologija tudi precej oddaljuje v smislu medsebojnih odnosov. Povezani smo veliko bolj, kot smo bili kadarkoli prej, vendar tudi precej manj čutimo, kaj se dogaja v ljudeh okoli nas.

  Vsi verjetno poznamo občutek, ko sedimo nekje za mizo in se namesto, da bi se med seboj pogovarjali, vsak od nas ukvarja s svojo mobilno napravo in "rešuje svet". Kaj komu več pomeni, je seveda odvisno od vsakega posameznika. In kako vsak od nas izkoristi tehnologije, ki so nam na voljo, je  njegova osebna odločitev. Prava sinergija je najboljša rešitev, vendar je včasih precej težko potegniti ločnico in to dvoje združiti v smiselno celoto.

  Svet ni eden, svetova sta dva, bi v sedanjosti lahko spremenili v Svet je eden – digitalen, saj to je svet v katerem večino časa preživimo in delujemo. Le redki so trenutki, ko skočimo iz digitalnega sveta in uživamo brez vseh napravic. Ponavadi se tega zavedamo v trenutkih, ko mobilnemu operaterju »pade« omrežje, ali pa v službi ostanemo brez dostopa do interneta. Takrat se življenje za trenutek vrne v stare tirnice, ki jih nismo več navajeni, vendar so še vedno nekje globoko skrite v nas.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1140
9. december 2013
Svet ni eden, svetova sta dva
Kolumne